Καιρός για έργα.


H αξιοπιστία ή μη των...


προγραμματικών δηλώσεων που ξεκίνησαν χθες, θα κρίνει και το αποτέλεσμα.

Μιλώντας ο πρωθυπουργός χθες είπε ότι, επείγεται να κλείσει η αξιολόγηση, εφαρμόζοντας αυτά που προβλέπει το μνημόνιο, ώστε να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και να δοθεί πράσινο φως για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στην έκθεσή του World Economic Outlook το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι εμείς οι Έλληνες πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι το 2020  προκειμένου να δούμε εκ νέου την οικονομία της χώρας μας να επιστρέφει σε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.

Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς, το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι αν και ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει υποχωρήσει σημαντικά μετά τη συμφωνία για το τρίτο Μνημόνιο που εφαρμόζει η χώρα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει εκλείψει πλήρως.

Προφανώς ο κίνδυνος μπορεί να είναι ορατός, το Grexit άραγε έχει αποφευχθεί;

Aναρωτιέμαι μήπως η χώρα βαδίζει ούτως ή άλλως ολοταχώς στο σχέδιο Σόιμπλε.

Για την κυβέρνηση υπάρχουν βαριές υποχρεώσεις, δύσκολες αποφάσεις και ασφυκτικά στενά χρονικά περιθώρια διότι δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της καθώς πρέπει να προχωρήσει γρήγορα τις ιδιωτικοποιήσεις.

Με την υπογραφή του τρίτου μνημονίου η κυβέρνηση καλείται να κάνει ίσως τα τελευταία και τα πιο αποφασιστικά βήματα σε τρεις κυρίως τομείς: στο ασφαλιστικό, στην φορολογία (αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών) αλλά και την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων .

Η αλήθεια είναι ότι σε μια χώρα που κάνει έξι φορές εκλογές σε πέντε χρόνια και το πολιτικό της σύστημα να μην έχει την παραμικρή διάθεση συναίνεσης, ο λαϊκισμός θα κυριαρχεί.

Καιρός είναι η κυβέρνηση να βάλει φρένο στην λαϊκίστικη ρητορική και να πατήσει γκάζι.