«Απειλή για την κυβέρνηση» οι απαιτήσεις της τρόικας για πληστειριασμούς


Εμπλοκή και με τον φόρο ακινήτων











Ακόμη και το ενδεχόμενο ρήγματος στη συνοχή του κυβερνητικού σχηματισμού, αν η τρόικα επιμείνει στις απαιτήσεις της για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, επικαλέστηκε η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

 Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το θέμα αναλαμβάνουν πλέον να χειριστούν Σαμαράς και Βενιζέλος.

Την ίδια στιγμή, ανοιχτά παραμένουν όλα τα μέτωπα, αφού δεν υπήρξε καμία συμφωνία ούτε στο δεύτερο γύρο επαφών Στουρνάρα-τρόικας, στις οποίες μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν το κλίμα να δυναμιτίστηκε, λόγω νέας εμπλοκής που αυτή τη φορά αφορά το φόρο ακινήτων.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει εάν το κλίμα στη συνάντηση ήταν κακό, αποκάλυψε όμως ότι η τρόικα ήγειρε θέμα και για τον φόρο ακινήτων, για τον οποίο εκτιμούν ότι η απόκλιση από τον εισπρακτικό στόχο δεν θα είναι 250 εκατ. ευρώ, αλλά μεγαλύτερη, κατά τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Ζητά λοιπόν την εύρεση ισοδύναμων μέτρων, περίπου 400 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί η διαφορά.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι ο Γ.Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τις νέες εξελίξεις.

Οι σοβαρές διαφωνίες που εγείρουν οι τροϊκανοί σε ό,τι αφορά το ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, σχεδόν ακυρώνουν την όποια ανακούφιση από τη διαφαινόμενη σύγκλιση σε κάποια νούμερα, όπως για παράδειγμα το ύψος των μέτρων που χρειάζεται προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Για τα περισσότερα από τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση η τρόικα υποβιβάζει την απόδοσή τους, ενώ κάποια τα απορρίπτει ζητώντας αντικατάστασή τους.

Μέτρο, για παράδειγμα, που η τρόικα έχει αντιρρήσεις είναι η προτεινόμενη από την κυβέρνηση περαιτέρω περικοπή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Ερωτηθείς σχετικά το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών αρκέστηκε να πει ότι «και αυτό το θέμα συζητήθηκε».

ΥΠΟΙΚ: συμφωνία μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν φαίνεται να απογοητεύεται. «Πάμε για συμφωνία σε όλα μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Είναι δύσκολο, αλλά το παλεύουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται κομβική, λόγω συνεδρίασης του Eurogroup, κατά την οποία η ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει ότι έχει επιτύχει αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τις τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις.

Τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη, οπότε κατατίθεται ο προϋπολογισμός θα υπάρξει πυρετός συσκέψεων, είπε το μεσημέρι υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Δεν έχει προσδιοριστεί εάν οι επικεφαλής θα αποχωρήσουν μετά από την Πέμπτη» πρόσθεσε.

Ωστόσο, πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα, θέλουν την τρόικα να αποχωρεί χωρίς συμφωνία εντός της εβδομάδας από την Αθήνα και να επιστρέφει τον Δεκέμβριο, κάτι που αν συμβεί καθιστά πολύ δύσκολη ως αδύνατη την εκταμίευση δόσεων το 2013 και παραπέμπει το θέμα σε νέες διαβουλεύσεις.

ΥΠΑΝ: ευαίσθητο θέμα οι πλειστηριασμοί

Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει στην πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από την 1η Ιανουαρίου του 2014 επισημαίνοντας στην τρόικα ότι η οποία λύση επιλεγεί δεν θα πρέπει να θίγει τα οικονομικά ασθενέστερα νοικοκυριά και ότι επιπλέον θα πρέπει να έχει την σύμφωνη γνώμη και των δυο κυβερνητικών εταίρων, ώστε να περάσει από τη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης τόνισαν μετά τη συνάντηση ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές προς τους εκπροσώπους των δανειστών πως το θέμα των πλειστηριασμών είναι το πιο ευαίσθητο θέμα που χειρίζεται και άρα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς η απόφαση αφορά στις αποφάσεις και των δυο κομμάτων που την στηρίζουν.

Παρά το γεγονός ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί συμφωνία έως τις 9 Δεκεμβρίου, η σημερινή συνάντηση με την τρόικα δεν κατέληξε σε συμφωνία και οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Όπως σχολίαζαν στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης, μετά τη συνάντηση: «Συζητήσαμε επί γενικών αρχών. Η τρόικα δεν ανοίγει θέμα ανατροπής των πάντων. Προκύπτει ότι δεν θίγει ζητήματα που να αφορούν τις ευαίσθητες οικονομικά και κοινωνικά ομάδες».

Αξιωματούχοι του υπουργείου σημείωσαν επίσης, πως αυτή η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα, αλλά «ούτε μπορεί να πει κανείς ότι συμφωνήσαμε ούτε ότι διαφωνήσαμε».

Ωστόσο, αν και στο θέμα των πλειστηριασμών δεν διαφάνηκε καμιά πρόοδος, στην περίπτωση των εμπορικών μισθώσεων που, επίσης, συζητήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, η τρόικα φαίνεται ότι υποχωρεί, όσον αφορά την προστασία των παλαιών μισθωτηρίων συμβολαίων.

Αντίθετα, για τα νέα συμβόλαια στις εμπορικές μισθώσεις, η τρόικα επιμένει σε πλήρη απελευθέρωση. Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, έγινε σαφές ότι και σε αυτό το θέμα δεν υπήρξε συμφωνία, καθώς εκκρεμεί ακόμα η συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα των παρεμβάσεων στην αγορά που θα κάνει το υπουργείο Ανάπτυξης με βάση την έκθεση του ΟΟΣΑ που θα παρουσιαστεί στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης σημείωναν ότι στις προθέσεις είναι να υιοθετηθούν οι περισσότερες προτάσεις του ΟΟΣΑ, με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την άρση των στρεβλώσεων στην αγορά.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ