Για ποιο λόγο μένει από "καύσιμα" το Χρηματιστήριο Αθηνών


Οι πρώτες σοβαρές υποψίες πως ένας...









σημαντικός ανοδικός κύκλος προεξόφλησης προσδοκιών ενδέχεται να κλείνει πλέον για το ελληνικό χρηματιστήριο, ενισχύονται σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές από την αδυναμία της αγοράς να αντιστρέψει την καθοδική τροχιά της σε μια περίοδο θετικών ειδήσεων για την ελληνική οικονομία.

Η «έξοδος» στις αγορές, η επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από τη Eurostat και ο επιτυχής νέος κύκλος ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών ήταν τρεις εμβληματικές εξελίξεις που το χρηματιστήριο της Αθήνας έσπευσε να προεξοφλήσει καιρό πριν, συμπεριλαμβανομένων και των αναβαθμίσεων που δεν ήρθαν, αλλά η επιβεβαίωσή τους διέψευσε τουλάχιστον δύο φορές σε μικρό χρονικό διάστημα τις εκτιμήσεις ότι θα συνέβαλαν στην περαιτέρω ώθηση των τιμών και στην επαναφορά του Γενικού Δείκτη σε τροχιά νέων υψηλών.

Η χθεσινή έντονη υποχώρηση της αγοράς πριν καν προσεγγίσει την κρίσιμη ζώνη των 1.300-1305 μονάδων, τροφοδοτεί την επιφυλακτικότητα για τη μεσοπρόθεσμη πορεία των τιμών και, το κυριότερο, αναγκάζει τους αναλυτές να ξαναβγάλουν από το συρτάρι τα σενάρια μιας ευρύτερης διόρθωσης που αν πρόκειται τελικά να υλοποιηθεί αυτό θα γίνει μέσα από μεγάλες διακυμάνσεις και θα διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα. Τα σενάρια αυτά ωστόσο χρήζουν επιβεβαίωσης από το ίδιο το ταμπλό, το οποίο προς το παρόν δεν έχει δώσει ενδείξεις μεταστροφής της μεσοχρόνιας τάσης, αλλά έχει καταστήσει εμφανή τη μεταβολή της βραχυχρόνιας κίνησης της αγοράς.

Ούτως ή άλλως η εν εξελίξει διορθωτική κίνηση που σηματοδότησε η τοπική κορυφή των 1.379 μονάδων στις 19 Μαρτίου έχει ως κρίσιμο επίπεδο περάτωσης τις 1.095 μονάδες (χαμηλά Δεκεμβρίου 2013) και μόνον χαμηλότερα από εκεί θα ενισχυθούν περαιτέρω τα καθοδικά σενάρια για το Χ.Α.  Η διόρθωση έχει ήδη καταστήσει ελκυστικότερες τις ελληνικές μετοχές, ανάμεσα στις οποίες όμως βρίσκει κανείς ελάχιστες εταιρείες αποτιμημένες με μονοψήφιους πολλαπλασιαστές κερδών για το 2014-2015.

Για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις η προσοχή στρέφεται στο «χάσμα» τιμών στις 1.200 μονάδων όπου θα φανεί αν το πισωγύρισμα είχε ως στόχο να κλείσουν οι «εκκρεμότητες»του Γενικού Δείκτη, ή η αγορά θα συνεχίσει χαμηλότερα.

Κοιτώντας μπροστά πάντως, και με ορίζοντα το ερχόμενο καλοκαίρι είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς σημαντικούς θετικούς καταλύτες για το Χ.Α, πολύ δε μάλλον όταν οι επικείμενες διπλές εκλογές που διεξάγονται σε 31 ημέρες (25 Μαϊου) θα ανεβάσουν βραχυπρόθεσμα το πολιτικό ρίσκο, οι δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής και της Eurobank θα συνεχίσουν να απορροφούν ρευστότητα ενώ το επόμενο μεγάλο στοίχημα του Χ.Α και συνολικά της ελληνικής οικονομίας που είναι η αναδιάρθρωση του χρέους, δεν θα ανοίξει πριν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και οι λύσεις δεν θα οριστικοποιηθούν πριν από το Φθινόπωρο.

Από την άλλη πλευρά οι ξένοι επενδυτές δεν έχουν δώσει δείγματα αποεπένδυσης από την ελληνική αγορά –το αντίθετο θα έλεγε κανείς- πλην ίσως μιας μερίδας hedge funds και insiders που ρευστοποίησαν υπεραξίες και παρέδωσαν τη σκυτάλη σε χαρτοφυλάκια μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των fund managers που επενδύουν σε αναδυόμενες αγορές παραμένουν εκτός ΧΑ, σε συνδυασμό με την πιθανότητα να αυξηθεί η στάθμιση της ελληνικής αγοράς στον MSCI , ενδεχομένως λειτουργήσουν θετικά το επόμενο διάστημα από πλευράς εισροών.

Πηγή:www.capital.gr