Κατά της έκδοσης της 37χρονης Ιρανής τάχθηκε ο εισαγγελέας στον Αρειο Πάγο


Να μην εκδοθεί στο Ιράν, που έχει ...

υποβάλει αίτημα έκδοσης, η 37χρονη Σαράρε Καντεμί, ζήτησε από το αρμόδιο Τμήμα του Αρείου Πάγου αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, όπου και εκδικάστηκε η υπόθεση που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον όχι μόνον μερίδας της κοινής γνώμης αλλά και κομμάτων και φορέων.
Η 37χρονη Ιρανή που ήταν παρούσα στην εκδίκαση του αιτήματος της χώρας της, με δάκρυα στα μάτια ζήτησε από την ελληνική δικαιοσύνη να την προστατεύσει, καθώς υποστήριξε ότι αν εκδοθεί θα κινδυνεύσει η ζωή της όπως και η ανήλικη κόρη της.
Όπως είπε η ίδια είχε πολιτική δράση στη χώρα της, κάτι που είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται καθώς όπως υποστήριξε «η πολιτική δράση στη χώρα μου διώκεται ποινικά».
Προς υποστήριξη του αιτήματος της στο δικαστήριο κατέθεσε ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο οποίος περιέγραψε με λεπτομέρειες την κατάσταση που επικρατεί στη συγκεκριμένη χώρα σε ό,τι αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις γυναίκες αλλά πρωτίστως για εκείνους που έχουν πολιτική δράση.
«Στο Ιράν, υποστήριξε ο γνωστός συγγραφέας και πολιτικός αναλυτής, υπάρχουν επαναστατικά δικαστήρια και κανονικά. Τα πρώτα δικάζουν πολιτικά αδικήματα. Αποτελούνται από ιερείς και οι κατηγορούμενοι  δεν έχουν δικηγόρο. 
Τα κανονικά αποτελούνται μόνο από άντρες. Υπάρχει  και επιβάλλεται  η ποινή του θανάτου. Η ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών των εκτελέσεων. Είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό κατά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων».
Και πρόσθεσε ότι «θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα. Με διάφορους τρόπους, απαγχονισμό, λιθοβολισμό, σταύρωση. Εκτός από τον φόνο και την ένοπλη ληστεία, η θανατική ποινή προβλέπεται για την ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι'αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής ...» είπε ο Απόστολος Δοξιάδης λέγοντας στο τέλος της κατάθεσης του:
«Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια. Να σώσετε δύο ζωές».
Η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 29 Οκτωβρίου.