Διατροφή: Οι υπερτροφές του χειμώνα για υψηλή ενέργεια και δυνατό ανοσοποιητικό


Kαθώς η θερμοκρασία πέφτει, είναι ...

πολύ σημαντικό να τροφοδοτείτε το σώμα σας με τροφές οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και σας γεμίζουν ενέργεια.

Ο χειμώνας είναι εδώ και μαζί του έχει φέρει παγωμένα πρωινά, μικρότερες μέρες και περισσότερες πιθανότητες να κολλήσετε εποχιακά νοσήματα. 

Καθώς το κρύο δυναμώνει, η διατήρηση της ενέργειας και της ανοσίας γίνεται προτεραιότητα. Σύμμαχός σας; Η γενναιόδωρη φύση, η ψύχρα του χειμώνα φέρνει μαζί της και μια πληθώρα εποχιακών υπερτροφών που είναι γεμάτες με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά για να σας κρατήσουν υγιείς και θωρακισμένους. 

Οι χειμωνιάτικες υπερτροφές είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την κούραση, να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα δυνατό και να φωτίσετε τη διάθεσή σας τους πιο σκοτεινούς μήνες. 

Από τα χόρτα έως τα εσπεριδοειδή, αυτές οι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά τροφές προσφέρουν έναν απλό και νόστιμο τρόπο για να θρέψετε το σώμα σας καθ 'όλη τη διάρκεια του χειμώνα. 

Ακολουθεί μία λίστα με τις καλύτερες χειμερινές υπερτροφές που πρέπει απαραίτητα να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μαζί με δύο απλές, αλλά πολύ θρεπτικές συνταγές.

Σπανάκι

Αυτό το φυλλώδες πράσινο χορταρικό είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικού σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης C, καθιστώντας το ιδανικό για την καταπολέμηση της χειμερινής κόπωσης και των λοιμώξεων. Είτε προστίθεται σε σούπες, πίτες, σαλάτες, είτε σε smoothies, το σπανάκι είναι μια ευέλικτη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά επιλογή.

Λαχανίδα

Γνωστή για την κάπως τραχιά υφή και την ελαφρώς πικρή της γεύση, η λαχανίδα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, Κ και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα αλλά και λαμπερό δέρμα κατά τους σκληρούς χειμερινούς μήνες. Δοκιμάστε να το κάνετε μια τρυφερή σαλάτα τρίβοντας το απαλά με ελαιόλαδο ή να το βάλετε σε χορταστικές σούπες και μαγειρευτά.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ένα βασικό χειμερινό προϊόν γεμάτο με φυτικές ίνες, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Αυτά τα μικροσκοπικά λάχανα είναι ιδανικά για ψήσιμο στο γκριλ ή στο φούρνο και συνοδεύονται τέλεια με λίγο βαλσάμικο ξύδι, ξύσμα παρμεζάνας, ξηρούς καρπούς και κράνμπερι.

Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που χαρακτηρίζεται ως υπερτροφή για τα εντυπωσιακά οφέλη του στην υγεία. Γεμάτο με βιταμίνες C και K, υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, την υγεία των οστών και την αποκατάσταση του δέρματος. 

Το μπρόκολο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βοηθώντας την πέψη και προάγοντας το αίσθημα πληρότητας. Τα αντιοξειδωτικά του, συμπεριλαμβανομένης της σουλφοραφάνης, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και στην προστασία από χρόνιες ασθένειες όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις. 

Επιπλέον, το μπρόκολο παρέχει φυλλικό οξύ, το οποίο είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των κυττάρων. Είτε στον ατμό, είτε ψητό είτε σε σούπες, το μπρόκολο είναι μια ευέλικτη και νόστιμη προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή, ειδικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Εσπεριδοειδή

Τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια είναι πλούσια σε βιταμίνη C και φλαβονοειδή, τα οποία είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και τη διατήρηση της ενέργειας. Απολαύστε τα μόνα τους, σε χυμούς ή ως γευστική προσθήκη σε χειμωνιάτικα πιάτα.

Γλυκοπατάτες

Αυτοί οι ζωντανοί κόνδυλοι είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα-καροτίνης, βιταμίνης Α και σύνθετων υδατανθράκων. Παρέχουν αργή και σταθερή απελευθέρωση ενέργειας ενώ υποστηρίζουν την όραση και την υγεία του δέρματος. Ψητές, πουρέ ή μαγειρεμένες σαν σούπα αποτελούν μια χαλαρωτική χειμωνιάτικη απόλαυση.

Αγκινάρες

Οι αγκινάρες μπορεί να είναι λιγότερο δημοφιλείς, αλλά είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική τροφή για την πέψη και την αποτοξίνωση. Τις μαγειρεύουμε στον ατμό και τις σερβίρουμε με χυμό λεμονιού και αλατοπίπερο ή τις χρησιμοποιούμε σε μαγειρευτές συνταγές όπως οι αγκινάρες αλά πολίτα.

Smoothie με σπανάκι, λαχανίδα και εσπεριδοειδή

Ξεκινήστε τη μέρα σας με αυτό το φρέσκο, πράσινο smoothie, πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά για να ενισχύσετε την ενέργεια και το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Αυτό το smoothie παρέχει μια αναζωογονητική δόση βιταμίνης C και πράσινα φυλλώδη λαχανικά για να κρατήσει μακριά τις ασθένειες του χειμώνα.

Υλικά:

1 φλ. σπανάκι

1 φλ. λαχανίδα

1 πορτοκάλι,

1/2 γκρέιπφρουτ,

1 μπανάνα κατεψυγμένη

1 φλ. γάλα αμυγδάλου (ή φυτικό γάλα της αρεσκείας σας)

1 κ.σ. σπόροι chia (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να γίνει το μείγμα λείο και κρεμώδες.

Εάν το smoothie είναι πολύ πηχτό, προσθέτουμε περισσότερο γάλα αμυγδάλου ή νερό για να αποκτήσει την επιθυμητή σύσταση.

Βάζουμε σε ένα ποτήρι και απολαμβάνουμε αμέσως.

Ψητά λαχανάκια Βρυξελλών και γλυκοπατάτες

Αυτό το χορταστικό πιάτο συνδυάζει τη φυσική γλυκύτητα της γλυκοπατάτας με την αλμυρή γεύση από τα λαχανάκια Βρυξελλών καθιστώντας το ένα τέλειο συνοδευτικό ή και κύριο πιάτο για τα κρύα βράδια του χειμώνα. Δεν είναι μόνο γευστικό αλλά και γεμάτο με φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της υγεία σας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Υλικά:

1 κιλό λαχανάκια Βρυξελλών, καθαρισμένα και κομμένα στη μέση

2 μεγάλες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους

2 κ.σ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

1 κ.γ. κύμινο

1 κ.σ.ξύδι βαλσάμικο

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, για γεύση

Φύλλα από φρέσκο θυμάρι, για γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Προθερμένουμε το φούρνο στους 200°C.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα λαχανάκια Βρυξελλών και τις γλυκοπατάτες με το ελαιόλαδο, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το κύμινο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά. Απλώνουμε τα λαχανικά σε μία στρώση σε ένα ταψί.

Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, ανακατεύοντας περίπου στη μέση, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν τα λαχανικά.

Βγάζουμε από το φούρνο και περιχύνουμε με βαλσάμικο. Μεταφέρουμε σε ένα πιάτο και γαρνίρουμε, προαιρετικά, με φύλλα από φρέσκο θυμάρι.