Εξάμηνο «σπριντ» για έξοδο από την κρίση


Ο πρωινός καφές στο ...

Μέγαρο Μαξίμου άρχισε το πρωί του Σαββάτου μία ώρα αργότερα του προγραμματισμένου, στις 09.00. 
Ήταν μια μικρή παραχώρηση του πρωθυπουργού στους στενούς του συνεργάτες που έκλεισαν χθες ένα πυκνό επταήμερο δουλειάς. 
Δεν θα είναι το μόνο, καθώς, όπως έδειξε το blitzkrieg του Κυριάκου Μητσοτάκη τις πρώτες μέρες της νέας διακυβέρνησης, θέλει να τρέξει με μεγάλες ταχύτητες για να έχει απτά αποτελέσματα έργου σε κάθε υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο.
Ο πρωθυπουργός έχει παραδεχθεί ότι δεν έχει –και δεν ζητάει– περίοδο χάριτος και γνωρίζει ότι πρέπει να λύσει καυτά ζητήματα για την καθημερινότητα του πολίτη και όχι μόνο. 
Άλλωστε, γνωρίζει ότι όσο πιο γρήγορα κινηθεί και αλλάξει το κλίμα για τη χώρα, τόσο πιο γρήγορα θα ανταποκριθούν οι αγορές, οι επενδυτές και οι εταίροι, και τόσο πιο γρήγορα θα φτάσει κοντά στον στόχο του που είναι η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος μέχρι το 2021.
Ταυτόχρονα, τις γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις επιβάλλει και η πολιτική λογική. Και αυτό διότι το επόμενο εξάμηνο, όταν το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης θα είναι ακόμη μεγάλο, η αντιπολίτευση –ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ– θα βρίσκεται σε δίνη εσωστρέφειας. 
Ο ευρύτερος χώρος του Κέντρου θα βρίσκεται σε αναβρασμό και ο κ. Μητσοτάκης δεν κρύβει ότι επιδιώκει να διεμβολίσει το Κέντρο. Το υπέδειξε τόσο με την επιλογή εξωκοινοβουλευτικών προσώπων υπουργών –και κυρίως με τις επιλογές του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του Κυριάκου Πιερρακάκη και της Λίνας Μενδώνη– όσο και με πρόσωπα που επέλεξε στο στενό του επιτελείο: όπως ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης που υπήρξε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακης Σκέρτσος που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν τόσο με τον Γιάννη Στουρνάρα όσο και πολύ νωρίτερα με τον κ. Χρυσοχοΐδη.
Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα ξεκλειδώσει τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και, όπως είπε στη συνέντευξή του στο BBC, στόχος του είναι σε τρία χρόνια «η Ελλάδα να αποπνέει δυναμισμό και αισιοδοξία».
Η ανάκτηση της αξιοπιστίας σε όλα τα επίπεδα και το στίγμα προς τα έξω ότι η νέα κυβέρνηση θα κινηθεί γρήγορα χωρίς να κάνει μεταρρυθμιστικές «εκπτώσεις», είναι το πρώτο και κορυφαίο στοίχημα του πρωθυπουργού. 
Άλλωστε, ο ίδιος εκπέμπει το μήνυμα και εκτός συνόρων ότι έρχεται να εφαρμόσει το δικό του πρόγραμμα και όχι ένα πρόγραμμα που επιβάλλεται από τους εταίρους. Το μήνυμα είναι «αφήστε μας να εφαρμόσουμε το σχέδιό μας και αυτό θα οδηγήσει στη μείωση των πλεονασμάτων». 
Πάντως, δεν είναι τυχαίο ότι και χθες είχε προγραμματισμένη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο, με βασικό θέμα τις προγραμματικές δηλώσεις, καθώς και τον προϋπολογισμό, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη η «καταιγίδα» των πρώτων επτά ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, καθώς ήταν μια πρόγευση για όσα θα ακολουθήσουν. 
Αυτές αποτελούν οδηγό τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί, όσο και για τις προτεραιότητες του πρώτου εξαμήνου. Δεν αποτυπώθηκαν μόνο στον φάκελο με τον προγραμματισμό του κάθε υπουργείου. 
Προέκυψαν επικοινωνιακά και από τις πρώτες επαφές και συναντήσεις του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Επενδύσεων και Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οι επαφές του κ. Μητσοτάκη με την ηγεσία των υπουργείων θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα ενόψει της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Σαφώς, όμως, συνεργάτες του δεν κρύβουν ότι στόχος είναι την ίδια ώρα να στείλουν το μήνυμα ότι η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό αφορά και την ασφάλεια του πολίτη, όχι μόνο μέσω της επαναφοράς αστυνομικών περιπολιών στις γειτονιές της Αθήνας και με την κατάργηση του ασύλου με το πρώτο νομοσχέδιο, αλλά και μέσω του άμεσου τρόπου με τον οποίο αντέδρασε η κυβέρνηση στην καταστροφική κακοκαιρία της Χαλκιδικής.
Η οικονομία
Στο μέτωπο της οικονομίας, εκτός από το κορυφαίας προτεραιότητας μέτωπο των επενδύσεων, συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν με ιδιαίτερη έμφαση –και ενόψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου που θα έρθει προς ψήφιση αμέσως μετά το πρώτο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος και τις ρυθμίσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου– ότι η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις και στον ΕΝΦΙΑ και η μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 9% είναι «αδιαπραγμάτευτα».
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μητσοτάκης στις προγραμματικές δηλώσεις θα παρουσιάσει σχέδιο τετραετίας με ορόσημο το 2021 –όταν και η επέτειος των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση– χρονιά που ο πρωθυπουργός έχει ορίσει ως κομβική για την οριστική έξοδο από την κρίση μέσα και την επίτευξη του στόχου μείωσης τoυ πρωτογενούς  πλεονάσματος και την επάνοδο σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα.
Το ορόσημο αυτό δεν είναι μόνο συμβολικό. Ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι η χώρα θα έχει κάνει μέχρι τότε rebranding, θα έχει μπει σε άλλη τροχιά και ότι μπορεί να αποτελέσει αναπτυξιακό πρότυπο για την Ευρώπη. Τότε θα οργανωθεί και σειρά εκδηλώσεων με αφορμή τα 200 χρόνια της Επανάστασης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται η Επιτροπή που θα αναλάβει αυτό το έργο να ανακοινωθεί πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις.
Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι τότε θα έχουν δημιουργηθεί συνθήκες μιας ευρωπαϊκής κανονικότητας και πιστεύει ότι αν η χώρα βρισκόταν σε κανονικότητα, δεν θα είχε οδηγηθεί καν στην κρίση.