Μέσα στους επόμενους ...
τέσσερις έως έξι μήνες αναμένεται να εκδοθεί, η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την αίτηση πτώχευσης της ιστορικής οινοποιίας "Ευάγγελος Τσάνταλης ΑΕ", όπως δήλωσε η Γιώτα Κορομπόκη, δικηγόρος των εργαζομένων στην εταιρεία.
Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα στο δικαστήριο, με τους πιστωτές της οινοποιίας, η οποία αντιμετωπίζει χρέη που ξεπερνούν τα 65 εκατομμύρια ευρώ, να συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό υπέρ της πτώχευσης.
Η εταιρεία, που σταμάτησε την παραγωγή της τον Σεπτέμβριο του 2023, οφείλει το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της στις τέσσερις συστημικές τράπεζες: Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς και Εθνική, ενώ υπάρχουν και οφειλές προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους εργαζομένους.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Τσάνταλης, Σάκης Καλιγάς, δήλωσε ότι η εταιρεία χρωστά πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 100 εργαζομένους για δεδουλευμένα και εφάπαξ, ενώ 15 από αυτούς συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, αφού είχε σταματήσει η παραγωγή.
Ο ίδιος εξέφρασε την απορία του για το γεγονός ότι, παρά την ιστορία της και τη σημασία της στον κλάδο, δεν φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές για την εξαγορά της.
Σύμφωνα με την Γ. Κορομπόκη, το ποσό που χρωστά η εταιρεία στους εργαζομένους αναμένεται να ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια ευρώ, εφόσον προστεθούν οι αποζημιώσεις για τις απολύσεις και οι επισχέσεις εργασίας.
Η ίδια επισημαίνει ότι περίπου 80 εργαζόμενοι στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται σε επίσχεση, ενώ περίπου 20 στην Αθήνα.
Η επιχείρηση είχε ξεκινήσει την πτωτική της πορεία αρκετά νωρίτερα, παρά την ανθεκτικότητά της κατά την πανδημία, όταν, όπως δήλωσε ο Σ. Καλιγάς, "δεν προλαβαίναμε να στέλνουμε κρασιά στα σούπερ μάρκετ".
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη δυσχερέστερη οικονομική κατάσταση της οινοποιίας, η οποία είχε μεγάλη παρουσία στην αγορά της Ρωσίας. Εκεί, το κρασί "Κορμίλιτσα", που παράγεται στο Μετόχι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος, είχε επιλεγεί για να σερβίρεται στα επίσημα γεύματα του Κρεμλίνου.
Η ιστορία της εταιρείας συνδέεται με το όραμα του Ευάγγελου Τσάνταλη, ο οποίος το 1969, κατά τη διάρκεια ενός κυνηγιού στο Άγιο Όρος, ανακάλυψε την τοποθεσία των αμπελώνων στο Μετόχι Χρωμίτσας.
Το 1970, αφού υπέγραψε συμφωνία με τους μοναχούς του Αγίου Παντελεήμονα, ξεκίνησε την αναβίωση των αμπελώνων και την ανακατασκευή του οινοποιείου, παρά το υψηλό κόστος της επένδυσης.
Οι προσπάθειες του Ευάγγελου Τσάνταλη για την αναβάθμιση των αμπελώνων θεωρούνται έργο ζωής, και η εταιρεία κατάφερε να κερδίσει διεθνή αναγνώριση.