Τι μέτρα σχεδιάζουν να λάβουν οι τράπεζες
Ελάφρυνση του χρέους έως και 40% για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που βρίσκονται στο «κόκκινο»
Να κάνουν deal με τους πελάτες τους και να ελαφρύνουν το χρέος τους έως και 40% σε ορισμένες περιπτώσεις, ώστε αυτοί να πληρώσουν εφάπαξ ή να συνεχίσουν να δίνουν ό,τι μπορούν για τις δόσεις των δανείων τους, σχεδιάζουν οι ελληνικές τράπεζες.
Εχθές το απόγευμα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας παρέδωσαν στον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κύριο Γιώργο Προβόπουλο τις εισηγήσεις τους για τους τρόπους με τους οποίους σχεδιάζουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των “κόκκινων δανείων”. Οι προτάσεις που υπεβλήθησαν αναδεικνύουν και τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς και τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ τους, που δημιουργούν όμως νέα δεδομένα στην αγορά, από τα οποία μπορεί τελικά να επωφεληθούν οι δανειολήπτες.
Ανάλογα με το χαρτοφυλάκιο και την ποιότητα των δανείων που έχει δώσει, κάθε τράπεζα έχει προτείνει και διαφορετικές λύσεις.
Τράπεζες που έχουν συσσωρεύσει προβληματικά δάνεια από χρόνια διαπιστώνουν πως δεν θα τις συνέφερε να μπουν σε δικαστικά έξοδα για να εισπράξουν πολύ μικρά υπόλοιπα δανείων από εκατοντάδες χιλιάδες, κάτω των 5.000 ευρώ. Στις περιπτώσεις αυτές θα μπορούσε να υπάρξει και ένας συμβιβασμός για μικροφειλέτες, με την προϋπόθεση όμως ότι θα ερχόταν σαν επιβράβευση της συνέπειας του δανειολήπτη.
Για παράδειγμα, όπως ανέφεραν τραπεζικοί κύκλοι, ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν να δεχτούν για έναν δανειολήπτη που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο 8.000 ευρώ χωρίς εξασφαλίσεις και χρωστάει τα 5.000 ευρώ, αλλά μέσα στην τελευταία διετία εξαιτίας της κρίσης βρέθηκε σε αδυναμία και καθυστερεί κάποιες πληρωμές, να του δώσουν “ανάσα” προτείνοντάς του να εξοφλήσει με έκπτωση 40% πληρώνοντας τα 3.000 ευρώ εφάπαξ, αποφεύγοντας έτσι τον κίνδυνο να βγει κάποια στιγμή στο μέλλον “κόκκινο” το δάνειο και να χάσει και το κεφάλαιο αυτό.
Και οι εισηγήσεις αυτές όμως ίσως δεν προχωρήσουν, αφού στη θέση τους οι τράπεζες προτείνουν άλλες εναλλακτικές για να έχει κίνητρο ο δανειολήπτης να συνεχίσει να πληρώνει το χρέος του. Για παράδειγμα συζητούνται λύσεις όπως:
- να μειωθούν τόκοι ή και κεφάλαιο, εφόσον ο δανειολήπτης δεχθεί να βάλει προσημείωση σε ακίνητο για το χρέος από καταναλωτικό δάνειο ή την πιστωτική κάρτα που η τράπεζα του έδωσε χωρίς να ζητάει εξασφαλίσεις.
- να συνεχίσει να πληρώνει μόνο τόκους για όσο διαρκεί η κρίση, με την προοπτική (option) ότι αν φανεί συνεπής, η τράπεζα θα του επιστρέψει μελλοντικά (σε καλύτερους καιρούς) ένα μέρος από το αρχικό ποσό οφειλής, με στόχο να το αποπληρώσει πληρώνοντας λιγότερα από όσα αρχικά προβλέπονταν.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι τράπεζες συνολικά εμφανίζονται αντίθετες στο ενδεχόμενο να προτείνουν οι ίδιες ή να αποδεχτούν προτάσεις προτάσεις από δανειολήπτες για “επανατιμολόγηση” του χρέους τους χωρίς ανταλλάγματα, έστω και αν είναι προφανής η αδυναμία πληρωμής των οφειλών.