Ελληνικός τουρισμός: Το καλό σενάριο και τα εμπόδια


Η επανεκκίνηση του τουρισμού ...

αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για την ελληνική οικονομία στη διαδικασία μετάβασης στη νέα κανονικότητα. 
Με τους επιχειρηματίες του κλάδου να εκφράζουν έντονες ανησυχίες για πτώση του τζίρου και άδεια ξενοδοχεία, η κυβέρνηση χαράσσει τον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα στον τουρισμό, προωθώντας την εικόνα της χώρας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, χάρη στα έγκαιρα περιοριστικά μέτρα που κράτησαν σε χαμηλά επίπεδα τόσο τον αριθμό κρουσμάτων, όσο και τα ποσοστά θνητότητας του κορωνοϊού. 
Δεδομένου όμως ότι οι πέντε βασικές αγορές για τον ελληνικό τουρισμό(Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και ΗΠΑ) είναι και χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πανδημίας,  σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα ως προς την άρση των απαγορεύσεων στα ταξίδια, η επόμενη ημέρα εξελίσσεται σε γρίφο για δυνατούς λύτες.
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Η κοινωνική αποστασιοποίηση αποτελεί μια από τις βασικές αρχές στη μετάβαση στη νέα κανονικότητα, ενώ θα ακολουθηθούν πιο συχνές και διαφορετικές διαδικασίες απολύμανσης», τονίζει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης.
Ο κ. Θεοχάρης παρουσίασε στη Βουλή σχέδιο πέντε αξόνων για τη στήριξη του τουρισμού:
1) Υγειονομικός άξονας. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι προετοιμάζονται πρωτόκολλα για τα ξενοδοχεία, τις μαρίνες, τα αεροπλάνα, το yachting κτλ. Στις  8 Μαΐου οι ομάδες εργασίας του υπουργείου Τουρισμού που επεξεργάζονται τα πρωτόκολλα σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ θα  θα είναι έτοιμες να ανακοινώσουν τα πρωτόκολλα, που θα τεθούν σε διαβούλευση με τους κοινωνικού εταίρους.
2)  Οικονομικός άξονας. Προετοιμάζονται κοστολογημένες προτάσεις σε συνεργασία με τα Υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας..
3)  Διπλωματικός άξονας. «Ο ελληνικός τουρισμός θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τουρίστες. Αν όμως η γερμανική κυβέρνηση, η ρωσική, η ισραηλινή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ βάζουν σε καραντίνα όσους επιστρέφουν από τη χώρα μας, τότε δε θα έρθει κανένας τουρίστας. Κανείς δε θα έρθει για λίγες μέρες για να κάτσει μετά για δύο εβδομάδες στο σπίτι του. Χρειάζονται διπλωματικές κινήσεις. Ήδη ομάδες εργασίας δουλεύουν με συγκεκριμένες χώρες για να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε ο υπουργός.
4) Προβολή της χώρας.  Τις επόμενες εβδομάδες θα είναι έτοιμη μια νέα καμπάνια, η οποία για πρώτη φορά θα μπορέσει να είναι μια εθνική καμπάνια, μακριά από παραφωνίες, από ερασιτεχνισμούς.
5) Επαφές με τους tour operators και με τα διεθνή μέσα.
«Η χώρα μας με αυτό το σχέδιο  θα είναι έτοιμη να αξιοποιήσει και την τελευταία ευκαιρία να υπάρξει τουρισμός σε παγκόσμιο και ιδιαίτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Χωρίς μπρος-πίσω, χωρίς πισωγυρίσματα, χωρίς αμφιταλαντεύσεις. Φυσικά  θα περιμένουμε να μας δοθεί το πράσινο φως από τους ειδικούς», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.
Από την πλευρά τους, οι ξενοδόχοι εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη φετινή σεζόν.  Τουλάχιστον ο ένας στους δύο ξενοδόχους θεωρεί πιθανή τη χρεοκοπία του, ενώ η συντριπτική πλειονότητα αναμένει μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 50% σύμφωνα με την έρευνα «Covid-19 και ελληνικά ξενοδοχεία», που διενεργήθηκε τον Απρίλιο από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων(ΙΤΕΠ) . 
Παράλληλα μιλούν για μείωση της απασχόλησης της τάξης του 40% ή 45 χιλιάδες περίπου θέσεις εργασίας και εκτιμούν πως η επανεκκίνηση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων θα χρειαστεί χρηματοδότηση της τάξης του 30% , δηλαδή περίπου 1,79 δισ. ευρώ.
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
«Το 2020 θα είναι μια δύσκολη και κρίσιμη χρονιά. Έχω αισιοδοξία για το 2021 για τον τουρισμό, αλλά πρέπει να δούμε πόσες επιχειρήσεις και εργαζόμενοι θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Δεν θα είναι εύκολη η επαναφορά, θα είναι μια δύσκολη χρονιά και δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε όλοι», ανέφερε σε πρόσφατη ομιλία του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος.
Το καλό σενάριο του Ιουλίου
Με βάση τον οδικό χάρτη σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα που παρουσίασε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός,  Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, από την 1η Ιουνίου ανοίγουν τις πόρτες τους τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας, ενώ σε δεύτερο χρόνο και εντός του Ιουνίου θα λειτουργήσουν τα καταλύματα διακοπών.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις προοπτικές της φετινής τουριστικής περιόδου και σε πρόσφατη συνέντευξή του στο δίκτυο CNN. «Στο καλύτερο σενάριο η Ελλάδα θα ανοίξει για την τουριστική δραστηριότητα από την 1η Ιουλίου και εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Επομένως, προετοιμαζόμαστε γι’ αυτό. Αλλά σχετίζεται ασφαλώς και με τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται αεροπορικώς στην Ελλάδα. Και σχετίζεται επίσης με πολύ αυστηρά και εφαρμόσιμα πρωτόκολλα».
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
H «ανατομία» του ελληνικού τουρισμού
Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 25% του ελληνικού ΑΕΠ και μία στις πέντε θέσεις εργασίας. Η άμεση συνεισφορά του κλάδου στην ελληνική οικονομία ανήλθε πέρυσι στα 25 δισ. ευρώ.
Το 2019 ήταν μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις στα 18,179 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13% σε σύγκριση με το 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.
Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών της Ε.Ε.-28 κατά 11,7%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 12,295 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 67,6% του συνόλου των εισπράξεων, καθώς και στην άνοδο των εισπράξεων από τους κατοίκους των χωρών εκτός της Ε.Ε.-28 κατά 15,9%, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 5,385 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν ελαφρά κατά 0,1% και διαμορφώθηκαν στα 2.959 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Γαλλία αυξήθηκαν κατά 14,2% και διαμορφώθηκαν στα 1.090 εκατ. ευρώ. 
Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν άνοδο κατά 32,4% και διαμορφώθηκαν στα 2.564 εκατ. ευρώ. Από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, αύξηση κατά 14,3% παρουσίασαν οι εισπράξεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1.189 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 27,2% και διαμορφώθηκαν στα 433 εκατ. ευρώ.
INTIME NEWS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση το 2019 αυξήθηκε κατά 2,8% και διαμορφώθηκε στις 34.005 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 33.072 χιλ. ταξιδιωτών το 2018. Ειδικότερα, η ταξιδιωτική κίνηση μέσω αεροδρομίων αυξήθηκε κατά 1,6%, ενώ αυτή μέσω οδικών σταθμών αυξήθηκε κατά 9,0%. Στη διαμόρφωση της ταξιδιωτικής κίνησης συνέβαλαν οι χώρες της ΕΕ-28, με ποσοστό συμμετοχής 64,9%, και οι χώρες εκτός της ΕΕ-28, με ποσοστό 27,3%. 
Το 2019 η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες της ΕΕ-28 αυξήθηκε κατά 3,1% σε σύγκριση με το 2018.  Η ταξιδιωτική κίνηση από τις χώρες εκτός της Ε.Ε.-28 παρουσίασε άνοδο κατά 6,5% και διαμορφώθηκε στις 9.295 χιλ. ταξιδιώτες.
Ειδικότερα, μείωση κατά 8,1% εμφάνισε η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γερμανία, η οποία διαμορφώθηκε στις 4.026 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Γαλλία αυξήθηκε κατά 1,2% και διαμορφώθηκε στις 1.542 χιλ. ταξιδιώτες. 
Η ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε αύξηση κατά 18,9% και διαμορφώθηκε στις 3.499 χιλ. ταξιδιώτες. Τέλος, από τις χώρες εκτός της ΕΕ-28, η ταξιδιωτική κίνηση από τις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 7,4% και διαμορφώθηκε στις 1.179 χιλ. ταξιδιώτες, ενώ η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 12,1% και διαμορφώθηκε στις 583 χιλ. ταξιδιώτες.
Οι διανυκτερεύσεις ταξιδιωτών στην Ελλάδα ανήλθαν στις 236.547 χιλ. το 2019, έναντι 230.727 χιλ. το 2018, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,5%.
naftemporiki.gr