Του Αντώνη Γαλανόπουλου
Έκθετη μένει η κυβέρνηση καθώς...
αποκαλύπτεται ότι το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής για την έναρξη των Θερινών Τμημάτων εξυπηρετούσε -κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- κυρίως τη διάσωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου από την εμπλοκή του στην υπόθεση των υποβρυχίων.
Η δικογραφία που ανακοινώθηκε χθες στη Βουλή, περιέχει φαρδιά πλατιά το όνομα του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου ως έχοντες ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε ό,τι αφορά τα υποβρύχια και τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Η εξέλιξη αυτή, που είναι βέβαιο ότι θα προκαλούσε μείζον πολιτικό ζήτημα για την κυβέρνηση και έντονους τριγμούς με απρόβλεπτες εξελίξεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό, φαίνεται πως παρέμεινε επτασφράγιστο μυστικό μέχρι το θέμα να επιλυθεί χωρίς συνέπειες για τον πρωταγωνιστή της υπόθεσης.
Ετσι κάθε άλλο παρά σύμπτωση μοιάζει να αποτελεί το γεγονός ότι η δικογραφία έφυγε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου στις 30 Μαΐου και πρωτοκολλήθηκε στη Βουλή στις 4 Ιουνίου, όταν η Ολομέλεια έκλεισε απρόσμενα τις εργασίες της.
Ο σχεδιασμός αυτός στερεί από την αξιωματική αντιπολίτευση όλο το οπλοστάσιο που διαθέτει ώστε να ρίξει φως στο σκάνδαλο.
Βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών (εμπνεύσεως του Ευαγγέλου Βενιζέλου), οι τυχόν ευθύνες των «δύο» έχουν παραγραφεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε βέβαια θεωρητικά να ζητήσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τα υποβρύχια. Ακόμα όμως και αν το αίτημά του γινόταν αποδεκτό από την Ολομέλεια του Σώματος (εξέλιξη σχεδόν αδύνατη αφού απαιτούνται 151 ψήφοι) και η υπόθεση τελεσιδικούσε κοινοβουλευτικά, το Δικαστικό Συμβούλιο που θα ακολουθούσε θα έκρινε ότι τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί.
Σε ό,τι αφορά τη δικογραφία, προκύπτει ότι σχηματίστηκε έπειτα από εντολή της αντεισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου την οποία επισκέφτηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου στις 20 Δεκεμβρίου 2013 και της παρέδωσε τα απομαγνητοφωνημένα πρακτικά της συνεδρίασης της Βουλής (18 Δεκεμβρίου 2013).
Την ημερομηνία αυτή είχε διεξαχθεί μαραθώνια συζήτηση και τελικά είχε καταψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια. Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε στοχεύσει κατά του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας και νυν αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου αποδίδοντάς του τουλάχιστον πολιτικές ευθύνες για το σκάνδαλο των υποβρυχίων.
Το διαβιβαστικό
Οι δύο εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς (Αντώνης Ελευθεριανός και Πόπη Παπανδρέου) στο διαβιβαστικό τους έγγραφο προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφέρουν ότι από την προανακριτική εξέταση που διενεργήθηκε, προέκυψαν στοιχεία «περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης υπουργών μελών της κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργού Οικονομικών κατά το χρονικό διάστημα από τη 17η/10/2013 και εντεύθεν».
Το ΠΑΣΟΚ -αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι γνώριζε για τα καθέκαστα- αντέδρασε οργισμένα χαρακτηρίζοντας μάλιστα «δήθεν» το φάκελο της δικογραφίας. Σε ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι το θέμα θεωρείται λήξαν μετά την «πανηγυρική» απόρριψη της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή τον περασμένο Δεκέμβριο και υποστηρίζει ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατέθεσε τα πρακτικά της Βουλής στην εισαγγελία «αντιλαμβανόμενη την κοινοβουλευτική ήττα του κόμματός της».
Το ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει εξάλλου ότι τον περασμένο Μάρτιο ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε «παρών» και ουσιαστικά αποδέχθηκε τη ρύθμιση που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα έτοιμα προς παραλαβή υποβρύχια.
Η κ. Κωνσταντοπούλου επαναφέρει τις καταγγελίες της περί «μεθόδευσης» που διατύπωσε το κόμμα της για το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της Βουλής με αποτελέσμα την παραγραφή υποθέσεων κακουργημάτων σε βάρος του Δημοσίου στα οποία εμπλέκονται στελέχη των κυβερνήσεων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζει ότι η δικογραφία κρατήθηκε διαδοχικά σε διάφορα συρτάρια και «όταν πια δεν μπορούσαν να την κρύψουν, έκλεισαν τη Βουλή για να μην προλάβει να ασκήσει την αρμοδιότητά της».
* Η Βούλτεψη καλύπτει τα... συνεταιράκια
Το μπαλάκι στην εξέδρα του ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να πετάξει το Μαξίμου καλύπτοντας πλήρως τον κυβερνητικό εταίρο για τα υποβρύχια, χωρίς φυσικά να απαντά στις κατηγορίες πως με την εσπευσμένη διακοπή της λειτουργίας της Ολομέλειας της Βουλής η υπόθεση παραγράφεται.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη απέδωσε την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ στα εσωκομματικά ζητήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη φαρσοκωμωδία, σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να καλύψει τα κείμενα αμφισβήτησης της ηγεσίας του, που πλέον πέφτουν σαν βροχή», δήλωσε. Υπενθύμισε ότι το Κοινοβούλιο προφανώς έχει λάβει γνώση των πρακτικών της ίδιας του της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου 2013 για την υπόθεση των υποβρυχίων και των Ναυπηγείων του Σκαραμαγκά, και έχει αποφανθεί αμετάκλητα μέσω ονομαστικής ψηφοφορίας.
«Βαφτίζοντας τα πρακτικά της Βουλής "δικογραφία", προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν, προκαλώντας θόρυβο γύρω από ένα ανύπαρκτο θέμα και μιλώντας για "εγκλήματα" με τα οποία ουδόλως ασχολήθηκαν μετά τον Δεκέμβριο του 2013».
* Το ΠΑΣΟΚ φωνάζει για τους εισαγγελείς
Αμεσες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το ΠΑΣΟΚ και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητήσει πειθαρχική έρευνα από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, που αποτελούν έναν από τους κρίκους της Δικαιοσύνης για την αποστολή της επίμαχης δικογραφίας στη Βουλή.
Αφορμή υπήρξε το διαβιβαστικό έγγραφο που υπογράφουν οι εισαγγελείς και στο οποίο αναφέρεται ότι από την «προκαταρκτική εξέταση που διενεργήθηκε προέκυψαν στοιχεία περί ενδεχόμενης ποινικής ευθύνης» των Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας εξήγησε ότι οι εισαγγελείς δεν είχαν το δικαίωμα να διενεργήσουν προκαταρκτική εξέταση και πως όφειλαν να στείλουν αμελλητί την υπόθεση στη Βουλή. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι δεν έγινε καμία περαιτέρω έρευνα και οι δικαστικοί λειτουργοί το μόνο που έκαναν ήταν να αποστείλουν τη δικογραφία στο Κοινοβούλιο, «πατώντας» μόνο στα πρακτικά της τότε συνεδρίασης.
«Δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι ο κ. Βενιζέλος» διαμήνυσε ο κ. Ρήγας και διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν οι δύο δικαστικοί λειτουργοί να εντοπίζουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες με βάση τα πρακτικά που διαβίβασε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Α.Ν.Γ.
* Η «προίκα» του Κ. Σημίτη
Ηπρομήθεια των υποβρυχίων ήταν η «προίκα», που φρόντισε να δώσει η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη για να «αγοράσει» η γερμανική HDW τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Οι πρώτες υπογραφές έπεσαν με υπουργό τον Α. Τσοχατζόπουλο και Γενικό Διευθυντή Εξοπλισμών τον Γ. Σμπώκο. Το «πάρτι» με τις μίζες αποκαλύφθηκε σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, η δικαστική διερεύνηση συνεχίζεται, ενώ επί Ευάγ. Βενιζέλου στο υπουργείο Αμυνας παραγγέλθηκαν άλλα δύο υποβρύχια, τροποποιώντας τη σύμβαση εκσυγχρονισμού αυτών του παλαιότερου τύπου.
Κατόπιν εορτής φάνηκε ότι ούτε αυτό έλυνε το πρόβλημα, καθώς ο νέος ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Ισκ. Σάφα, που στο μεταξύ απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών από τους Γερμανούς, οδήγησε σε λουκέτο τα ναυπηγεία. Η συμφωνία επί Ευάγ. Βενιζέλου δεν συνέδεε τις πληρωμές των δόσεων από το ελληνικό Δημόσιο με την εκτέλεση έργου για τα υποβρύχια στα ναυπηγεία.
Εδώ και λίγο καιρό, το Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε να ξαναζωντανέψει το πρόγραμμα ναυπήγησης, προσλαμβάνοντας με νέες συμβάσεις τους περισσότερους εκ των εργαζομένων στα ναυπηγεία προκειμένου να ολοκληρωθούν τα υποβρύχια, χρησιμοποιώντας 75 εκατ. ευρώ που είχε στον προϋπολογισμό για το πρόγραμμα.
Μόλις τις προηγούμενες ημέρες, το Δημόσιο προχώρησε σε αγωγή 7 δισ. ευρώ κατά των εμπλεκόμενων εταιρειών, ενώ και η ιδιοκτησία των ναυπηγείων έχει προχωρήσει στη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το Δημόσιο.