Σημάδια ιδιότυπης διάλυσης ...
δείχνει ο ΣΥΡΙΖΑ την ώρα που κορυφώνεται ο κοινοβουλευτικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για νομοθέτηση εν μέσω προεκλογικής περιόδου, και ενώ η αντιπολίτευση -με μικρή εξαίρεση το Ποτάμι- καταγγέλοντας απέχει των σχετικών διαδικασιών της Βουλής: Υπουργοί και βουλευτές διασταύρωσαν σήμερα τα ξίφη τους εντός της ολομέλειας, εξ αφορμής της άρνησης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκ. Φάμελλου να κάνει αποδεκτές τις βουλευτικές τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν με σκοπό την εξυπηρέτηση πολλών ειδικού ενδιαφέροντος θεμάτων.
Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο κ. Φάμελλος επικαλέστηκε «απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου» προκειμένου να αιτιολογήσει την άρνησή του, προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, πολλοί εκ των οποίων δήλωσαν ότι με τη συγκεκριμένη αυτή υπουργική απόφαση οδηγείται σε ακύρωση το δικαίωμα του βουλευτή να νομοθετεί.
Σε απάντηση ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ότι οι βουλευτές ασφαλώς έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν τροπολογίες, αλλά ξκαι η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να μην τις κάνει αποδεκτές.
Μάλιστα, δίνοντας μεγαλύτερες διαστάσεις στο πολιτικό πρόβλημα που ανέκυψε αιφνιδίως εντός του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ευθέως ότι η υποβολή πολλών βουλευτικών τροπολογιών και τυχόν αποδοχή τους από την κυβέρνηση την παρούσα συγκυρία θα ήταν κάτι το οποίο θα έβλαπτε το ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, καθώς θα προκαλούσε ως φαινόμενο απέχθεια στους ψηφοφόρους.
Όλα έγιναν κατά την διάρκεια συζήτησης δύο νομοσχεδίων, μέσω των οποίων κυρώθηκαν διεθνείς συμβάσεις, και με τη συντριπτική πλειοψηφία των κομμάτων της αντιπολίτευσης να είναι απόντα από τη συνεδρίαση: η ΝΔ δεν προσήλθε καν, ενώ ΔΗΣΥ, ΧΑ και ΚΚΕ, κατήγγειλαν για ακόμα μία φορά την κυβερνητική τακτική και αποχώρησαν. Αποδεκτές έγιναν μόνο όσες υπουργικές τροπολογίες κατατέθηκαν, γεγονός το οποίο ενίσχυσε τις βουλευτικές αντιδράσεις.
«Είναι τροπολογίες κ. Φάμελλε που λύνουν πολλά κοινωνικά προβλήματα. Εγώ έχω καταθέσει δύο. Ο κ. υπουργός πρέπει να κάνει μια επιλογή, να δεχθεί αυτά που λύνουν κάποια κοινωνικά προβλήματα. Αυτή είναι η έκκλησή μας προς κυβέρνηση.
Στην Διάσκεψη των Προέδρων δεν τέθηκε τέτοιο θέμα» διαμαρτυρήθηκε πρώτος ο κ. Γερ. Μπαλαούρας και χαρακτήρισε παράλογη τη θέση (του υπουργικού Συμβουλίου) που μεταφέρθηκε στους βουλευτές από τον κ. Φάμελλο. «Απορώ με αυτούς που έδωσαν την εντολή για τον τρόπο που σκέφτηκαν», συμπλήρωσε.
«Όσο είναι ανοικτή η Βουλή και λειτουργεί, το νομοθετικό έργο είναι σε εξέλιξη. Δικαίωμα και υποχρέωση των βουλευτών είναι να καταθέτουν προτάσεις. Δεν μπορεί να λέγεται ότι δεν θα γίνουν δεκτές βουλευτικές τροπολογίες.
Είναι δημοκρατικό δικαίωματων βουλευτών οι τροπολογίες» είπε από την πλευρά της και η κυρία Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. «Οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να καταθέτουν προτάσεις και τροπολογίες και αυτό πρέπει να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση», σημείωσε η κυρία Ευαγγελία Βαγιωνάκη. «Είναι πρωτόγνωρη η διαδικασία.
Ας δούν οι υπουργοί επί της ουσίας τα ζητήματα. είναι ώριμο κάθε τι που σκέφτονται οι υπουργοί και μη ώριμο κάθε τι που σκέφτονται οι βουλευτές; Υπάρχουν ώριμα ζητήματα που πρέπει να λυθούν μέχρι να διαλυθεί η Βουλή», πρόσθεσε και την δική του διαμαρτυρία ο κ. Σ. Παπαδόπουλος.
Μόνος από την κυβέρνηση που εμφανίστηκε υποστηρικτικός προς τουλάχιστον μία τροπολογία (βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ) εμφανίστηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Δημαράς, αλλά η έκκλησή του προς τον κ. Φάμελλο «να κάνει μια εξαίρεση» δεν εισακούστηκε.
«Γνωρίζαμε από χθες την κυβερνητική απόφαση», ακούστηκε να λέει έτερος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χρ. Σιμορέλης.
Μόλις έκλεισε ο κύκλος των αντιδράσεων, ο κ. Φάμελλος επανήλθε επιχειρώντας να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις κατ’ αρχήν με τον ισχυρισμό ότι η επίμαχη κυβερνητική άρνηση δεν συνιστά πράξη απαξίωσης ή αμφισβήτησης του δικαιώματος των βουλευτών να νομοθετούν μέσω τροπολογιών.
Για να συνεχίσει απευθυνόμενος στους εξοργισμένους βουλευτές που έβλεπαν τις τροπολογίες τους να απορρίπτονται: «Όπως θα είδατε δυστυχώς ασκείται μια κακοπροαίρετη κριτική, με σκοπό να επηρεαστεί το εκλογικό σώμα. Και είναι μόνο μόνο το εκλογικό σώμα που θα κρίνει τη συνέχεια του κυβερνητικού έργου.
Προτεραιότητα όλων μας είναι να υποστηριχθεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε να συνεχιστεί το έργο που επιτελείται τα τελευταία χρόνια». Και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος πρόσθεσε: «Επελέγη έτσι να μην δεχθούμε βουλευτικές τροπολογίες. Είναι διαδικασία προστασίας κυβέρνησης και Βουλής, για μέγιστη εξασφάλιση οφέλους και κρίσης των πολιτών στις κάλπες. Χρειάζεται μέγιστος βαθμός προστασίας κυβέρνησης και Βουλής».
Πάντως, άφησε ένα μικρό «παράθυρο» για να μετριαστούν οι όποιες αντιδράσεις: «Εδειξε» στους βουλευτές επόμενο νομοσχέδιο ου πρόκειται να συζητηθεί αύριο Παρασκευή, και είναι αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας: ενόψει αυτού παρότρυνε τους βουλευτές που έχουν τροπολογίες προς ψήφιση να έρθουν σε συνεννόηση με τους αρμόδιους ανά θέμα υπουργούς ώστε είτε να δώσουν το πράσινο φως προς την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και να τις κάνει αποδεκτές, είτε να μετατραπούν αυτές σε υπουργικές τροπολογίες και να περάσουν ως τέτοιες.
Από την εξέλιξη της συζήτησης, τέλος, φαίνεται ότι τελικώς δεν θα περάσει την κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης και ψήφισης το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος (για δασικούς χάρτες κλπ) που έχει ήδη κατατεθεί, αλλά δεν πρέπει να αποκλείεται εισαγωγή προς ψήφιση ενός ακόμα, που θα έχει επίσης όπως τα σημερινά χαρακτήρα κύρωσης διεθνούς σύμβασης (- για πνευματικά δικαιώματα προς όφελος τυφλών.