Σε λίγες μέρες (δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου) λήγει η ...
προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο σε 17 περιοχές σε όλη τη χώρα.
Στο διάστημα που απομένει μετράει και το Σαββατοκύριακο επειδή υπάρχει η δυνατότητα της ηλεκτρονικής υποβολής της δήλωσης.
Δείτε ακόμη: Επιδόματα : Χορήγηση με αυτόματες διαδικασίες εξπρές
Ειδικότερα, η συλλογή δηλώσεων λήγει στο τέλος του μήνα στις Περιφερειακές Ενότητες Δράμας/Ξάνθης, Θάσου/Ροδόπης, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Βοιωτίας/Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας, Αρκαδίας, Λασιθίου, Ηρακλείου Ι, Δυτικής Αττικής και Μαγνησίας.
Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκαθαρίζουν πως δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση, ενώ από το Κτηματολόγιο καλούνται οι ιδιοκτήτες να ανταποκριθούν άμεσα στη δήλωση ακίνητης περιουσίας τους προκειμένου να ωφεληθούν από μια σειρά πλεονεκτημάτων αλλά και την αποφυγή περαιτέρω ταλαιπωρίας.
Εως το τέλος του χρόνου
Στην πράξη, ωστόσο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν μια τελευταία «σιωπηρή» ευκαιρία έως το τέλος του χρόνου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους προκειμένου να γλιτώσουν από μελλοντικά μπλεξίματα (δηλαδή να χάσουν χρόνο και να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη).
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά την προαναφερόμενη «σιωπηρή» ευκαιρία, από το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι διατεθειμένοι να μην ενεργοποιήσουν τα πρόστιμα που προβλέπονται για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις. Ωστόσο, από τις αρχές του επόμενου έτους το σκηνικό αλλάζει με την επιβολή κλιμακωτών προστίμων σε όσους ιδιοκτήτες δεν δηλώσουν εγκαίρως τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία – ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης της υποβολής της δήλωσης.
Δεν χάνουν την περιουσία τους
Όπως ξεκαθαρίζουν πηγές από το Κτηματολόγιο, «καθυστέρηση των πολιτών στις δηλώσεις δεν σημαίνει αυτόματη απώλεια της περιουσίας τους».
Συνεπάγεται, ωστόσο, αδυναμία αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, αδυναμία μεταβίβασης ακινήτων και αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενδεχομένως – και – δικαστικές περιπέτειες, καθώς και αυξημένο κόστος λόγω της μελλοντικής ενεργοποίησης των προστίμων.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως το τελευταίο πρόγραμμα κτηματογράφησης είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα, μια και πολλά ακίνητα είναι μοιρασμένα «διά λόγου», με συνέπεια να μην υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας – ιδιαίτερα στα μη ηλεκτροδοτούμενα αγροτεμάχια.
Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς «τρέχει» η συλλογή δηλώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Κτηματολογίου, στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, στην οποία η προθεσμία υποβολής δηλώσεων έληξε στις 14 Οκτωβρίου, το συνολικό ποσοστό δηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων και των δηλώσεων «εμπρόθεσμης προσέλευσης», ξεπέρασε το 68%.
Την ιδια ώρα, στα Δωδεκάνησα (Κάλυμνο, Κάρπαθο, Κω και Ρόδο) το συνολικό ποσοστό δηλώσεων αγγίζει το 97%, ενώ στη Λάρισα ξεπέρασε το 78%. Τον Σεπτέμβριο επίσης σημειώθηκε η δεύτερη μεγαλύτερη συλλογή δηλώσεων για το 2019, ξεπερνώντας τις 700 χιλιάδες.
Στις περιοχές όπου η συλλογή δηλώσεων πρόκειται να λήξει στις 31 Οκτωβρίου, η πορεία των δηλώσεων κρίνεται από το Κτηματολογικό ως ικανοποιητική και αντίστοιχη του προηγούμενου μήνα καθώς, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία και τις προβλέψεις, αναμένεται να ξεπεράσει τον συμβατικό στόχο του 55% μέχρι το τέλος του μήνα, που είναι και η προϋπόθεση για την ασφαλή μετάβαση στα στάδια της κτηματογράφησης.
Κατά το Κτηματολόγιο έγκαιρη δήλωση της ιδιοκτησίας σημαίνει:
. Οριστική, χωρίς αμφισβητήσεις, καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών.
. Ταχύτερες διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας.
. Διαφάνεια και ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων.
. Αναβάθμιση της αγοράς ακινήτων και αύξηση της αξίας της ακίνητης ιδιοκτησίας με συνέπεια την προσέλκυση επενδύσεων.
. Πλήρη διασφάλιση της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας.
. Αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Η αμετάκλητη οριοθέτηση των δασών και του αιγιαλού θα αποτελέσει σοβαρότερο εμπόδιο ενάντια στις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία.
. Ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας και διευκόλυνση των επενδύσεων.