Το Αληθώς Ανέστη ακούγεται ...
σ’ όλη την Οικουμένη απ’ όλους τους Ορθοδόξους την ημέρα του Πάσχα.
Τι σημαίνει αυτό;
Ο καθένας το προσλαμβάνει διαφορετικά, αλλά ίσως λίγοι είναι αυτοί για τους οποίους το "Αληθώς Ανέστη" σημαίνει αλλαγή πορείας, πορεία αγιασμού, αποδοχή του Χριστού.
Για τους πολλούς -και δυστυχώς σ’ αυτούς ανήκουμε κι εμείς οι "πιστοί"- το "Αληθώς Ανέστη" είναι συνώνυμο ενός ανώδυνου "χρόνια πολλά".
Λίγοι πιστεύουμε αυτό που τα χείλη λένε…
Και πρόσθεσε: Πόσο επιφανειακά αλήθεια δεχόμαστε την Ανάσταση του Χριστού. Είναι μόνο μια απλή συναισθηματική φόρτιση, μια πρόσκαιρη αίσθηση χαράς.
Τραγική απόδειξη: μία εβδομάδα το πολύ μετά την Ανάσταση, όλα "παίρνουν τον κανονικό τους ρυθμό" και το "Αληθώς Ανέστη" παραμερίζεται.
Δεν έχουμε καταλάβει ακόμα ότι ο "κανονικός ρυθμός ζωής" είναι μόνο ο αναστάσιμος. Δεν έχουμε νιώσει ότι τίποτε πριν από την Ανάσταση δεν ήταν "φυσιολογικό" και ότι μόνο τώρα όλα αποκαθίστανται, όλα αγιάζονται.
Και, ο Χριστός αναστήθηκε. Και όλοι τώρα μπορούμε να αναστηθούμε.
Αρκεί να καταλάβουμε ότι η Ανάσταση δεν σταματά 50 μέρες μετά (αν το κρατάμε κι αυτό, γιατί οι περισσότεροι ξεχνάμε το "Χριστός Ανέστη" μετά από 10 μέρες).
Η Ανάσταση είναι γεγονός καθημερινό πλέον. Αυτό πρέπει να το πιστέψουμε, να το καταλάβουμε, να το βιώσουμε. Τότε μόνο η ζωή μας, η ύπαρξή μας θα είναι μια διαρκής επιβεβαίωση της Ανάστασης. Τότε μόνο, η καρδιά και όχι τα χείλη, θα λέει "Αληθώς Ανέστη".