Επιτάχυνση ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο «βλέπουν» οι αναλυτές


Επιτάχυνση της ανάπτυξης της ...

ελληνικής οικονομίας στο β΄ εξάμηνο του έτους «βλέπουν» οι αναλυτές, μετά το άλμα που έχει σημειώσει το οικονομικό κλίμα καθώς και τη σταδιακή επίδραση των μέτρων δημοσιονομικής χαλάρωσης, ωστόσο για το σύνολο του έτους εκτιμούν ότι οι ρυθμοί θα κινηθούν κοντά στο 2%.
Oπως επισημαίνει η Wood σε έκθεσή της, η ανάπτυξη 1,9% που σημείωσε η ελληνική οικονομία σε ετήσια βάση το β΄ τρίμηνο σηματοδοτεί μια σημαντική βελτίωση σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, γεγονός που ενισχύει την πεποίθησή της ότι η Ελλάδα είναι σε γενικές γραμμές αποσυνδεδεμένη από τη γερμανική οικονομική επιβράδυνση. 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ήδη στους δύο μήνες του τρίτου τριμήνου η ανάπτυξη του ελληνικού ΑΕΠ σημείωσε περαιτέρω ενίσχυση, γεγονός που υποδηλώνει ότι για το σύνολο του 2019 θα κινηθεί στο 1,8%. 
Όπως εξηγεί, τους δύο τελευταίους μήνες ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε σημαντικό άλμα, με το 108,4 να αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007. Δεδομένου του ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ του δείκτη οικονομικού κλίματος και του πραγματικού ΑΕΠ, οι πιθανότητες η ανάπτυξη να βρεθεί υψηλότερα από το 1,8% είναι σημαντικές.
Όπως τονίζει η Wood, σε εποχικά διορθωμένη βάση, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στο β΄ τρίμηνο ήταν ο υψηλότερος που έχει σημειωθεί από το γ΄ τρίμηνο του 2018, ενώ και σε τριμηνιαία βάση η οικονομία βελτιώθηκε σημαντικά. 
Ωστόσο τονίζει πως τα ελληνικά στοιχεία τείνουν να έχουν ιδιαίτερα υψηλό βαθμό μεταβλητότητας, ακόμη και μετά την εποχική προσαρμογή. Επίσης, οι ακαθάριστες επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 1,1% σε ετήσια βάση, και αν και κινήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό αύξησης των τεσσάρων τελευταίων τριμήνων, η Wood δηλώνει αισιόδοξη για τις προοπτικές του επόμενου διαστήματος.
Για το 2020 η Wood δεν αναμένει σημαντική αλλαγή στους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνική οικονομίας, καθώς οι αλλαγές στους εταιρικούς φόρους οι οποίες αναμένεται να ισχύσουν από το επόμενο έτος, εάν οι θεσμοί δώσουν μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία στη νέα κυβέρνηση, θα έχουν θετικό αντίκτυπο στα οικονομικά στοιχεία, αλλά είναι απίθανο να αλλάξουν σημαντικά την εικόνα στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η ανάπτυξη το 2020 θα αυξηθεί ελαφρώς στο 1,9%.
Οπως επισημαίνει, οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί τεράστιες διακυμάνσεις όσον αφορά την κερδοφορία τους και, για να υπάρξει πραγματική βελτίωση, θα χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια.
Σύμφωνα με ανάλυση της Εθνικής Τράπεζας, οι τάσεις που καταγράφηκαν στα οικονομικά μεγέθη στο β΄ τρίμηνο, όπου ο ετήσιος ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1,9% ετησίως από το καθοδικά αναθεωρημένο 1,1% στο πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτούν σημαντική επιτάχυνση του ΑΕΠ στο β΄ εξάμηνο.
Συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα στοιχεία για τον δείκτη οικονομικού κλίματος, τους βασικούς τομείς δραστηριότητας, καθώς και την καταναλωτική εμπιστοσύνη το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, σε συνδυασμό με τη σταδιακή επίδραση των μέτρων ήπιας δημοσιονομικής χαλάρωσης, συνηγορούν σε αύξηση του ΑΕΠ άνω του 2,5% ετησίως ή ακόμη υψηλότερα το β΄ εξάμηνο και περίπου 2,1% στο σύνολο του έτους.