Προειδοποίηση Ρέγκλινγκ για τις επιπτώσεις των παροχών σε spread - πλεόνασμα


Δυνατό καμπανάκι έκρουσε ο ...

επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κ. Ρέγκλινγκ όσον αφορά στις επιπτώσεις των εξαγγελιών από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μετά τη λήξη του σημερινού Εurogroup.
«Ανησυχούμε για την αύξηση των ελληνικών spreads» είπε χαρακτηριστικά καθώς ανέφερε ότι μετά τις εξαγγελίες του Α. Τσίπρα τα ελληνικά ομόλογα έχουν ανέβει 50 μονάδες βάσης θέλοντας να τονίσει ότι οι αγορές αντιδρούν αρνητικά. 
Ο ίδιος είπε ότι ενώ δεν υπάρχει τελική αξιολόγηση των μέτρων, στην αρχική του ανάλυση ο ΕΜΣ καταλήγει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ δεν θα επιτευχθεί κατά σημαντικό περιθώριο και ακόμα περισσότερο για την επόμενη χρονιά».
Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί αναλυτικά στο επόμενο Eurogroup, αφού έχει εκδοθεί η τρίτη μεταμνημονιακή έκθεση και θα υπάρχουν τα τελικά συμπεράσματα και ανάλυση των θεσμών που θα κρίνουν τις επιπτώσεις που εξαγγελίες του Α. Τσίπρα έχουν στους δημοσιονομικούς στόχους.
«Αξιοπιστία και εφαρμογή των δεσμεύσεων είναι αυτό που αναμένουμε από οποιοδήποτε πρόγραμμα» είπε ο πρόεδρος του Εurogroup Μ. Σεντένο και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να συνεχίσει σε αυτό τον δρόμο της ανόρθωσης της οικονομίας».
Μοσκοβισί: Μπορεί να επηρεάσουν τους στόχους
Από την πλευρά του, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι στην αξιολόγησή της η Επιτροπή θα συνυπολογίσει τόσο το δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων όσο και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη και την κοινωνία, οι οποίοι αποτελούν "στόχους" που πρέπει να επιτευχθούν επίσης. 
Όπως είπε, η Ελλάδα δε βρίσκεται πλέον σε πρόγραμμα και επομένως έχει την ελευθερία του σχεδιασμού των πολιτικών της, ωστόσο έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας σε βασικούς δημοσιονομικούς στόχους και στη συνέχιση "σημαντικών μεταρρυθμίσεων". 
Πρόσθεσε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης μπορεί να επηρεάσουν "σημαντικά" τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που θα έχει επιπτώσεις στις υπάρχουσες συμφωνίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να συνεργάζονται στενά με τους θεσμούς προκειμένου να διατηρηθεί το "θετικό μομέντουμ" και η εμπιστοσύνη που έχει οικοδομηθεί έτσι ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της "βιώσιμης ανάκαμψης".