Το παρασκήνιο για την απομάκρυνση της Βασιλικής Θάνου


Σήμερα αναμένεται να ...

κορυφωθεί η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση για το άρθρο του πολυνομοσχεδίου με το οποίο προωθείται η αντικατάσταση μεγάλου μέρους της ηγεσίας της Επιτροπής Ανταγωνισμού. 
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η απόφαση ελήφθη σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο. 
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώσει σε επιστολή του στην επίτροπο Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ στις 18.12.2018 –και πριν ακόμα τοποθετηθεί η κ. Θάνου στη θέση της προέδρου της ανεξάρτητης αρχής (διορίστηκε στις 3 Ιανουαρίου 2019 με τριετή θητεία)– ότι η υποψηφιότητά της «είναι ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή μιας ανεξάρτητης αρχής».
Κρίσιμο ζήτημα πάντως, που ξεχείλισε το ποτήρι, φαίνεται να αποτελεί μια πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (ασφαλιστικά μέτρα) που εξεδόθη την 1η Αυγούστου και αφορούσε τους όρους των συναλλαγών μιας γαλλικής εταιρείας (εξόρυξης βωξίτη) και μιας ελληνικής εταιρείας παραγωγής αλουμινίου. 
Η ελληνική εταιρεία, επικαλούμενη τη «δεσπόζουσα θέση» του προμηθευτή της, ζήτησε να μην αλλάξει η ποσότητα και η ποιότητα του προϊόντος σε σχέση με τις μέχρι τότε παραδόσεις και να διατηρηθεί η ίδια τιμή. 
Ο προμηθευτής επέμεινε ότι η αξίωση αυτή ισοδυναμούσε με την απαίτηση να πουλάει κάτω του κόστους. Η επιτροπή δέχθηκε κατά πλειοψηφία τις θέσεις της ελληνικής επιχείρησης παρά την αντίθετη εισήγηση της υπηρεσίας.
Πάντως, η σχετική καταγγελία της ελληνικής επιχείρησης είχε γίνει στα τέλη του 2016. Η γαλλική εταιρεία υποχρεούτο να εκκινήσει διαπραγματεύσεις μαζί της με σκοπό τη σύναψη σύμβασης για την προμήθεια βωξίτη, ικανή να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της ελληνικής εταιρείας. 
Η εν λόγω διαπραγμάτευση, για την οποία θα τηρούνται σχετικά πρακτικά, θα πρέπει να εκκινήσει εντός 20 ημερών από την κοινοποίηση του διατακτικού της απόφασης ασφαλιστικών μέτρων και να περατωθεί εντός προθεσμίας δύο μηνών από την εκκίνησή της. 
Σε περίπτωση παράλειψης των ασφαλιστικών μέτρων που της επιβλήθηκαν, η γαλλική εταιρεία θα έπρεπε να καταβάλλει 8.000 ευρώ για κάθε μέρα παράτασης.
Δύο μέλη της επιτροπής μειοψήφησαν σχετικά με το αν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τη λήψη την εξέταση της λήψης των ασφαλιστικών μέτρων. 
Η γαλλική εταιρεία φαίνεται ότι ενημέρωσε τη γαλλική κυβέρνηση για την απόφαση, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε την ελληνική. 
Σοβαρά παράπονα φαίνεται επίσης ότι υπάρχουν και από μέλη του προσωπικού της Αρχής, ιδιαίτερα τους ειδικούς επιστήμονες, που παραπονούνται ότι η μέχρι τώρα διοίκηση τους αγνοούσε στις αποφάσεις της.