Το πολιτικό διακύβευμα της επομένης των εκλογών


Με την επικράτηση της ...

Ν.Δ. στην αυριανή εκλογική αναμέτρηση να έχει –εκτός συγκλονιστικού απροόπτου– προεξοφληθεί, η προσοχή των «παικτών» της κεντρικής πολιτικής σκηνής στρέφεται στα επιμέρους δεδομένα που θα προκύψουν από τις κάλπες και τα οποία θα καθορίσουν τη στρατηγική τους για την επόμενη ημέρα. 
Το βασικότερο διακύβευμα, βεβαίως, είναι αυτό της αυτοδυναμίας. Για τη Ν.Δ. η επίτευξη αυτοδυναμίας συνεπάγεται ότι η εκλογική επικράτηση θα λάβει ιδιαιτέρως ισχυρά χαρακτηριστικά και σε επίπεδο ουσίας και σε επίπεδο μηνύματος, όσον αφορά την επιστροφή του κόμματος στην εξουσία.
Βεβαίως, εξαιρετικά σημαντική παράμετρος είναι το εύρος της αυτοδυναμίας, το οποίο θα εξαρτηθεί από την τύχη των μικρών κομμάτων και ειδικότερα των δύο βασικών διεκδικητών της εισόδου στη Βουλή, ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη και Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου. 
Με την είσοδό τους στη Βουλή θα στερήσουν από το πρώτο κόμμα τουλάχιστον τέσσερις έδρες ο καθένας. Και είναι διαφορετικά τα χαρακτηριστικά μιας αυτοδυναμίας με 154 έδρες, από εκείνα μιας αυτοδυναμίας με περισσότερες από 160 έδρες. 
Κυρίως όσον αφορά την ευχέρεια κινήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο σε επιλογές προσώπων για τη στελέχωση του κυβερνητικού σχήματος αλλά και κρίσιμων πόστων για την άσκηση της διακυβέρνησης, όσο και σε επίπεδο προτεραιοτήτων και ιεράρχησης κυβερνητικών επιλογών.
Εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας, οι εναλλακτικές δείχνουν να είναι δύο, εφόσον προεξοφληθεί ότι το ιδιαίτερα τοξικό κλίμα στις σχέσεις Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ δεν επιτρέπει καν συζήτηση σεναρίων μεγάλου συνασπισμού: τα πιο πιθανά ενδεχόμενα είναι αυτό μιας κυβέρνησης Ν.Δ. με ψήφο ανοχής από το ΚΙΝΑΛ, κάτι που η κ. Φώφη Γεννηματά έχει υπονοήσει και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό. Εάν δεν προχωρήσει αυτό το ενδεχόμενο, ανοίγει ο δρόμος για νέα προσφυγή στις κάλπες, κάτι που πάντως εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως ένα μάλλον αδύναμο σενάριο.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα τα δεδομένα της επόμενης ημέρας, εφόσον το κόμμα ηττηθεί, είναι διαφορετικά. Πρωτίστως η επιδίωξη της ηγετικής ομάδας είναι να βελτιώσει την εκλογική επίδοση των πρόσφατων ευρωεκλογών και να επιτύχει ένα ποσοστό της τάξεως του 28%-30%, που θα εδραιώσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως δεύτερο πόλο του νέου δικομματισμού και θα αποκρούσει το ενδεχόμενο έντονης εσωστρέφειας και αμφισβήτησης που σίγουρα θα έφερνε ένα ποσοστό μικρότερο από εκείνο των ευρωεκλογών. 
Για τον κ. Τσίπρα η προτεραιότητα, όπως άλλωστε έχει διαφανεί και από δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι να «επανιδρύσει» το κόμμα του, προκειμένου να καταστεί αυτό ως ο συνεχιστής και κύριος εκφραστής της λεγόμενης «Μεγάλης Προοδευτικής Παράταξης». 
Ασφαλώς δεν τίθεται από την πλευρά του κ. Τσίπρα ζήτημα αποχώρησής του, ενώ δεν διαφαίνεται να αναπτύσσεται δυναμική αμφισβήτησής του μέσα στο κόμμα – εκτός εάν, όπως προαναφέραμε, από την κάλπη προκύψει ποσοστό μεγάλης ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν δείχνει πιθανό.
Στις προτεραιότητές του για την επόμενη ημέρα είναι η αλλαγή της οργανωτικής δομής του κόμματος, η οποία έχει παραμείνει σχεδόν ίδια με την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωνε ποσοστά γύρω στο 3% και συχνά λειτουργεί ως τροχοπέδη στη διεύρυνση του κόμματος, προκειμένου να απευθυνθεί σε ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. 
Η αδυναμία του κομματικού μηχανισμού κατέστη πρόδηλη στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας να αναδείξει και να υποστηρίξει δικούς του υποψηφίους. 
Στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα εντάσσεται και η επιλογή του κ. Τσίπρα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές να προωθήσει μία σειρά από νέα πρόσωπα, όπως η κ. Εφη Αχτσιόγλου και ο κ. Νάσος Ηλιόπουλος.
Τα άλλα κόμματα
Το αποτέλεσμα των αυριανών εκλογών εν πολλοίς θα καθορίσει τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, με το κόμμα να διεκδικεί ένα ποσοστό γύρω στο 8% προκειμένου να αποφευχθούν αναταράξεις που θα επιφέρει οποιοδήποτε αποτέλεσμα χειρότερο της επίδοσης στις ευρωεκλογές, το οποίο θα «απελευθερώσει» σφοδρή κριτική για συγκεκριμένες επιλογές της κ. Φώφης Γεννηματά σε επίπεδο προεκλογικής στρατηγικής και σε επίπεδο προσώπων. 
Σημαντικό θα είναι και για το ΚΚΕ να καταφέρει να βελτιώσει τα ποσοστά των ευρωεκλογών. 
Οι εκτιμήσεις συντείνουν ότι αποδυναμώνεται η Χ.Α., ενώ μένει να φανεί εάν θα συγκεντρωθεί ικανό ποσοστό «αντισυστημικής ψήφου» προκειμένου να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στη Βουλή τα κόμματα των κ. Βαρουφάκη και Βελόπουλου.