Η «παρεξήγηση» θα είχε ...
αποφευχθεί, αν οι υπεύθυνοι του κατασκηνωτικού κέντρου, είχαν συνεννοηθεί με τον Ιερέα, αναφέρει μεταξύ άλλων η Μητρόπολη.
Θέση για το περιστατικό άρνησης Κοινωνίας σε παιδιά με ειδικές ανάγκες (στο ΚΑΥΥ Λεπτοκαρυάς) πήρε η Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, καταδικάζοντας κάθε φαινόμενο κοινωνικού αποκλεισμού από τη Λειτουργική ζωή της Εκκλησίας.
Αν και ο Ιερέας (που αρνήθηκε τη Θεία Κοινωνία στα φιλοξενούμενα παιδιά της κατασκήνωσης Νηριήδες) δεν ανήκει στην Μητρόπολη, αλλά στο Στρατό, εν τούτοις όπως αναφέρει στην παρέμβασή της η Μητρόπολη, το ζήτημα απασχολεί τον Μητροπολίτη Κίτρους, ο οποίος είναι σε επικοινωνία με τις στρατιωτικές αρχές και με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας, για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι η Εκκλησία αγκαλιάζει το διαφορετικό, το υποστηρίζει, παρέχει δικαιώματα, ευκαιρίες, προοπτικές και σέβεται κάθε ξεχωριστό μέλος της, ενώ χαρακτηρίζει το «περιστατικό» ως «παρεξήγηση».
Παρόλα αυτά, η Μητρόπολη καταλογίζει (μέρος τουλάχιστον) της ευθύνης για την «παρεξήγηση» και στους υπευθύνους του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Νηριήδες», οι οποίοι «θα έπρεπε να έλθουν εγκαίρως σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό ιερέα, να συνεργαστούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του ομαδικού εκκλησιασμού των φιλοξενουμένων ΑμεΑ και την αποφυγή της παρεξήγησης που συνέβη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μητρόπολης, έχει ως εξής: «Σχετικά με το περιστατικό που συνέβη την Κυριακή 28 Ιουλίου κατά τη Θ. Λειτουργία στον Ιερό Ναό των ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς, από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος τονίζεται ότι η ένταξη των ΑμεΑ και όλων των ατόμων με ιδιαιτερότητες στην Λειτουργική Ζωή της Εκκλησίας αντιμετωπίζεται ως αδιαμφισβήτητη ποιμαντική προτεραιότητα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. Γεωργίου και του κλήρου της Πιερίας.
Η Εκκλησία αγκαλιάζει το διαφορετικό, το υποστηρίζει, παρέχει δικαιώματα, ευκαιρίες, προοπτικές και σέβεται κάθε ιδιαίτερο και ξεχωριστό μέλος της.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος βρίσκεται σε επικοινωνία με τις στρατιωτικές αρχές (δεδομένου ότι ο ιερέας υπάγεται στο Σώμα των Στρατιωτικών Ιερέων), με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς προκειμένου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση.
Σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας, κάθε ιερέας φέρει την ευθύνη όχι μόνο για την προπαρασκευή (τελετουργία) της Θείας Κοινωνίας, ευθύνεται όμως και για την ασφαλή μετάδοσή της στους πιστούς, ιδιαίτερα σε ειδικές περιπτώσεις όπως βαριά ασθενείς, βρέφη, υπερήλικες, ΑμεΑ, μη ορθόδοξοι κ.ά. Γι’ αυτό και οι ιερείς που υπηρετούν σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα έχουν ανάλογη εμπειρία, την οποία δεν διέθετε ο συγκεκριμένος ιερέας.
Η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους δίδει μεγάλη σημασία στην προετοιμασία των Τιμίων Δώρων εκ μέρους των κληρικών για τη μετάληψη των ατόμων που εντάσσονται στις παραπάνω περιπτώσεις και γι΄ αυτό πάντα προηγείται η κατάλληλη προετοιμασία και συνεννόηση με τον ιερέα.
Oι υπεύθυνοι του Κατασκηνωτικού Κέντρου «Νηρηίδες» θα έπρεπε να έλθουν εγκαίρως σε συνεννόηση με τον στρατιωτικό ιερέα, να συνεργαστούν μαζί του, για την επίτευξη των στόχων του ομαδικού εκκλησιασμού των φιλοξενουμένων ΑμεΑ και την αποφυγή της παρεξήγησης που συνέβη.»
Τι συνέβη στο Κ.Α.Υ.Υ. Λεπτοκαρυάς
Το περιστατικό της άρνησης του στρατιωτικού ιερέως να Κοινωνήσει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, έγινε γνωστό μετά από ανάρτηση των συνοδών τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σ’ αυτήν οι συνοδοί των παιδιών ανέφεραν: «Θα θέλαμε να αναφερθεί το εξής γεγονος
Είμαστε σύνοδοι ατόμων με αναπηρίες στην κατασκήνωση ΝΗΡΙΗΔΕΣ στη Λεπτοκαρυα Πιερίας. Αποφασίσαμε σαν φορέας την Κυριακή 28 Ιουλίου στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών και κοινωνικοποίησης, να πάμε να παρακολουθήσουμε την λειτουργία της υπαίθριας εκκλησίας που βρίσκεται μέσα στα Κ. Α. Α. Υ. Λεπτοκαρυάς. Την ώρα της θείας κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με την δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται.
Φτάνοντας εξοργισμένοι στην κατασκήνωση παραθέσαμε στην πρόεδρο του κέντρου κοινωνικής Πρόνοιας κεντρικής Μακεδονίας τα γεγονότα και χωρίς να χάσει χρόνο πήγε στο διοικητή της μονάδας των Κ. Α. Α. Υ. για να διευθετήσει το θέμα.
Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση φτάνοντας μέχρι και τον Ταξίαρχο, ο οποίος και επισκέφθηκε την κατασκήνωση μας με σκοπό να μας γνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του παπά.
Το κείμενο αυτό είναι μια προσπάθεια αφύπνισης της συνείδησης και ενσυναίσθησης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της!»