Σόιμπλε για Ελλάδα: Η καλύτερη τουριστική χρονιά ήρθε μετά το «ψαλίδι» στους μισθούς


Υπέρ των περικοπών στις αποδοχές...









 των Ελλήνων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών - «Κύριος κίνδυνος ο εφησυχασμός» λέει για την επόμενη μέρα της εξόδου στις αγορές

Την εμπιστοσύνη του στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τον υπoυργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, για τα αποτελέσματα που έχουν πετύχει μέχρι τώρα, εξέφρασε, μιλώντας στην «Καθημερινή», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον, όπου συμμετείχε στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών παρότρυνε τον κ. Σαμαρά να συνεχίσει στην ίδια πορεία και εξέφρασε την ελπίδα να έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας των Ελλήνων, καθώς θα αρχίσουν να βλέπουν τα οφέλη.

Ο ισχυρός άνδρας της γερμανικής και της ευρωπαϊκής οικονομίας δήλωσε «ικανοποιημένος για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές», αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι δεν πρέπει η χώρα να επαναπαυθεί: «Ήταν το πρώτο τεστ για την Ελλάδα και η αντίδραση των αγορών ήταν πολύ θετική. Η χώρα σας θα αποκτήσει σταδιακά πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Βέβαια, θα χρειασθεί χρόνος, και εδώ ο κύριος κίνδυνος είναι ο εφησυχασμός. Αλλά η Ελλάδα και η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσουν στη σωστή κατεύθυνση που κινούνται».

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας αποδίδουν και φέρνουν αποτελέσματα και ελπίζω ότι ο κ. Σαμαράς θα συνεχίσει να πείθει την πλειοψηφία των Ελλήνων ότι αυτός είναι ο σωστός και ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα «πάει καλά, καλύτερα απ' ό,τι αναμέναμε», και επικαλέστηκε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον τουρισμό.

«Η Ελλάδα έχει πανέμορφα νησιά και ακτές, αλλά πριν από δύο χρόνια ο τουρισμός ήταν καταστροφή. Η χώρα ήταν πολύ ακριβή και όσοι πήγαιναν προς την Ανατολική Μεσόγειο κατέληγαν στην Τουρκία. Κι, όμως, πέρυσι, και αφού είχαν προηγηθεί οι περικοπές των μισθών, ήρθε η καλύτερη τουριστική χρονιά της Ελλάδας εδώ και δεκαετίες. Το κλειδί είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Φυσικά, αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να είναι πολιτικά ανεκτός. Αυτή είναι η δημοκρατία. Γι' αυτό αναζητούμε τη σωστή ισορροπία. Αλλά είμαι αισιόδοξος ότι τα αποτελέσματα των επόμενων ευρωεκλογών και στην Ελλάδα θα είναι ενθαρρυντικά».