Με το δίλημμα της πορείας προς τα...
δεξιά ή προς το πολιτικό κέντρο, αρχίζει να ξεδιπλώνει ο Αντώνης Σαμαράς την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ για τις διπλές κάλπες του Μαΐου.
Ένα δεύτερο δίλημμα που αντιμετωπίζει η γαλάζια ηγεσία και αναμένεται να απαντηθεί μετά τις ευρωεκλογές αφορά το εύρος της μετεξέλιξης της συντηρητικής παράταξης, η οποία βρίσκεται στα σχέδια του Πρωθυπουργού.
Οι τελικές αποφάσεις είναι προφανές ότι εξαρτώνται απόλυτα από το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς το πεδίο στο οποίο θα κινηθεί ο κ. Σαμαράς θα είναι διαφορετικό εάν η ΝΔ αντέξει ή ακόμη περισσότερο βγει ενισχυμένη από τις κάλπες κυρίως των ευρωεκλογών, ενώ άλλα δεδομένα θα δημιουργήσει μια εικόνα περαιτέρω συρρίκνωσης της ΝΔ ως αποτέλεσμα της κυβερνητικής φθοράς.
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, για τον μετασχηματισμό της ΝΔ που μπορεί να οδηγήσει και στη δημιουργία ενός νέου κεντροδεξιού φορέα με αλλαγή ονόματος, ο Πρωθυπουργός έχει δώσει ήδη εντολή να διενεργηθούν στοχευμένες δημοσκοπήσεις προκειμένου να καταγραφούν οι διαθέσεις και οι αντιδράσεις του συντηρητικού ακροατηρίου.
Τα ευρήματα θα αναλυθούν από το πρωθυπουργικό επιτελείο πριν από τις ευρωεκλογές και θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τα μηνύματα που θα εκπέμψει ο κ. Σαμαράς προς τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους του κόμματος κατά τις προεκλογικές περιοδείες του που αρχίζουν μετά το Πάσχα.
Τα δύο ερωτήματα, τα οποία αποτελούν την τελευταία περίοδο κεντρικό θέμα συζήτησης στη ΝΔ, δεν είναι καινούργια. Η μετεξέλιξη της ΝΔ βρίσκεται επί τάπητος από το 2009, όταν ανέλαβε ο κ. Σαμαράς τα ηνία του κόμματος, ενώ στο παρελθόν είχε απασχολήσει και τον Κώστα Καραμανλή - υπό τις εισηγήσεις του πολιτικού αναλυτή Γιάννη Λούλη, ο οποίος από τα τέλη του '90 ακόμη χαρακτήριζε τη ΝΔ «φθαρμένο προϊόν».
Ο ανιψιός του ιδρυτή του κόμματος δεν είχε πάρει το ρίσκο, ενώ μετά το 2004, στα χρόνια της «γαλάζιας διακυβέρνησης», ο σχετικός φάκελος μπήκε στο αρχείο. Από το τελευταίο Συνέδριο της ΝΔ, ωστόσο, ο φάκελος βρίσκεται πάνω στο γραφείο της κομματικής ηγεσίας, ενώ κεντρική θέση στη γαλάζια βιτρίνα έχει και το σύνθημα της Νέας Ελλάδας, μέσω του οποίου πολλοί εκτιμούν ότι προετοιμάζεται το έδαφος για το νέο όνομα.
ΚΡΑΤΑΕΙ ΧΡΟΝΙΑ.
Για το στίγμα του κόμματος στην πολιτική κλίμακα ο διαγκωνισμός στο γαλάζιο στερέωμα είναι επίσης πολυετής, ενώ το ζήτημα αναδείχθηκε εκ νέου με την υπόθεση Μπαλτάκου. Ο εναγκαλισμός του πρώην γενικού γραμματέα της Κυβέρνησης με τους χρυσαυγίτες, με βασικό επιχείρημα ότι η ΝΔ πρέπει να αναζητήσει ζωτικό χώρο στις δεξαμενές των καθαρόαιμων δεξιών ψηφοφόρων, προκάλεσε παρενέργειες που δεν περιορίζονται στο οργανόγραμμα του πρωθυπουργικού επιτελείου μέσω της αποπομπής Μπαλτάκου, αλλά επηρεάζουν και τον πολιτικό σχεδιασμό του Μεγάρου Μάξιμου, όπως αναγνωρίζουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά.
Το μήνυμα είναι ότι η εκτροπή Μπαλτάκου οδήγησε αναγκαστικά και σε μια στροφή προς το κεντρογενές ακροατήριο και τις μετριοπαθείς φωνές, η οποία καταγράφηκε και με τη συγκρότηση του γαλάζιου ευρωψηφοδελτίου, που ρίχνει το βάρος του στο κόσμο της αγοράς και στη μεσαία τάξη. Στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό σπεύδουν να διαχωρίσουν τη μεσαία (κοινωνικά) τάξη από τον μεσαίο (πολιτικά) χώρο.
Αρκετοί στη ΝΔ, ωστόσο, θεωρούν ότι τα μηνύματα που εκπέμπει πλέον ο κ. Σαμαράς δείχνουν πως έχει αφήσει πίσω τη στρατηγική των προηγούμενων ετών, όταν ξιφουλκούσε κατά των «μεσαιοχωριτών» και επένδυε στην «ιδεολογική καθαρότητα» της ΝΔ. Σε αυτό το σκηνικό, κορυφαία στελέχη όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Αβραμόπουλος ή η Ντόρα Μπακογιάννη πιέζουν ανοιχτά για μια ευδιάκριτη πολιτική στροφή προς το Κέντρο, ενώ την ίδια ώρα ο κ. Μπαλτάκος επιμένει στις προκλήσεις διαμηνύοντας ότι «δεν μπορεί να έχει καμία σχέση με μια κεντρώα ΝΔ».
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ.
Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι η τελική κατεύθυνση την οποία θα επιλέξει ο Πρωθυπουργός θα κριθεί επίσης μετά τις ευρωεκλογές, στη βάση της πολιτικής αριθμητικής που θα διαμορφωθεί, ενώ δεν αποκλείουν και έναν τρίτο δρόμο - της ακροβασίας μεταξύ των ακραιφνών δεξιών και των ψηφοφόρων που κινούνται στον χώρο του Κέντρου.
Οι ίδιες πηγές συνδέουν άμεσα το δίλημμα - και την επακόλουθη διχογνωμία στο εσωτερικό της ΝΔ - με τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού, ενώ θεωρούν καθοριστική για τις αποφάσεις του κ. Σαμαρά την απήχηση του εγχειρήματος της Ελιάς.
Προς το παρόν, ο Πρωθυπουργός φαίνεται να έχει το βλέμμα στραμμένο και στα δύο ακροατήρια: παράλληλα με την αποκήρυξη Μπαλτάκου και τον αποκλεισμό των Φαήλου Κρανιδιώτη και Κυριάκου Βελόπουλου από τη γαλάζια ευρωλίστα, ανασύρει και τον 77χρονο Κώστα Ζαχαράκη (νέος πρόεδρος του ΟΠΑΔ) - με προφανή στόχο, όπως λένε κεντρικά στελέχη της ΝΔ, να περιορίσει τις διαρροές από τον πυρήνα των φιλοβασιλικών της Μακεδονίας προς τον Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος επίσης διατηρεί διαχρονική σχέση με τους Γλίξμπουργκ.