Με έναν ευρύ άξονα ...
συμμαχιών -και αιχμή του δόρατος την ενεργειακή συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου- απαντά η κυβέρνηση στην εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα.
Ο πρωθυπουργός θα έχει έναν μαραθώνιο επαφών μέσα στον Ιανουάριο, με την ελληνική πλευρά να επιδιώκει την περαιτέρω διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας, που συντηρεί μια επιθετική ρητορική. Τα «φώτα» πέφτουν σε τρεις κρίσιμες ημερομηνίες τον επόμενο μήνα:
Στις 2 Ιανουαρίου υπογράφεται στην Αθήνα η διακρατική συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed από Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρο, ενώ θα ακολουθήσει η Ιταλία.
Μάλιστα, από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως με την Ιταλία δεν είναι μόνο το ζήτημα του EastMed αλλά υπάρχει μια σειρά από συνέργειες και συνεργασίες στα θέματα της ενέργειας και όχι μόνο. Η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη σημασία στο ενεργειακό μέτωπο που συγκροτείται και το οποίο δεν έχει μόνο οικονομική, αλλά και διπλωματική σημασία.
«Η υπογραφή αυτή είναι μια απόδειξη ότι οι εμπλεκόμενες χώρες προχωρούν μπροστά με αποφασιστικότητα χτίζοντας ένα συνασπισμό νομιμότητας και υπεράσπισης του διεθνούς δικαίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης για τον EastMed.
Για να επισημάνει πως «εμείς λέμε ότι ο αγωγός αυτός είναι ένας αγωγός που προάγει τη συνεργασία σε ενεργειακό επίπεδο διαφόρων χωρών της ευρύτερης περιοχής και αυτό είναι αλήθεια. Ο Ερντογάν είχε βγει και είπε ότι αυτός ο αγωγός δεν μπορεί να γίνει γιατί περνάει μέσα από τα δικά μας χωράφια. Αυτό δεν ισχύει και βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου».
Στις 7 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Πρόκειται για μία κρίσιμη συνάντηση, όπου αναμένεται να συζητηθούν όλα τα θέματα. Μάλιστα, στο ταξίδι στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα υπάρξουν επαφές Ελλήνων υπουργών με Αμερικανούς ομολόγους τους για μια σειρά θεμάτων.
Στις 29 Ιανουαρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει στο Παρίσι συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Να σημειωθεί πως η Γαλλία ήταν από τις πρώτες χώρες που πήραν θέση απέναντι στις κινήσεις της Άγκυρας ιδιαίτερα μετά την υπογραφή των δύο μνημονίων μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης. Συμμαχίες Η κυβέρνηση επιδιώκει την οικοδόμηση συμμαχιών με τα κράτη της Μεσογείου, με τον πρωθυπουργό να έχει κύκλο συνομιλιών με ηγέτες της ευρύτερης περιοχής.
Το βράδυ της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και συζητήθηκε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με έμφαση στη Λιβύη. Ιδιαίτερα τονίστηκε η σημασία της στενής συνεργασίας των δύο χωρών αλλά και του τετραμερούς σχήματος Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου και Γαλλίας.