Στο αρχείο μπαίνει η ...
δικογραφία για την υπόθεση της Novartis, για τέσσερις από τους δέκα πολιτικούς, που ενεπλάκησαν στην υπόθεση από τις καταθέσεις των μαρτύρων, που είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις για το ατεκμηρίωτο περιεχόμενό τους.
Η Εισαγγελία Διαφθοράς έκλεισε την υπόθεση για τους πρώην υπουργούς Ευάγγελο Βενιζέλο, Ανδρέα Λυκουρέτζο, τον Γιώργο Κουτρουμάνη και τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμένο.
Ενώ απέστειλε στη Βουλή αίτημα για να δοθεί άδεια, προκειμένου να εξετασθεί ως ύποπτος για αδίκημα δωροδοκίας ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος.
Το αίτημα προς τη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί αύριο μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου παρέλαβε τη σχετική δικογραφία από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη περί τις 5 σήμερα το απόγευμα, μετά από μαραθώνιο διεργασιών και παρασκηνιακών κινήσεων που κράτησαν για καιρό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού στηρίζεται σε καταθέσεις των μαρτύρων σε τιμολόγια και σε έγγραφα δικογραφίας, όπως σημειώσεις χειρόγραφες υπαλλήλων και στελεχών της Novartis και άλλα.
Η υπόθεση μένει ανοικτή για τους πολιτικούς, Αντώνη Σαμαρά, πρώην πρωθυπουργό, Δημήτρη Αβραμόπουλο, επίτροπο της χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιάννη Στουρνάρα, διοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος και για τους πρώην υπουργούς Αδωνι Γεωργιάδη και Μάριο Σαλμα. Για αυτούς η δικογραφία θα μείνει ανοικτή, καθώς οι έρευνες για το σύνολο της υπόθεσης δεν έχουν ολοκληρωθεί, αν και δεν έχει βρεθεί ως σήμερα κάτι μεμπτόν από τις εισαγγελικές έρευνες.
Σε κάθε περίπτωση όπως ανέφερε ανώτατη εισαγγελική πηγή από τους πέντε που η έρευνα συνεχίζεται, η δικογραφία θα κλείσει σύντομα μέσα στον Απρίλιο.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες εισαγγελικές πηγές, που επιβεβαιώνουν τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα, δεν βρέθηκαν χρήματα σε λογαριασμούς πολιτικών, συγγενών τους, ούτε περιουσίες ύποπτης προέλευσης.
Η εξέλιξη της υπόθεσης με τον αριθμό των αρχειοθετήσεων και την αδύναμη τεκμηρίωση της δικογραφίας για τον πρώην υπουργό που θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις και την ανυπαρξία κάποιων επιβαρυντικών στοιχείων για τους πέντε για τους οποίους η δικογραφία μένει ανοικτή, όπως εκτιμούν εισαγγελικές και δικαστικές πηγές, αποδυναμώνει τις προσδοκίες της κυβέρνησης που είχε επενδύσει πολλά, ανάγοντας την εν λόγω υπόθεση στην πρώτη θέση της ατζέντας στη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς.
Σε κάθε περίπτωση δεν ασκείται δίωξη προς το παρόν για κανένα πολιτικό πρόσωπο αφού η παροχή εξηγήσεων αποτελεί προστάδιο των διώξεων που θα ασκηθούν, μόνον, αν οι εξηγήσεις δεν πείσουν.
Επίσης, αύριο αναμένεται οι κλήσεις για να δώσουν εξηγήσεις μη πολιτικά πρόσωπα (μέλη επιτροπών) ο αριθμός των οποίων είναι μεγάλος. Ολοι θα κληθούν σε εξηγήσεις πριν ασκηθούν σε βάρος τους διώξεις. Πολλοί απ΄αυτούς θα κληθούν και για δωροδοκία και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Συνολικά τα πρόσωπα που θα κληθούν ως μη πολιτικοί είναι περί τους 20.
Παράλληλα έγινε γνωστό, ότι έφθασε στον Αρειο Πάγο το ερώτημα - όπως λέγεται νομικά - από το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να αποφανθεί το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου για το ποιός θα είναι ο επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς τα επόμενα χρόνια, καθώς λήγει η θητεία της Ελένης Τουλουπάκη, που ανέλαβε τα ηνία της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας μετά την παραίτηση της Ελένης Ράικου, η οποία είχε καταγγείλει αντιθεσμικές παρεμβάσεις στο έργο της.
Προς το παρόν είναι άγνωστο αν η Ελένη Τουλουπάκη θα μείνει στη θέση της, καθώς την σχετική απόφαση θα λάβει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο που έχει κληθεί να συνεδριάσει στις 22 Απριλίου.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η ίδια η Ελένη Τουλουπάκη ενδιαφέρεται να ολοκληρώσει το έργο της ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα υπάρξουν κι άλλες υποψηφιότητες.