Γιατί ψηφίζω στις Ευρωεκλογές.


Της Έφης Μαυροπούλου *

Είναι αλήθεια ότι η ...

Ευρωπαϊκή Ένωση διέρχεται μια δύσκολη φάση στη πολύχρονη ιστορία της. Η έλλειψη σωστού κεντρικού σχεδιασμού και η επικράτηση της γραφειοκρατίας των Βρυξελών έναντι των εθνικών κυβερνήσεων και του Ευρωκοινοβουλίου, δημιούργησε πολλά λειτουργικά και άλλα προβλήματα σε αυτόν τον εξαιρετικά πολύπλοκο μηχανισμό που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτέλεσμα των οποίων είναι το δημοψήφισμα και η πορεία της Αγγλίας προς την έξοδο από την Ε.Ε., η άνοδος του λαϊκισμού –δεξιού και αριστερού-, του εθνικισμού και της ακροδεξιάς, τα οποία φυσικά αντικατοπτρίζονται στις κοινωνίες των κρατών-μελών, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Και όλα αυτά δυσχεραίνουν ίσως το σημαντικότερο εγχείρημα του κοινού μας οράματος, που είναι η Eυρωπαϊκή ενοποίηση, με τη διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής ιδιαιτερότητας τους κάθε έθνους. Ήδη σε διάφορες χώρες μέλη υψώνονται ανησυχητικά φωνές που δυσχεραίνουν ευρωπαϊκή πορεία ολοκλήρωσης σε διάφορους τομείς, όπως είναι η οικονομία, η διεύρυνση, η αντιμετώπιση του προσφυγικο/μεταναστευτικού.

Ναι, η Ευρώπη είναι σε κρίση, δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι κρίσεις είναι αυτές που γέννησαν πάντοτε το επόμενο μεγάλο βήμα. Με μια διαδρομή πολλών δεκαετιών (περισσότερα από εξήντα χρόνια…) με μεγάλα επιτεύγματα, με κορυφαία την ειρήνη και την ευημερία, που τείνουμε πολλές φορές να λησμονούμε. 

Λησμονούμε για παράδειγμα ότι η Ευρώπη μόνο στον εικοστό αιώνα έγινε πεδίο δύο παγκοσμίων πολέμων, με εκατομμύρια νεκρούς και ότι από τότε που ιδρύθηκε η Ε.Ο.Κ.-Ε.Ε. δεν έχει πέσει ούτε μια σφαίρα, δεν έχει στάξει μια σταγόνα αίμα, ανάμεσα σε χώρες που είχαν αλληλοσφαχτεί τους προηγούμενους αιώνες.

Και εδώ βρισκόμαστε σήμερα. Η Ευρωπαική Ένωση βρίσκεται σε κρίση αλλά είναι ο μόνος δρόμος. Παρά τις δυσκολίες που προκύπτουν συνεχώς - πότε άλλωστε η Ευρώπη δεν αντιμετώπιζε προβλήματα ή κρίσεις; - συνεχίζει να δημιουργεί έργο θετικό για τους ευρωπαίους πολίτες.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν, παρά την τεράστια εσωτερική κρίση που βιώνει, έρχεται με μια νέα σειρά τολμηρών προτάσεων για την αναγέννηση της Ευρώπης, που αν υιοθετηθούν είναι δυνατόν να αμβλύνουν  τον ευρωσκεπτικισμό και τον διχασμό. 

Με την πρόσφατη επιστολή του προς τους Ευρωπαίους πολίτες των 28 κατάφερε να δώσει το μήνυμα ότι η Ευρώπη της δημοκρατίας, της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνεννόησης, της ανάπτυξης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εδώ, παρόλα τα προβλήματα και τις κρίσεις. Επισημαίνει επίσης ότι «ποτέ η Ευρώπη δεν βρέθηκε σε τόσο μεγάλο κίνδυνο». 

Για το λόγο αυτό πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οργανισμού Προστασίας της Δημοκρατίας και ενός Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας με αυστηρότερο έλεγχο εξωτερικών συνόρων και τη θεσμοθέτηση μιας ενιαίας πολιτικής ασύλου.

Με την επιστολή του έδειξε ότι έχει ενισχυθεί περαιτέρω η κοινή βούληση και επιδίωξη για μια ενωμένη Ευρώπη, συνεκτικό κρίκο της οποίας αποτελούν θεμελιώδεις αρχές και αξίες που υπερβαίνουν τα όρια μιας στενά οικονομικής ή και πολιτικής ένωσης:
·         Προώθηση της περιφερεικαής και της παγκόσμιας ειρήνης,
·         Προστασία και θωράκιση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου,
·         Ενίσχυση του Κράτους Δικαίου, της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης,
·         Ενδυνάμωση των δημοκρατικών διαδικασιών και της συμμετοχής των πολιτών κατά τη λήψη των αποφάσεων,
·         Μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής,
·         Εμπέδωση της κοινωνικής συνοχής.
·         Ενιαία εξωτερική πολιτική,
·         Κοινή στρατηγική για την άμυνα και την ασφάλεια,
·         Ανάληψη αποτελεσματικών διπλωματικών πρωτοβουλιών όπου υπάρχει πόλεμος και αποσταθεροποίηση,
·         Συντονισμένη οικονομική και αναπτυξιακή στρατηγική,
·         Ενιαία πολιτική μετανάστευσης.

Αυτό είναι το μέλλον που θέλουμε για την Ευρώπη και αυτήν την Ευρώπη πρέπει να επιδιώξουμε να εδραιώσουμε, για να μετεξελιχθεί σε πολιτική κοινότητα δημοκρατικών αξιών στην υπηρεσία του πολίτη. 

Γιατί ο ευρωπαίος πολίτης πρέπει να αντιληφθεί ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια αποτελεί εγγύηση για τη βελτίωση και αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του, για την περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων του και την απόκτηση πρόσθετων και ουσιαστικών ευκαιριών και επιλογών, οι οποίες διευκολύνουν σημαντικά την καθημερινότητά του. Το έχει, άλλωστε, διαπιστώσει στην πράξη από τα όσα έχει ως τώρα αποκομίσει από την Ε.Ε.

Ο δρόμος είναι προς την ουσιαστικά ενοποιημένη Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει προοπτική και μέλλον και σε αυτό το ευρωπαϊκό μέλλον πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο.
Για όλους αυτούς τους λόγους θα ψηφίσω στις Ευρωεκλογές.  

*Η Έφη Μαυροπούλου είναι δικηγόρος και διευθυντικό στέλεχος πολυεθνικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα