Μετακινούνται από τη Σύμη 300 μετανάστες


Έως το τέλος της εβδομάδας...

σταδιακά θα έχουν μετακινηθεί από τη Σύμη οι περίπου 300 μετανάστες οι οποίοι έχουν φτάσει στο νησί από τα παράλια της Τουρκίας με φουσκωτές βάρκες τις τελευταίες ημέρες. 
Παράλληλα, δρομολογείται η αποστολή στρατιωτικών ιατρών στο νησί προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες περίθαλψης των συγκεκριμένων ατόμων. 
Η μετακίνηση του πληθυσμού των μεταναστών από τη Σύμη αποφασίστηκε με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου από τον υφυπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο. Οι πρώτοι 100 μετανάστες αναμένεται να μεταφερθούν σήμερα.
Ο δήμαρχος του νησιού Ελευθέριος Παπακαλοδούκας έχει ζητήσει επανειλημμένα τη μεταφορά όσων μεταναστών φτάνουν στο νησί, καθώς δεν υπάρχει υποδομή για να φιλοξενηθούν αλλά ούτε και να καταγραφούν και να ταυτοποιηθούν σύμφωνα με την τυπική διαδικασία που ακολουθείται στα ΚΥΤ (κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης) σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω.
Ο κ. Παπακαλοδούκας εκτιμά ότι από τον Ιούνιο έως και χθες στη Σύμη έχουν φτάσει συνολικά 1.500 μετανάστες, οι οποίοι σταδιακά μεταφέρονται στα νησιά όπου υπάρχουν υποδομές για την καταγραφή. Ωστόσο, εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, όσοι φτάνουν στις ακτές του νησιού παραμένουν στη Σύμη, δεδομένου του αυξημένου αριθμού των αφίξεων μεταναστών από την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες.
«Αυτή τη στιγμή, 50-70 άτομα βρίσκονται στον προαύλιο χώρο του αστυνομικού τμήματος, αλλά οι υπόλοιποι περιφέρονται στον δρόμο και κοιμούνται στον δρόμο», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος.
Μάλιστα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για τη σίτιση όσων δεν βρίσκονται στο προαύλιο της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τρώνε αν και εφόσον τα καταστήματα και οι κάτοικοι του νησιού τούς προσφέρουν κάτι φαγώσιμο.
Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε ότι τα κυβερνητικά σχέδια για δημιουργία δομής προσφύγων στο στρατόπεδο «Γεώργιος Παπαποστόλου» στην περιοχή του Καραβόμυλου αναστέλλονται επ’ αόριστον. 
H απόφαση ελήφθη προφανώς μετά τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής. Ωστόσο, η ανάγκη για τη δημιουργία νέων θέσεων φιλοξενίας είναι άμεση, δεδομένου ότι στα ΚΥΤ στα νησιά συνολικά παραμένουν πάνω από 28.000 αιτούντες άσυλο, ενώ η χωρητικότητα των υποδομών επαρκεί για 10.000 ανθρώπους. 
Συγκεκριμένα, χθες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονταν 11.395 άτομα (χωρητικότητα 3.000), στη Σάμο 5.385 (χωρητικότητα 650), στη Χίο 3.419 (χωρητικότητα 1.040), στη Λέρο 1.376 (χωρητικότητα 860) και στην Κω 2.957 (χωρητικότητα 816).
Παρά το γεγονός ότι χιλιάδες αιτούντες άσυλο έχουν χαρακτηριστεί «ευάλωτοι» και έχουν λάβει άρση γεωγραφικού περιορισμού, οπότε και θα μπορούσαν να φύγουν από τα νησιά, δεν μπορούν να έρθουν στην ενδοχώρα εφόσον δεν υπάρχουν θέσεις στα καμπ της ηπειρωτικής Ελλάδας.