Μια υποθαλάσσια χωματερή


Ήταν Φεβρουάριος του 2011. Έπειτα ...

από μια νεροποντή, ένα ρέμα που είχε μπαζωθεί στην περιοχή της Σταυροπέδας, στην κεντρική Ανδρο, «κατέβασε» απότομα νερό, με αποτέλεσμα η μισή χωματερή του νησιού να καταρρεύσει και τα σκουπίδια να οδηγηθούν στη θάλασσα. 
Το Λιμενικό προσπάθησε με ένα πλέγμα να συγκρατήσει τα σκουπίδια που επέπλεαν (και όπως αποδείχθηκε τους επόμενους μήνες, έφθασαν μέχρι τα Δωδεκάνησα), η καταστροφή όμως δεν είχε προηγούμενο.
Οκτώ χρόνια αργότερα, η εθελοντική ομάδα δυτών Aegean Rebreath επισκέφθηκε το νησί και καταδύθηκε στο σημείο για να διαπιστώσει ποια ήταν η κατάσταση. «Μείναμε άναυδοι», λέει ο επικεφαλής της ομάδας, Γιώργος Σαρελάκος. 
«Παντού λόφοι από σκουπίδια, οι σακούλες να βγαίνουν σαν κοράλλια μέσα από τις πέτρες. Πολλοί από τους δύτες της ομάδας απογοητεύθηκαν, δεν ξέραμε από πού να ξεκινήσουμε. Με κάθε σακούλα που τραβούσαμε, ξεθάβαμε κι άλλα σκουπίδια. 
Πολλά από τα μέλη της ομάδας μας έχουμε βουτήξει και σε άλλες χώρες, αλλά τέτοια απερίγραπτη κατάσταση δεν έχουμε αντικρίσει ούτε σε χώρες της Ασίας».
Οι δύτες συνέλεξαν εκείνη την ημέρα από τον βυθό 20 μεγάλα σακιά με πλαστικές σακούλες. Αποφάσισαν δε να επιστρέψουν στα μέσα Αυγούστου, προκειμένου να εκτιμήσουν καλύτερα την κατάσταση. 
«Επειδή κατέρρευσε η πλαγιά, μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών πρέπει να παραμένουν θαμμένα στο σημείο. Νομίζω ότι μόνο με πλωτό γερανό μπορεί να καθαριστεί η περιοχή», εκτιμά ο κ. Σαρελάκος. «Τα υπόλοιπα σκουπίδια πρέπει να παρασύρθηκαν από τα ρεύματα. Είναι μεγάλη η ζημιά που προκλήθηκε».
Την επιχείρηση των δυτών κάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και οι φωτογραφίες από την υποθαλάσσια χωματερή ταξιδεύουν από χθες πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο. «Είχαμε την εντύπωση ότι ο βυθός είχε καθαριστεί μετά την κατάρρευση», υποστηρίζει ο απερχόμενος δήμαρχος, Θεοδόσης Σουσούδης (ο οποίος ανέλαβε το 2014). 
«Ηρθα σε επαφή με μια εταιρεία που ασχολείται με καθαρισμούς ναυαγίων και θα μας κάνουν μια αποτύπωση της κατάστασης και μια εκτίμηση του κόστους, ώστε ο νέος δήμαρχος να αποφασίσει τι θα κάνει».
Η Ανδρος, το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, παραμένει χωρίς ΧΥΤΑ, καθώς, από το 2011, που κατέρρευσε η παράνομη χωματερή, τα σκουπίδια απλώς δεματοποιούνται και παραμένουν στον ίδιο χώρο. 
Μέσα από πολλές αντιδράσεις, ο δήμος κατάφερε τελικά να χωροθετήσει τον πρώτο ΧΥΤΥ του νησιού (εκκρεμεί και μια προσφυγή στο ΣτΕ από κατοίκους της περιοχής όπου χωροθετήθηκε) και, όπως εξηγεί ο κ. Σουσούδης, η οριστική μελέτη βρίσκεται πλέον υπό έγκριση από την τεχνική υπηρεσία του δήμου. 
Το νωρίτερο, όμως, που θα δημοπρατηθεί το έργο, είναι στις αρχές του 2020. Εν τω μεταξύ, τα δεματοποιημένα σκουπίδια έπιασαν πριν από λίγες ημέρες φωτιά, για δεύτερη φορά φέτος, με τον κ. Σουσούδη να υποστηρίζει ότι πρόκειται για εμπρησμό. Το πόρισμα της Πυροσβεστικής δεν έχει εκδοθεί ακόμη.

H εθελοντική ομάδα δυτών Aegean Rebreath συνέλεξε σε μία ημέρα 20 μεγάλα σακιά με πλαστικές σακούλες. Την επιχείρηση των δυτών κάλυψε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters και οι φωτογραφίες από την υποθαλάσσια χωματερή ταξιδεύουν από χθες πλέον σε ολόκληρο τον κόσμο. REUTERS
«Εισβολή» στη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ
Την προκήρυξη του διαγωνισμού για την αναβάθμιση και επέκταση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑ) στη Φυλή επρόκειτο να εγκρίνει, χθες, η εκτελεστική επιτροπή του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ). Το θέμα μπήκε αιφνιδίως στην ατζέντα, έναν μήνα πριν από την αλλαγή σκυτάλης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρότι το έργο είναι εδώ και αρκετό καιρό ενταγμένο στο ΕΣΠΑ.
Μαζί, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, είχε προστεθεί και η ανάθεση μελέτης για τη χωροθέτηση ΧΥΤΑ σε εγκαταλελειμμένα λατομεία, θέμα για το οποίο η Περιφέρεια Αττικής αρχικά πραγματοποίησε μελέτη, αλλά στη συνέχεια απέφυγε συστηματικά τη λήψη απόφασης λόγω των (αναμενόμενων) αντιδράσεων. 
Ωστόσο, η συνεδρίαση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, καθώς συνδικαλιστές εργαζόμενοι στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ) πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία ΕΔΣΝΑ, ζητώντας να μην επεκταθεί το ΕΜΑ και να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής.