Με ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 12.00 της Τετάρτης η Eurostat επικύρωσε χωρίς ...
αστερίσκους και επιφυλάξεις το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2013.
Η ανακοίνωση αναφέρει ότι το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε το 2013 στα 23,109 δισ. ευρώ και το χρέος 318,703 δισ. ευρώ.
Ωστόσο χωρίς τις ενισχύσεις ενισχύσεις προς τις τράπεζες το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 2,1% του ΑΕΠ, χαμηλότερο από το μέσο όρο της ευρωζώνης και της ΕΕ.
Το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε τα 3,4 δισ. ευρώ κατά Eurostat και στο 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής.
Παρότι όπως αναμενόταν η Eurostat δεν αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της τα επιμέρους στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα τα στοιχεία που παρουσίασε επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που έστειλε η Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 14 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
Δηλώσεις Σταϊκούρα
«Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013, είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας, για την σταδιακή αποκατάσταση της πρόσβασης στις αγορές που ήδη – με επιτυχία – έγινε, για την εύρεση ρεαλιστικών λύσεων για την οριστική τακτοποίηση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους».
Αυτό δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ο οποίος εξήγησε ότι τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat απεικονίζουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ως εξής:
1ον. Το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης, τόσο για το 2012 όσο και για το 2013, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού.
Ειδικά το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ το 2013, πολύ κάτω από το 3% του ΑΕΠ, και πιο συγκεκριμένα στο 2,1% του ΑΕΠ.
Κάτω από το μέσο όρο τόσο της Ευρώπης όσο και της Ευρωζώνης.
2ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών (ESA 95), χωρίς την επίπτωση της υποστήριξης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, διαμορφώθηκε περίπου στα 3,4 δισ. ευρώ.
3ον. Το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, όπως καθορίζεται στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, εκτιμάται στο 1,5 δισ. ευρώ, υψηλότερο τόσο από τους στόχους του (μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα) όσο και από τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού (812 εκατ. ευρώ).
Υπενθυμίζεται, όπως αναφέρεται και σε πρόσφατο Δελτίο Τύπου της ΕΛΣΤΑΤ, ότι κατά τη μέτρηση του πρωτογενούς ισοζυγίου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής, μια σειρά από δαπάνες και έσοδα αντιμετωπίζονται διαφορετικά απ’ ότι αντιμετωπίζονται κατά την κατάρτιση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων όπως παρουσιάζονται από την ΕΛΣΤΑΤ και τη Eurostat.
Τέτοια έσοδα ή δαπάνες που αντιμετωπίζονται διαφορετικά είναι, για παράδειγμα, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες σχετικά με συναλλαγές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και τα έσοδα από μεταφορές ποσών που συνδέονται με εισοδήματα των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης τα οποία προέρχονται από την κατοχή Ελληνικών κρατικών ομολόγων στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.
Δήλωση Σαμαρά
Ο Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η σημερινή επίσημη ανακοίνωση του πλεονάσματος, πιστοποιεί τη μεγάλη στροφή που πετυχαίνει η Ελληνική Οικονομία, χάρη στις θυσίες όλων των Ελλήνων. Απομακρυνόμαστε σιγά σιγά από την κρίση και θεμελιώνουμε το μέλλον της Νέας Ελλάδας».
Βενιζέλος: Κάποιοι λυπούνται για το πρωτογενές πλεόνασμα
Ιδιαίτερα επικριτικός προς την αντιπολίτευση ήταν το μεσημέρι της Τετάρτης, μετά την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Με το πλεόνασμα και την επιστροφή στις αγορές, βγαίνουμε από την κρίση και επιστρέφουμε στην κανονικότητα. Κάποιοι, όμως, λυπούνται αντί να χαίρονται.
»Αυτά συνδέονται με την ανεργία και με το εισόδημα του πολίτη. Η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση, το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι εντυπωσιακά χαμηλό και το επόμενο βήμα είναι η επισημοποίηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» απάντησε ο κ. Βενιζέλος σε ερώτηση δημοσιογράφων.
Είπε ακόμα ότι «όλοι όσοι ήταν εναντίον όλης αυτής της στρατηγικής θα πιεστούν από τα αποτελέσματα των εκλογών».