Τη νέα φορολογική κλίμακα ...
αναμένουν οι εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, προκειμένου να ανασάνουν από τους υψηλούς φόρους και τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές.
Όπως προκύπτει από τα πραγματικά στοιχεία που παρουσιάζει η «Κ», οι φορολογούμενοι που προσπάθησαν και κατάφεραν να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, μέσα από τη σκληρή δουλειά, διαπίστωσαν ότι το 70%-75% των εισοδημάτων τους «πήγε» στο κράτος. Τα χρήματα που τους απέμειναν όχι απλά δεν έφθασαν για να ζήσουν αλλά χρειάστηκε, όσοι είχαν, να βάλουν χέρι στις όποιες οικονομίες τους.
Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, με τις αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολογική κλίμακα αλλά και με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών το ποσό που θα πηγαίνει στην εφορία και στα ταμεία θα περιορισθεί στο 55%-60% στα επόμενα δύο χρόνια.
Η υπερφορολόγηση των τελευταίων χρόνων ήταν και ο λόγος που χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες αναγκάσθηκαν να βρουν άλλους τρόπους να αμείβονται ή να συστήσουν ΙΚΕ για να γλιτώσουν από τους εξωπραγματικούς συντελεστές που έχουν τα φυσικά πρόσωπα.
Σημειώνεται ότι ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται στο 45% και επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις ο συντελεστής σήμερα ανέρχεται στο 28%, και ο φόρος στα διανεμόμενα κέρδη στο 10%.
Όπως προαναφέρθηκε, τα παραδείγματα που έχει στη διάθεσή της η «Κ» είναι πραγματικά και τα εκκαθαριστικά δείχνουν πως το κράτος υφαρπάζει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών των επαγγελματιών.
Για παράδειγμα, ο κ. Γ.Π. δήλωσε φορολογητέο εισόδημα 198.000 ευρώ και καλείται να πληρώσει σε τρεις δόσεις 126.644 ευρώ, χωρίς σε αυτά να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Μαζί με τις εισφορές το ποσό που οδεύει στην εφορία και στα ταμεία ανέρχεται περίπου στις 143.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί το 72% του φορολογητέου εισοδήματος.
Eφόσον οι επιβαρύνσεις περιορισθούν στο 55%-60% το ποσό που θα καταβάλει περιορίζεται στις 109.000 ευρώ, δηλαδή το όφελος φθάνει στις 34.000 ευρώ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο ανωτέρω φορολογούμενος καλείται να πληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο για εισοδήματα ύψους 198.000 ευρώ:
• Για φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου 110.018 ευρώ.
• Για εισφορά αλληλεγγύης 15.976 ευρώ.
• Για τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ.
• Για ασφαλιστικές εισφορές 17.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό κ. Νίκο Φραγκιαδάκη, η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι επιβεβλημένη, καθώς η ισχύουσα κατάσταση οδηγεί αφενός σε έξαρση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, αφετέρου στο κλείσιμο πολλών επιχειρήσεων.
Από την άλλη πλευρά, η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε συνδυασμό με την πάταξη της γραφειοκρατίας θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για τη δημιουργία επενδύσεων, γεγονός που θα οδηγήσει και στην αύξηση των δημοσίων εσόδων. Δεν είναι δυνατόν σήμερα κάποιος να κοπιάζει και να δίνει το 70% του εισοδήματος σε φόρους και εισφορές, χωρίς μάλιστα να υπάρχει ανταποδοτικότητα.
Από το νέο έτος, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, αναμένεται να περιορισθούν σημαντικά οι επιβαρύνσεις. Ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 42%, το τέλος επιτηδεύματος σταδιακά καταργείται όπως επίσης και η εισφορά αλληλεγγύης. Μειωμένη θα είναι και η προκαταβολή φόρου.
Σημαντικές αλλαγές φέρνει το σχέδιο νόμου για τις επιχειρήσεις. Η μείωση του συντελεστή επί των κερδών στο 20% τα επόμενα δύο χρόνια (από 28% σήμερα) και η μείωση του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη στο 5% (από 10% σήμερα) θα δώσουν ανάσα στις επιχειρήσεις.