Βούτσιτς: Είμαστε ευγνώμονες στην Ελλάδα για τη στήριξη στην Σερβία


«Έχουμε με την Ελλάδα πολλά ...

κοινά ενδιαφέροντα. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε κοντά μας ακόμα και σε πολύ δύσκολες στιγμές στην ιστορία της Σερβίας. 
Είμαστε ευγνώμονες γι αυτή την στήριξη στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο γεύμα που παραθέτει προς τιμή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την προσφώνησή του στο δείπνο, έθεσε τo αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Ο κ. Παυλόπουλος, επικαλούμενος τις κοινές αρχές και αξίες Ελλάδας-Σερβίας σε πολλά θέματα Πολιτισμού, αναφέρθηκε στο δίκαιο αίτημα επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην κοιτίδα τους, έτσι ώστε το Μνημείο αυτό, από το οποίο-όπως τόνισε- ξεκίνησε ο Ελληνικός, επέκεινα δε ο Ευρωπαϊκός και ο Δυτικός Πολιτισμός, να εκπέμπει τα απαράμιλλα μηνύματά του σε ολόκληρη την Ανθρωπότητα, κατ’ εξοχήν στους σημερινούς ταραγμένους και χαλεπούς για τον Άνθρωπο καιρούς.
Ευχαρίστησε, επίσης, τον Σέρβο Πρόεδρο διότι η χώρα του, και ο ίδιος προσωπικά, στηρίζουν την Ελλάδα, απέναντι στην απαράδεκτη τακτική του Βρετανικού Μουσείου το οποίο, εξακολουθεί να ανέχεται και να συγκαλύπτει, ως κοινός κλεπταποδόχος, το έγκλημα κλοπής και πολιτιστικής ιεροσυλίας, που διέπραξε ο Έλγιν.
Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «οι Έλληνες, πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης μέσω της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό». Όπως τόνισε, ο Ελληνικός Λαός αποδεικνύει καθημερινά την προσήλωσή του στην ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και πρόσθεσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση σημαίνει την δημιουργία μιας ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση οργάνωσης την Δημοκρατική Αρχή. Άρα μια Ομοσπονδία που θεμελιώνεται στις αρχές και τις αξίες της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας και του πλήρους σεβασμού των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στην ανάγκη πλήρους σεβασμού της αρχής της Αλληλεγγύης, η οποία, όπως παρατήρησε, εκτός από ακρογωνιαίος λίθος της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης -όπως φαίνεται και από την Διακήρυξη Σουμάν του 1950, που είναι πάντα προμετωπίδα του πρωτογενούς Ευρωπαϊκού Δικαίου- συνιστά και θεμέλιο του Κοινωνικού Κράτους Δικαίου. Αυτού του πυλώνα όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Έννομης Τάξης αλλά και του ίδιου του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού.
Υποστήριξε, ακόμη, ότι «στην πορεία προς την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση έχουν θέση και εκείνα τα Κράτη της Βαλκανικής Χερσονήσου, τα οποία δεν είναι Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιδιώκουν την ένταξή τους σε αυτήν».
Ωστόσο, τόνισε τον απαράβατο όρο, ότι θα σέβονται, στο ακέραιο, το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους -άρα το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο στο σύνολό του- και θα έχουν επιλύσει οριστικώς τις κάθε είδους διαφορές με γειτονικά Κράτη.
«Με αυτό τον τρόπο θα προσθέσουμε δημιουργικά την Βαλκανική Χερσόνησο στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως Νοτιοανατολική της ισότιμη πλευρά, και όχι ως προβληματική Βαλκανική ιδιαιτερότητά της» υποστήριξε ο κ. Παυλόπουλος και τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει σταθερά την Ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας.
Μάλιστα, υπενθύμισε, ότι η διαδικασία αυτή άρχισε, ουσιαστικώς, το 2014, επί Ελληνικής Προεδρίας και πρόσθεσε ότι «αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της Σερβίας έχουν ανοίξει ήδη πολλά σημαντικά κεφάλαια, πράγμα που αποδεικνύει την συνέπεια της Σερβίας, ως προς τον στόχο της για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Τέλος, διαβεβαίωσε τον Σέρβο ομόλογό του, ότι η Ελλάδα είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμη να παράσχει την συνδρομή της στην Σερβία προς αυτή την κατεύθυνση, με την τεχνογνωσία και την εμπειρία μιας Χώρας που έχει ήδη μακρά πορεία ως πλήρες μέλος της Μεγάλης Ευρωπαϊκής Οικογένειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ