Πρωτοφανείς και απρόβλεπτης ...
κατάληξης θεωρούνται οι καταστάσεις που διαμορφώνονται τα τελευταία 24ωρα στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εξαιτίας των χωρίς προηγούμενο χειρισμών και επιλογών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:
Αν και ο πρωθυπουργός το βράδυ των Ευρωεκλογών και μετά το αρνητικό για τον ίδιο αποτέλεσμα δήλωσε ότι θα ζητούσε άμεσα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, δηλαδή την ταχύτατη διάλυση της παρούσας Βουλής, επιδεικνύει πρωτόγνωρη πολιτική βούληση αξιοποίησης κάθε ημέρας και λεπτού λειτουργίας του Ναού της Δημοκρατίας για να «περάσει» με κατεπείγουσες διαδικασίες νομοθετήματα των οποίων ο χαρακτήρας -κατά γενική ομολογία- έχουν χαρακτήρα εξυπηρέτησης προεκλογικών σκοπιμοτήτων για τον ίδιο και το κόμμα του οποίου ηγείται.
Το παράδοξο της κατάστασης έχει διπλή αφετηρία: Πρώτον, ως γνωστόν, η απερχόμενη «κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είναι ετερόκλητη, καθώς στηρίζεται στο ΣΥΡΙΖΑ που δεν διαθέτει 151 βουλευτές, και σε «ανεξάρτητους» που προεερχόμενοι από άλλα κόμματα, έχουν σπεύσει να δηλώσουν ότι στηρίζουν κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Δεύτερον, κατόπιν προσωπικής επιλογής του κ. Αλ. Τσίπρα (έσπευσε να δηλώσει ότι οι ευρωεκλογές για εκείνον θα είχαν «δημοψηφισματικό» χαρακτήρα) οι κάλπες για την Ευρωβουλή κατέδειξαν ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν διαθέτει την εμπιστοσύνη ούτε της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος.
Παρά την διπλή αυτή «απόδειξη» ότι συνιστά μειοψηφία εντός και εκτός Βουλής, ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί στα άκρα τις αντοχές του κοινοβουλευτικού συστήματος με τις τελευταίες επιλογές του.
Η φράση που χρησιμοποίησε νωρίτερα σήμερα το μεσημέρι ο κ. Ν. Βούτσης κατά την διάρκεια άτυπης συζήτησής του με δημοσιογράφους, ότι δηλαδή «βρισκόμαστε σε μια ιδιότυπη κανονικότητα της Βουλής», αποτελεί αναμφισβήτητα μια πολύ... ευγενή περιγραφή της πρωτοφανούς κατάστασης, για την διαμόρφωση πάντως της οποίας, ως εκ της θέσεώς του ως Πρόεδρος της Εθνικής Αντιπροσωπείας, φέρει σαφή ευθύνη.
Πέραν των αργοπορημένων νομοσχεδίων που περνοιύν με διαδικασίες εξπρές, είναι και η παράμετρος των πολλών τροπολογιών, βουλευτικών και υπουργικών, που ήδη άρχισαν να συμπεριλαμβάνονται στα προς ψήφιση νομοσχέδια.
Όλες είναι εκπρόθεσμες και κατά κανόνα άσχετες με το περιεχόμενο των εν λόγω σχεδίων νόμων. Συνεπώς, το Προεδρείο της Βουλής, κάνοντας χρήση του Κανονισμού αλλά και του Συντάγματος, θα μπορούσε να μην τις κάνει αποδεκτές.
Πολύ περισσότερο που από τις πρώτες οκτώ που κατατέθηκαν, διαφαίνεται ο προεκλογικός χαρακτήρας τους: βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, επί παραδείγματι, κατέθεσε τροπολογίες μεταξύ των οποίων είναι και μία η οποία αφορά το ... ύψος της στέγης των σπιτιών στην εκλογική της περιφέρεια.
«Ευελπιστώ ότι δεν θα έρθουν πολλές τροπολογίες και δεν θα έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα, αλλά θα είναι αναγκαίες και θα αφορούν επείγοντα ζητήματα και συγκεκριμένο πληθυσμό», είχε πει λίγα λεπτά πριν από την κατάθεση της πρώτης τροπολογίας χθες, ο κ. Βούτσης.