Κλιμακώνει την ένταση μέσω μεταναστευτικού η Αγκυρα


Σε μείζον θέμα, με βασικό ...

άξονα την εσωτερική του διαχείριση αλλά και με προεκτάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα και την Ε.Ε, εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα η αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές προς τα νησιά του Αιγαίου.
Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, ότι μόνο χθες, Πέμπτη στη Λέσβο έφτασαν 14 βάρκες, στις οποίες επέβαιναν 500-600 άτομα, διογκώνοντας το ήδη τεράστιο πρόβλημα συνωστισμού που καταγράφεται στις προσφυγικές δομές του νησιού.
Σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, η κυβέρνηση προχωρά στη μεταφορά 1.002 προσφύγων και μεταναστών προς το Κέντρο της Νέας Καβάλας. 
Ωστόσο, στη Μόρια το πρόβλημα παραμένει τεράστιο, μιας και όπως ανέφεραν σήμερα διοικητικά στελέχη της δομής, πλέον πρόκειται για τον πολυπληθέστερο καταυλισμό της Ευρώπης, φτάνοντας τους 10.241 κατοίκους, ενώ είναι σχεδιασμένος να φιλοξενεί περί τις 3.000.
Οι ενέργειες της Αθήνας
Ενδεικτικό της κατάστασης «συναγερμού» στην οποία βρίσκεται η κυβέρνηση για τις αυξημένες ροές είναι και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί του Σαββάτου στο Μέγαρο Μαξίμου.
Νωρίτερα, σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας προέβη σε έντονο «πολιτικό» διάβημα κατά της Αγκυρας, εκφράζοντας στον Τούρκο πρέσβη την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από τη γειτονική χώρα και υπενθυμίζοντάς του, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε.  και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.
Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.
Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την Ε.Ε., καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.
Προειδοποιήσεις Τουρκίας
Την ίδια ώρα, πάντως, η Αγκυρα φαίνεται πως κλιμακώνει την πίεση γενικότερα προς την Ευρώπη με «μοχλό» το προσφυγικό και τις συγκρούσεις στη Συρία, όπως φάνηκε από σημερινές δηλώσεις τόσο του προέδρου Ερντογάν, όσο και του υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσγλου. Ο τελευταίος, μιλώντας από το Οσλο της Νορβηγίας, προειδοποίησε ότι εφόσον συνεχιστεί η επιχείρηση του Ασαντ στην Ιντλίμπ, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε σε λήψη μέτρων για τις πολεμικές συγκρούσεις στην ασιατική χώρα: «Θα είναι ψέμα αν πούμε πως στην Ιντλίμπ τα γεγονότα είναι στο σημείο που επιθυμούμε. Έχουν πεθάνει 60.000 άνθρωποι. Επίσης σχεδόν διπλασιάστηκαν οι προσφυγικές ροές. Έρχονται στα βόρεια της χώρας. Πρέπει να λάβουμε μέτρα», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.