Ανώτατη διάκριση από τη Γαλλική Δημοκρατία για τη Νάνα Μούσχουρη


Ήταν μια οφειλόμενη τιμή... 

Πριν από λίγες ημέρες, η Νάνα Μούσχουρη πέρασε το κατώφλι της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα για να λάβει από τον Κριστόφ Σαντεπί τη μέγιστη αναγνώριση του γαλλικού κράτους. 
Ο Γάλλος πρέσβης απένειμε στην Ελληνίδα τραγουδίστρια το παράσημο του Ταξιάρχη του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής (γαλλιστί Commandeur de  L’ordre Nationale de la Legion d’Honneur). Πρόκειται για την ανώτατη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας που απονέμεται σε πολίτη άλλης χώρας.
Κυρίως, όμως, πρόκειται για μια ψυχικά γενναιόδωρη χειρονομία, που δείχνει πόσο πολύ οι Γάλλοι αγαπούν αυτή την ξεχωριστή προσωπικότητα, τη γυναίκα που ενσάρκωσε σε ολόκληρη την καριέρα της τους δεσμούς αγάπης ανάμεσα στις δύο χώρες. 
Είναι η τέταρτη και σημαντικότερη διάκριση που έχει λάβει από τη Γαλλία, μετά το παράσημο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών το 1986, του Ιππότη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής το 1997 και του Αξιωματούχου της Λεγεώνας της Τιμής το 2007.

Το παράσημο που απονεμήθηκε στη Νάνα Μούσχουρη είναι η ύψιστη γαλλική διάκριση προς ξένο πολίτη.
Η τελετή υπήρξε σεμνή, αλλά βαθιά συγκινητική. 
Στο πλάι της Νάνας Μούσχουρη βρέθηκαν όλοι οι αγαπημένοι της άνθρωποι, οι συνοδοιπόροι της στο τραγούδι και στη ζωή. 
Από τον σύζυγό της, Αντρέ Σαπέλ, τον Μίμη Πλέσσα και τον Γιώργο Χατζηνάσιο, μέχρι την αγαπημένη της φίλη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, τη Μανουέλα Παυλίδου, την Αννα Νταλάρα, τον Μάκη Μάτσα και τη θυγατέρα του Μαργαρίτα Μάτσα, την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, τη Λίζα Εβερτ, την Ηρώ Σαΐα, τον Γιώργο Περρή κ.ά. 
Το «παρών» έδωσαν ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Γεννηματάς με τη σύζυγό του Αθηνά Κρητικού, και η πρέσβης της Ελλάδας στη Γαλλία, Αγλαΐα Μπαλτά.

Στο κέντρο, ο Γιώργος Γεννηματάς με τη σύζυγό του Αθηνά Κρητικού και τον Μάκη Μάτσα.
Ο πρέσβης της Γαλλίας εξήρε το έργο της Νάνας Μούσχουρη και την προσφορά της στον πολιτισμό, τόσο της Γαλλίας όσο και της Ελλάδας, καθώς και τη συνεισφορά της στη UNICEF, ως πρέσβειρα καλής θελήσεως. Η Νάνα Μούσχουρη, μιλώντας στα γαλλικά και στα ελληνικά, ευχαρίστησε τη Γαλλία για όλα αυτά που της έχει προσφέρει από το 1961.
Ηταν η χρονιά που έφυγε από την Αθήνα για να κάνει διεθνή καριέρα, ένας τεράστιος άθλος για μια Ελληνίδα εκείνης της γενιάς. 
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Μούσχουρη γνώρισε όλα τα ιερά τέρατα της μουσικής, από τον Χάρι Μπελαφόντε και τον Λέοναρντ Κοέν μέχρι τον Μισέλ Λεγκράν, και καταξιώθηκε με το ήθος και τη φωνή της στο παγκόσμιο στερέωμα. 
Στην ομιλία της, υπογράμμισε ότι θεωρεί τη Γαλλία δεύτερη πατρίδα της και τόνισε ότι η ταυτότητά της παραμένει ελληνική – και αυτό είναι κάτι που δεν θα αλλάξει ποτέ.