Aσκήσεις συναίνεσης από Μητσοτάκη


Στρατηγική επιλογή αποτελεί ...

για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η αναζήτηση συναινέσεων με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς όμως εκπτώσεις στο κυβερνητικό του πρόγραμμα, όπως αυτό έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου προσανατολίζεται στην αναζήτηση συγκλίσεων τόσο στο ζήτημα της δεύτερης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης που θα δρομολογηθεί το φθινόπωρο όσο και σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, με δεδομένη, βεβαίως την κατάργηση της απλής αναλογικής, την οποία θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, προτεραιότητα για τον κ. Μητσοτάκη αποτελεί η ταχεία προώθηση του κυβερνητικού έργου, ενώ σε δεύτερο πλάνο βρίσκονται άλλες κινήσεις, όπως για παράδειγμα η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα, κατά το οποίο, με υπουργό τον Γιάνη Βαρουφάκη η χώρα οδηγήθηκε σε ένα νέο μνημόνιο.
Όπως επίσης, παρά το γεγονός ότι το κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «μέγα σκάνδαλο» της υπόθεσης Novartis έχει καταρρεύσει, δεν πρόκειται να αναληφθεί κάποια πρωτοβουλία από πλευράς κυβέρνησης, μέχρι οι σχετικοί φάκελοι να φθάσουν στη Βουλή. 
Εξάλλου, η άμεση σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το «μνημόνιο Τσίπρα» θα δυναμίτιζε το κλίμα με το ΚΙΝΑΛ, καθώς πάγια θέση του τελευταίου αποτελεί πως η Βουλή θα πρέπει να διερευνήσει όχι μόνο τη συγκεκριμένη περίοδο, αλλά και τα έτη διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή και του Γιώργου Παπανδρέου.
Στη λογική της αναζήτησης συναινέσεων, όπως προαναφέρθηκε, ο κ. Μητσοτάκης θα εστιάσει κυρίως στα θέματα του εκλογικού νόμου και του Συντάγματος. 
Με δεδομένο ότι Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνουν 180 ψήφους στην παρούσα Βουλή, υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης της σχετικής διάταξης του Συντάγματος ώστε ο όποιος νέος εκλογικός νόμος να τεθεί άμεσα σε ισχύ. 
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείεται η συγκεκριμένη προοπτική, αρκεί να έχει διασφαλιστεί η εξεύρεση κοινού τόπου ώστε η χώρα να μην κινείται στο «όριο» της ακυβερνησίας, όπως προκύπτει από την εφαρμογή της απλής αναλογικής. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Φώφη Γεννηματά είναι διατεθειμένη να συζητήσει την άμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου σε σχέση με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε αυτός να ισχύσει άμεσα, αλλά σε μια λογική «πακέτου» αναφορικά με το περιεχόμενό του.
Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πηγές, η κ. Γεννηματά δέχεται την προσέγγιση το πρώτο κόμμα να είναι σε θέση να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση εάν το εκλογικό του ποσοστό πλησιάζει το 40%, αλλά θα επιμείνει ώστε το «μπόνους» να κινείται σε συνάρτηση με την εκλογική του επίδοση. 
Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, δεν μπορούν να επαναληφθούν φαινόμενα όπως της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης του 2012, όταν η Ν.Δ. με ποσοστό περί το 20% έλαβε μπόνους 50 έδρες. Σημειώνεται, παρενθετικά, ότι μετά τις εκλογές υπήρξε επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΚΙΝΑΛ. 
Το αποτύπωμα δεν υπήρξε άμεσα θετικό, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη κυριαρχεί ενόχληση για την υπουργοποίηση των κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Λίνας Μενδώνη. Όμως, από την άλλη πλευρά κατέστη σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει δημοσίως και προεκλογικά ότι κατά τον σχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου θα αξιοποιούσε τα  πλέον κατάλληλα πρόσωπα ακόμη και πέραν της Ν.Δ.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ
Ως εκ τούτου, θεωρείται πως οι γέφυρες δεν έχουν κοπεί για την αναζήτηση κοινού τόπου. Μάλιστα, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο ότι ούτε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε συζήτηση για την αλλαγή του υφιστάμενου εκλογικού νόμου της απλής αναλογικής. 
Όπως αναφέρουν συνεργάτες του, για την Κουμουνδούρου κόκκινη γραμμή συνιστά ο νέος εκλογικός νόμος να μην τεθεί σε ισχύ μέσω της τροποποίησης του Συντάγματος, αλλά και να εξευρεθεί «τρίτη λύση» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να υπάρχει κίνδυνος διάλυσης της Βουλής. Δηλαδή, αυτό που ζητείται είναι να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μπορεί να εκλέγεται με 151 ψήφους.
Όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση προτίθεται να κινηθεί συναινετικά και στην κατεύθυνση της δεύτερης φάσης της αναθεώρησης του Συντάγματος που θα δρομολογηθεί το φθινόπωρο, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επέδειξε το ίδιο πνεύμα όταν είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων στη Βουλή. Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. εξετάζει το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει: Πρώτον, το άρθρο 33 που κινείται προς την κατεύθυνση θεσμοθέτησης του πολιτικού όρκου. 
Και, δεύτερον, το άρθρο 101 που αφορά το σύστημα περιφερειακής οργάνωσης της κεντρικής διοίκησης, αλλά και την προσαρμογή του στο περιβάλλον των νησιωτικών και ορεινών περιοχών με την εκπόνηση επιχειρησιακών σχεδίων και την παροχή κινήτρων στους δημόσιους υπαλλήλους.