Αν οι επόμενες ημέρες κυλήσουν όπως οι προηγούμενες, στη συντριπτική πλειονότητά τους οι ψηφοφόροι –πλην αυτών που από επαγγελματική διαστροφή εμβαθύνουν περισσότερο– θα προσέλθουν στις κάλπες ελάχιστα σοφότεροι σχετικά με το διακύβευμα της αναμέτρησης, τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και πώς προτείνει το κάθε κόμμα η Ελλάδα να τοποθετηθεί απέναντι σε αυτές.
Επικράτησαν οι τηλεοπτικές κοκορομαχίες, η αφισορύπανση (ανθεκτικό φαινόμενο, παρά το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή), οι μομφές για το οικογενειακό παρελθόν του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι διαφορετικές ερμηνείες τού τι θα σημάνει το αποτέλεσμα σε σχέση με το εσωτερικό μέτωπο και τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Ως συνήθως –σε μια εκλογική μάχη όπου η περιφέρεια είναι ολόκληρη η επικράτεια– προβλήθηκαν δυσανάλογα οι ήδη προβεβλημένοι (πολιτικοί και διασημότητες), ενισχύοντας ακόμα περισσότερο το πλεονέκτημά τους έναντι των ανθυποψηφίων τους.
Αντιθέτως, υποψήφιοι υψηλών προδιαγραφών, που διαθέτουν γνώσεις και βαριά βιογραφικά, αλλά δεν έχουν ξαναβγεί στο προσκήνιο ή κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην πολιτική, είναι καταδικασμένοι εξαρχής στην αποτυχία.
Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα αυτό, η «Κ» παρουσιάζει στη σελίδα αυτή δέκα υποψηφίους με περγαμηνές, άτομα που έχουν διακριθεί στον τομέα τους και έχουν δείξει ότι διαθέτουν τα εφόδια για να μας εκπροσωπήσουν στην ευρωπαϊκή σκηνή, τα οποία ίσως να μην έχετε ακούσει ποτέ.
Εξυπακούεται ότι στον περιορισμένο αυτό χώρο δεν ήταν δυνατό να χωρέσουν όλες και όλοι οι αξιόλογοι υποψήφιοι στις ευρω-λίστες των κομμάτων. Κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις δεν συμπεριλήφθηκαν γιατί θεωρήσαμε ότι έχουν προβληθεί επαρκώς.
Ο κατάλογος είναι αναγκαστικά υποκειμενικός και ατελής. Αλλά κρίναμε ότι, παρ’ όλα αυτά, εξυπηρετεί έναν σημαντικό σκοπό: όχι να σας πείσει να ψηφίσετε τους συγκεκριμένους υποψηφίους· απλώς ότι αξίζει να τους λάβετε υπ’ όψιν.
Οι εκλογές της 26ης Μαΐου είναι οι σημαντικότερες στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι δυνάμεις της αντιευρωπαϊκής λαϊκιστικής Δεξιάς, παρότι διασπασμένες, θα συγκεντρώσουν τεράστιο αριθμό εδρών στη νέα Ευρωβουλή, με αυξημένες δυνατότητες να καταστήσουν την Ευρώπη ακυβέρνητη πολιτεία.
Το σώμα, με τον ενισχυμένο ρόλο που του έδωσε η Συνθήκη της Λισσαβώνας, έχει κρίσιμο ρόλο να παίξει στα μεγάλα ζητήματα των καιρών: νέες συμφωνίες διεθνούς εμπορίου, διαχείριση του κινεζικού ανταγωνισμού, μέτρα για τον περιορισμό της φοροαποφυγής και την προστασία της ιδιωτικότητας, νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και για τη οικοδόμηση ευρωπαϊκών δομών άμυνας.
Η Ελλάδα πρέπει σε αυτή τη συγκυρία να εκπροσωπηθεί στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο από τους καλύτερους· όχι τους πολιτικούς insiders και όσους μετατρέπουν την αναγνωρισιμότητά τους σε πολιτικό κεφάλαιο.
Σωτήρης Βαλντέν ΣΥΡΙΖΑ
Ο επίμονος «Σουηδός»
Ο Σωτήρης (Αξελ) Βαλντέν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Σπούδασε Οικονομικά στη Σουηδία και στο Παρίσι και έλαβε το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Υπήρξε στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (1996-2014), όπου ασχολήθηκε με θέματα διεύρυνσης και πολιτικής γειτονίας. Εχει υπηρετήσει και στην εγχώρια σκηνή: ήταν γ.γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας επί οικουμενικής κυβέρνησης (1989-90) και σύμβουλος στο ίδιο υπουργείο (1982-85) και στο υπουργείο Εξωτερικών (2000-3). Εχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Σήμερα διδάσκει στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Ελεύθερου Πανεπιστημίου των Βρυξελλών. Εχει γράψει σειρά βιβλίων και άρθρων, τα περισσότερα γύρω από θέματα Βαλκανίων, διεύρυνσης της Ε.Ε. και ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Συμμετείχε ενεργά στον αντιδικτατορικό αγώνα από τις γραμμές του «Ρήγα Φεραίου» και του ΚΚΕ (Εσωτερικού) – δράση που μνημονεύεται στο πρόσφατο βιβλίο του Απόστολου Δοξιάδη «Ερασιτέχνης επαναστάτης».
Μαρία Δαμανάκη Ποτάμι
Με ατζέντα, όχι συνθήματα
Η Μαρία Δαμανάκη (ουδεμία σχέση με τη βετεράνο πολιτικό της Αριστεράς) είναι επικεφαλής της Νεολαίας του Ποταμιού, αν και τώρα, λόγω της υποψηφιότητάς της για την Ευρωβουλή, έχει πρακτικά αποχωρήσει. Σε αντίθεση με όσα συνήθως ακούγονται από τους κομματικούς εγκάθετους, που κατά κανόνα καταλαμβάνουν τη θέση του «γραμματέα» της Νεολαίας, η κ. Δαμανάκη εκπλήσσει ευχάριστα, διότι δεν έχει κανένα από αυτά τα χαρακτηριστικά. Η 30χρονη δικηγόρος από το Ηράκλειο αποτελεί ένα από τα πιο ενεργά μέλη της κοινωνίας των πολιτών της πόλης της και με μια ατζέντα για την ισότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, που φαίνεται ότι δεν περιορίζεται στα συνήθη συνθήματα. Τακτικά η κ. Δαμανάκη ομιλεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την καινοτομία κ.ά. από όποιο βήμα της δοθεί. Και το κάνει καλά.
Αίγλη Ζαφειράκου ΚΙΝΑΛ
Πάνω απ’ όλα η εκπαίδευση
H Αίγλη Ζαφειράκου είναι εμπειρογνώμων εκπαιδευτικής πολιτικής. Σύμφωνα με το βιογραφικό της, τελείωσε το λύκειο στη Σπάρτη και σπούδασε στη Γαλλία. Κατέχει διδακτορικό τίτλο με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (1995-2001), συμμετείχε σε προγράμματα εκπαιδευτικής πολιτικής του ΟΟΣΑ και διετέλεσε ερευνήτρια στο υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ, με υποτροφία Fulbright. Από το 2001 έως σήμερα εργάζεται ως εμπειρογνώμων εκπαιδευτικής πολιτικής στην Παγκόσμια Τράπεζα. Εχει υποστηρίξει πάνω από 35 χώρες στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και μεταρρυθμίσεων. Συμμετείχε στις διαβουλεύσεις για την οριοθέτηση του στόχου για ποιοτική εκπαίδευση του προγράμματος «Βιώσιμη Ανάπτυξη 2030» του ΟΗΕ. Είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου και στη μείωση ανισοτήτων και φτώχειας, μέσω των ευκαιριών που παρέχουν η εκπαίδευση και η διά βίου μάθηση. Τα βιβλία και τα άρθρα της έχουν κυκλοφορήσει στα ελληνικά, στα αγγλικά και στα γαλλικά.
Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής Ν.Δ.
Ο άνθρωπος των Βρυξελλών
Ο Γιώργος-Σταύρος Κρεμλής είναι σήμερα διευθυντής ε.τ. της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, είναι πρόεδρος της σύμβασης Espoo και του πρωτοκόλλου SEA, ενώ πρόσφατα διορίστηκε μέλος του Περιβαλλοντικού και Κοινωνικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου (ESAC) της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη (EBRD). Η σταδιοδρομία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε το 1981. Κατά τη μακρά του πορεία εκεί, διετέλεσε μεταξύ άλλων νομικός σύμβουλος στην κεντρική Νομική Υπηρεσία της Ε.Ε. και προϊστάμενος Διοικητικών Μονάδων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Την περίοδο 1991-1993 (κυβέρνηση Κων. Μητσοτάκη) διατέλεσε μεταξύ άλλων σύμβουλος του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και γ.γ. του υπουργείου με αρμοδιότητα τις σχέσεις με τις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και Διεθνείς Οργανισμούς. Εχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε μεταπτυχιακά κυρίως προγράμματα, και είναι συγγραφέας βιβλίων (στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά) και πολυάριθμων άρθρων σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.
Ελισάβετ Κυρίτση Ν.Δ.
Από τον Πειραιά στο Αμστερνταμ
Οπως γράφει στο βιογραφικό της, γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, όπου, μικρό κορίτσι, εργαζόταν ως σερβιτόρα στην οικογενειακή ταβέρνα. Σπούδασε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο Πειραιά (πτυχίο και μεταπτυχιακό), αποφοιτώντας με άριστα και υποτροφία το 2004. Στη συνέχεια εργάστηκε ως σύμβουλος έργων τηλεπικοινωνιών με βάση την Ελλάδα και δράση στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Το 2009, όπως γράφει, «μετακόμισα στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας για να επιβλέψω το στήσιμο του πληροφοριακού συστήματος των δύο μεγαλύτερων ολλανδικών λοταριών. Το 2013 συνέχισα την καριέρα μου ως σύμβουλος ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων, βοηθώντας τα στελέχη τους στον επανασχεδιασμό του τρόπου με τον οποίο συνδέεις τους ανθρώπους, τα δεδομένα και τις διαδικασίες».
Παράλληλα, απέκτησε MBA από το Imperial College London. Σήμερα, είναι στέλεχος αμερικανικής εταιρείας λογισμικού στο Αμστερνταμ, και ασχολείται με επιχειρησιακές εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής.
Βασιλική Λαζαράκου Ν.Δ.
Νομικός, ειδική στην οικονομία
Με πτυχίο από τη Νομική Σχολή Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, απ’ όπου έλαβε μεταπτυχιακό και διδακτορικό (το θέμα της διατριβής της ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα). Είναι δικηγόρος Αθηνών (παρ’ Αρείω Πάγω) και Νέας Υόρκης και ιδρυτής εταίρος της δικηγορικής εταιρείας L&L. Το διάστημα 2012-2015 ήταν αντιπρόεδρος Α΄ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Στο προεκλογικό της βιογραφικό εξηγεί τι την ώθησε στην πολιτική: «Σήμερα μπροστά στην απογοήτευση των πολιτών και στην άνοδο του λαϊκισμού, η Ευρώπη καλείται να εμπνεύσει και πάλι τους πολίτες. [...] Στόχος μου είναι να αποτελέσω μια δυνατή φωνή που θα προασπίζεται τα εθνικά μας συμφέροντα και να συμβάλω με την εμπειρία μου ώστε η χώρα μας, μέσα από σωστές στρατηγικές, να γίνει πρωτοπόρος στην ανάπτυξη ενός ασφαλούς χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, της καινοτομίας και της νέας επιχειρηματικότητας».
Μιχάλης Μασουράκης Ν.Δ.
Ο μεταρρυθμιστής οικονομολόγος
Ο Μιχάλης Μασουράκης είναι ένας οικονομολόγος που δεν μασάει τα λόγια του. Μετά τις σπουδές του (ΕΚΠΑ, American University, City University of NY) εργάστηκε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (1983-1986) και στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών (1987-1996), για να ακολουθήσει μία εικοσαετία ως ανώτερος διευθυντής Οικονομικών Μελετών στην Alpha Bank. Από το 2015 είναι επικεφαλής οικονομολόγος στον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ). Ειδικά από τις δύο τελευταίες θέσεις, εξελίχθηκε σε μια σθεναρή, μονίμως ανικανοποίητη φωνή που κήρυττε την ανάγκη διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για να μπορέσει η ελληνική οικονομία να παραμείνει ανταγωνιστική. Οπως γράφει στο βιογραφικό του, ως υποψήφιος, επιθυμεί «ως αδιαπραγμάτευτος φιλοευρωπαίος» να εργασθεί στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «μαζί με τις δυνάμεις εκείνες που θέλουν να οδηγήσουν στην πολιτική και οικονομική ολοκλήρωση της Ευρώπης».
Νατάσσα Ρωμανού ΣΥΡΙΖΑ
Η ακτιβίστρια ακαδημαϊκός
Μπορεί η κυβέρνηση να αποκλείει τους Ελληνες του εξωτερικού από την κάλπη, αλλά η ομότιμη καθηγήτρια στο τμήμα Εφαρμοσμένης Φυσικής και Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, ειδική σε θέματα κλίματος και κλιματικής αλλαγής, Νατάσσα (Αναστασία) Ρωμανού, ανακοινώθηκε ότι θα είναι υποψήφια με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωβουλή. Σύμφωνα με την ίδια: «Η ομογένεια έχει δώσει, δίνει και θα συνεχίζει να δίνει πολλά στη χώρα μας. [...] Δύναμη σε όλους στον αγώνα για καλύτερη Ευρώπη, την Ευρώπη της προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης». Σπούδασε στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Δυναμική Ρευστών και την Ωκεανογραφία στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στις ΗΠΑ. Εκτός από μέλος του διδακτικού προσωπικού του Κολούμπια, είναι ερευνήτρια, από το 2007, στο Goddard Institute of Space Studies της NASA. Είναι επίσης μέλος ακτιβιστικών οργανώσεων στη Νέα Υόρκη για το περιβάλλον, την ενέργεια και το κλίμα.
Βασίλης Σωτηρόπουλος Ποτάμι
Ο δικηγόρος των δικαιωμάτων
Ο Βασίλης Σωτηρόπουλος γεννήθηκε το 1978 στην Αθήνα, όπου σπούδασε Νομικά και έλαβε μεταπτυχιακό στο Δημόσιο Δίκαιο. Είναι μάχιμος δικηγόρος και ασχολείται με ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων, πνευματικής ιδιοκτησίας και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ηταν Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης του Δήμου Αθηναίων, εκλεγμένος από το δημοτικό συμβούλιο. Από το 2005 γράφει στο ιστολόγιο E-Lawyer. Εκπροσωπεί συχνά ΛΟΑΤΚΙ+ πολίτες στα δικαστήρια σε υποθέσεις ταυτότητας φύλου και σεβασμού της αξιοπρέπειας. Ως τον Μάρτιο του 2019 ήταν Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Αττικής. Εχει δηλώσει ότι σε περίπτωση που εκλεγεί, θα ενταχθεί στη νέα ευρωπαϊκή παράταξη κεντρώων και φιλελεύθερων που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά και η οποία αναμένεται να διαθέτει 75 έως και 100 έδρες στη νέα Ευρωβουλή.
Αντώνης Τριφύλλης ΚΙΝΑΛ
Ο βετεράνος ευρωπαϊστής
Ο Αντώνης Τριφύλλης είναι ένας γνήσιος ευρωπαϊστής, με μακρά θητεία τόσο στην ευρωπαϊκή γραφειοκρατία όσο και στον χώρο των ΜΜΕ. Διπλωματούχος μηχανολόγος-ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ, δούλεψε στο υπουργείο Βιομηχανίας και ως σύμβουλος του υφυπουργού Νέας Γενιάς Κώστα Λαλιώτη. Ηταν διευθυντής προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και διευθυντής γραφείου της επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου. Μετά το πέρας της θητείας του στην Ε.Ε., εργάστηκε ως συντονιστής του ΥΠΕΣ με την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του «Ιού του 2000». Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, του ΔΟΛ και του Τριφυλλείου Ιδρύματος Κυθήρων (δεν είναι βέβαιο, όμως, ότι δεν προτιμάει τη Λευκάδα ως νησί). Αρθρογράφησε και αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Τα Νέα», «Το Βήμα» και στην ελληνική έκδοση του περιοδικού «Fortune». Είναι συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού «Μεταρρύθμιση» και μέλος του εποπτικού συμβουλίου της διαΝΕΟσις.