Βόρεια Μακεδονία: Σε β' γύρο οι προεδρικές εκλογές, «νικήτρια» η αποχή


Οριακό νικητή τον ...

προτεινόμενο από τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθηγητή Διεθνούς Δικαίου, Στέβο Πεντάροφσκι ανέδειξε ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία.
Με καταμετρημένο το 99,8% των ψήφων, ο Πεντάροφσκι συγκέντρωνε 42,84%, έναντι 42,24% της υποστηριζόμενης από το αντιπολιτευόμενο VMRO DPMNE, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα.
Στο 10,57% βρισκόταν ο τρίτος υποψήφιος Μπλέριμ Λέκα, ο οποίος στηρίζεται από δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης («Συμμαχία για τους Αλβανούς» και «BESA»).
Οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν στο δεύτερο γύρο, που θα διεξαχθεί στις 5 Μαΐου. 
Ο Στέβο Πεντάροφσκι λίγο πριν από τα μεσάνυχτα υποστήριξε ότι στον πρώτο γύρο επικράτησε η επιλογή που οραματίζεται και επιθυμεί ο ίδιος, μια κοινωνία για όλους, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η επιλογή αυτή θα επιβραβευθεί στον δεύτερο γύρο και πως «θα είναι ο νέος Πρόεδρος της δημοκρατικής, προοδευτικής και ευρωπαϊκής Βόρειας Μακεδονίας».
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ τον συνεχάρη για την επικράτησή του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διαφορά θα αυξηθεί στον δεύτερο γύρο, καθώς - όπως υποστήριξε - ο Πεντάροφσκι και οι θέσεις και οι απόψεις του είναι προοδευτικές και ενώνουν τον λαό, ενώ η Σιλιάνοφσκα και το VMRO-DPMNE εκφράζουν τη συντήρηση και διχάζουν τους πολίτες.
Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα εξέφρασε την ικανοποίησή της για το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ έχει απολέσει τη νομιμοποίησή της και πρέπει να σκεφθεί σοβαρά το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Τέλος, ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι ισχυρίστηκε ότι ο πραγματικός νικητής στον πρώτο γύρο είναι η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα και το κόμμα του οποίου ηγείται ο ίδιος, ενώ πρόσθεσε ότι ο λαός τιμώρησε την κυβέρνηση Ζάεφ για την άσχημη και αποκαρδιωτική, όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στη χώρα. Ο Μίτσκοσκι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Σιλιάνοφσκα θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο.
Ιστορικό χαμηλό συμμετοχής
Η αποχή κυμάνθηκε, όπως και στο δημοψήφισμα του Σεπτεμβρίου για τη συμφωνία των Πρεσπών, σε πολύ υψηλά επίπεδα, μιας και στην εκλογική διαδικασία συμμετείχε το 42% του εκλογικού σώματος, ποσοστό που αποτελεί και ιστορικό χαμηλό σε προεδρικές εκλογές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο παράγοντας της συμμετοχής είναι καθοριστικός, μιας και, σύμφωνα με το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, σε περίπτωση που αυτή κυμανθεί κάτω από το 40% στον β’ γύρο, τότε οι εκλογές κρίνονται άκυρες και επαναλαμβάνονται σε έξι μήνες, εκ νέου σε δύο γύρους.
Μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει τη χώρα σε πολιτικές περιπέτειες και οι μόνοι κερδισμένοι (πρόσκαιρα) θα είναι οι Αλβανοί, που θα έχουν για πρώτη φορά δικό τους πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφού, βάσει συντάγματος, στο διάστημα μέχρι να γίνουν νέες εκλογές θα ασκεί χρέη ανώτατου πολιτειακού άρχοντα ο ομοεθνής τους πρόεδρος της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι.