Παραιτήθηκε η Σύγκλητος του Καποδιστριακού - συνεχίζονται οι απεργίες και στο ΕΜΠ


Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στο...








 Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο, μετά την απόφαση των διοικητικών υπαλλήλων και στα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα τη Δευτέρα να συνεχίσουν με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη διαθεσιμότητα, οι οποίες πλέον βρίσκονται στην 11η εβδομάδα.

Η απόφαση των διοικητικών του ΕΜΠ αργά το απόγευμα της Δευτέρας ήρθε να ακολουθήσει αυτή των συναδέλφων τους στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών, η οποία είχε πυροδοτήσει νέα κρίση στους κόλπους του ιδρύματος: Η Σύγκλητος (δηλαδή οι εκλεγμένοι πρόεδροι των τμημάτων) έθεσε την παραίτησή της στη διάθεση του πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη

Οι πρόεδροι των τμημάτων του Παν. Αθηνών φέρονται να εξουσιοδότησαν τον πρύτανη του ΕΚΠΑ Θεοδόση Πελεγρίνη να συναντηθεί άμεσα με τον Πρωθυπουργό με στόχο να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Όπως έγινε γνωστό, οι ίδιοι θέλουν να επιστρέψουν αύριο Τρίτη στα μαθήματα, αλλά θεωρούν πως υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό είναι αδύνατο να γίνει.

Μετά τη συνεδρίαση των διοικητικών υπαλλήλων του Καποδιστριακού εκπρόσωπός τους επιτέθηκε κατά της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας. «Αν ο κ. Αρβανιτόπουλος πιστεύει ότι θα λειτουργήσει το δημόσιο πανεπιστήμιο με ΜΑΤ του λέμε, πριν 40 χρόνια το Πολυτεχνείο λειτούργησε μετά την εξέγερση του Νοέμβρη γιατί τα τανκς έσπασαν την πόρτα του. Αν θέλει να ακολουθήσει τον δρόμο είμαστε εδώ απέναντί του, να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και τα δικαιώματα των ανθρώπων, το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, το δικαίωμα να εκφραζόμαστε ελεύθερα», δήλωσε προς τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης.

Νωρίτερα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος είχε απευθύνει έκκληση προς τους διοικητικούς υπαλλήλους λέγοντας: «Να κατανοήσουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών θα απορροφηθούν σε άλλα ιδρύματα, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν χρωστάνε σε τίποτα οι φοιτητές και οι οικογένειές τους να υφίστανται αυτόν τον αποκλεισμό από τον ναό της δημοκρατίας και της γνώσης που είναι τα πανεπιστήμια».

Ωστόσο από την πλευρά του, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη λίστα του ΑΣΕΠ σχετικά με τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων που εξέδωσε το υπουργειο Παιδείας το πρωί της Δευτέρας. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «βρίθει λαθών η λίστα διαθεσιμότητας του ΑΣΕΠ».

Αγωγή ενός εκατ. ευρώ κατέθεσε ο Πελεγρίνης

Στο μεταξύ, αγωγή με την οποία διεκδικεί αποζημίωση ύψους (999.956.000 ευρώ) κατέθεσε ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος στρέφεται κατά του Συμβουλίου του Ιδρύματος και των 11 μελών που το απαρτίζουν.

 Στην αγωγή του υποστηρίζει ότι οι εναγόμενοι τον συκοφαντούν με ψεύδη, αποδίδοντάς του ευθύνες για την κατάσταση λειτουργίας του Πανεπιστημίου.

Ο Θ. Πελεγρίνης αντιτείνει στην αγωγή του ότι η μη διεξαγωγή των μαθημάτων δεν οφείλεται σε οποιαδήποτε προσωπική του ενέργεια ή παράλειψη, αλλά αφενός στην απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος και αφετέρου στη σύμφωνη γνώμη των Συλλόγων διδασκόντων των Σχολών να μην διεξαχθούν μαθήματα.

Ο πρύτανης δηλώνει οτι την αποζημίωση που θα του επιδικαστεί για την ηθική βλάβη που υπέστη, θα τη διαθέσει για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου.