«Διαφωνώ και καταδικάζω ...
τον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ότι στις 26 Μαΐου ψηφίζω Ν.Δ.». Για όποιον είχε αμφιβολίες για τα σκληρά διλήμματα που βάζει η Ν.Δ. στον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, η αποστροφή αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώπιον της Κ.Ο., την περασμένη Πέμπτη, είναι ενδεικτική προθέσεων και στρατηγικής.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθαρίζει ότι σε αυτές τις ευρωεκλογές δεν υπάρχει χαλαρή ψήφος, ενώ ταυτόχρονα «ξορκίζει» το φάντασμα της αποχής, ιδιαίτερα των νέων.
«Μην αφήσετε άλλους να αποφασίζουν για εσάς, μην αφήσετε κάτι να γίνει χωρίς εσάς». Ηταν ακόμη μία φράση του κ. Μητσοτάκη, που δείχνει τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Πειραιώς στην πορεία προς την κάλπη, η οποία έχει ήδη αναδειχθεί από τον ίδιο σε δημοψηφισματικού χαρακτήρα εναντίον της κυβέρνησης.
Το «ώς εδώ!» ήταν χαρακτηριστικό και φαίνεται για την ώρα ότι είναι ένα από τα βασικά συνθήματα με τα οποία θα πορευθεί στις κάλπες η Ν.Δ. Το προεδρικό «απεταξάμην» στην αποχή δεν είναι ανεξάρτητο από τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων που διαβάζουν στην Πειραιώς, αλλά και από το παράδειγμα του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ αποχής (44,1%).
Η προτροπή του κ. Μητσοτάκη, ειδικά στους νέους, να μην αφήσουν να διαμορφωθεί το αποτέλεσμα χωρίς τη δική τους συμμετοχή, ήταν σκόπιμη. Κι αυτό, διότι εκτός από το παγιωμένο δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ., στην Πειραιώς διαβάζουν και ποσοστά αναποφάσιστων που ήδη δηλώνουν ότι δεν θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι έτοιμοι να ψηφίσουν Ν.Δ., κάτι που αποτελεί ακόμη ένα στοίχημα για το προεδρικό επιτελείο. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο ότι στην ομιλία του στην Κ.Ο. της περασμένης Πέμπτης ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιχείρησε να «κάψει» τα αφηγήματα του κ. Τσίπρα πριν καν αυτά λάβουν «σάρκα και οστά» σε μια προεκλογική περίοδο που ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι θα χαρακτηριστεί από λάσπη, πόλωση και έντονο το αφήγημα δεκαετίας ‘80 περί «παλινόρθωσης της Δεξιάς».
Υπό αυτό το πρίσμα, τα διλήμματα που έθεσε κατά την παρέμβασή του την Πέμπτη στοχεύουν στο να λειτουργήσουν ως προεκλογικός οδικός χάρτης και ταυτόχρονα να αποδομήσουν την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ πριν καν ο ίδιος την αρθρώσει.
Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να αποδόμησε το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. εκπροσωπεί την ελίτ και τους πλούσιους και ο ΣΥΡΙΖΑ τους φτωχούς και αδύναμους. «Θα μας πει ο κ. Τσίπρας ότι είναι φίλος των αδυνάμων, λέγοντας πως εμείς είμαστε με τους λίγους, με το κεφάλαιο, με την “ελίτ”. Θα το πει ποιος αυτό; Ο κ. Τσίπρας που έκοψε το ΕΚΑΣ; Που έκοψε τις συντάξεις χηρείας; Θα το πει σε εμάς που μιλάμε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για 800.000 πολίτες; Σε μας που θέλουμε να συνδέσουμε τους κατώτατους μισθούς με την ανάπτυξη της χώρας;», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Με τον ίδιο τρόπο θέλησε να αποδομήσει και τα περί παλαιού συστήματος και διαπλοκής, κάνοντας μάλιστα την αντίστιξη μέσω μιας εικόνας: τη σύγκριση του υποψήφιου ευρωβουλευτή τη Ν.Δ., γιατρού και αγωνιστή για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, Στέλιου Κυμπουρόπουλου, με τον επιχειρηματία Πέτρο Κόκκαλη: «Εγώ είμαι με την ελίτ και τη διαπλοκή που προτείνω για υποψήφιο ευρωβουλευτή έναν άνθρωπο σαν τον Στ. Κυμπουρόπουλο και όχι αυτός που θέλει στην Ευρωβουλή τον Κόκκαλη που είναι η διαπλοκή στην Ελλάδα σήμερα;».
Παρομοίως, «τσαλάκωσε» το κυβερνητικό αφήγημα περί «ακροδεξιάς Ν.Δ.», η οποία μάλιστα ταυτίζεται με «ακροδεξιές δυνάμεις» στην Ευρώπη. Το δεύτερο φαίνεται να έχει ήδη καταρριφθεί από την πραγματικότητα, καθώς η Ν.Δ. πρωτοστάτησε στην απαίτηση να ληφθούν μέτρα εναντίον του Βίκτορ Ορμπαν στο ΕΛΚ. Το ίδιο, μάλλον, ισχύει και για το πρώτο: «Αυτός που κυβέρνησε τέσσερα χρόνια με τον κ. Καμμένο, αυτός που στο τέλος του 2014 έσυρε τη χώρα σε εκλογές μαζί με τη Χρυσή Αυγή; Και μιλάει για «ακραίους» αυτός που δεν μπορεί να διασφαλίσει εδώ και τέσσερα χρόνια ότι θα ολοκληρωθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής;», αναρωτήθηκε.
Το ατού της οικονομίας
Την ίδια ώρα, δεν ήταν τυχαία η αποστροφή του κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή ότι αυτό που κρατάει ο ίδιος από τις δημοσκοπήσεις δεν είναι τόσο η παγιωμένη διαφορά υπέρ της Ν.Δ., αλλά ότι κεντρικό κριτήριο της ψήφου είναι η οικονομία.
Όπως είπε, «στις 26 Μαΐου θα κριθεί ποιον εμπιστεύονται περισσότερο οι πολίτες για να φέρει επενδύσεις και κυρίως να δημιουργήσει νέες δουλειές». Προφανώς ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θεωρεί την οικονομία... ατού του κ. Τσίπρα, αλλά δικό του πλεονέκτημα, σημειώνουν με νόημα στην Πειραιώς. Εκεί θα κριθεί η μάχη και εκεί δίνει ήδη το βάρος, προσθέτουν.
Κλείνουν θέση στο ψηφοδέλτιο
Μέσα στο επόμενο δεκαήμερο –ή δεκαπενθήμερο το αργότερο– φαίνεται ότι θα ανακοινωθούν οι επόμενοι, και τελευταίοι, υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας για το ευρωψηφοδέλτιο. Κι αυτό, προκειμένου να δοθεί και σε αυτούς επαρκής χρόνος να τους γνωρίσει η κοινή γνώμη. Σημειώνεται ότι μετά και την απόφαση του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κατέλθει τελικά υποψήφια στην Ευρωβουλή και όχι στην Α΄ Θεσσαλονίκης η Μαρία Σπυράκη, απομένουν επτά κενές θέσεις.
Οι πέντε, με βάση και την ποσόστωση για το 40% της γυναικείας συμμετοχής, σημαίνει ότι θα πρέπει να καλυφθούν από γυναίκες. Μία από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλυφθεί από τη δημοσιογράφο Βίκυ Φλέσσα.
Την ίδια στιγμή, κενές παραμένουν δύο θέσεις για άνδρες. Για την ώρα, δεν φαίνεται ότι αυτές θα καλυφθούν από δημοσιογράφους, αν και ουδείς μπορεί να είναι σίγουρος μέχρι την τελική ανακοίνωση των ονομάτων, καθώς τις επαφές για το ευρωψηφοδέλτιο και τις σχετικές συνεννοήσεις έχει αναλάβει προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.