Για να αλλάξει καθεστώς ...
ένα μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς όπως η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, πρέπει να υπάρξει έγκριση της UNESCO.
Αυτό ανέφεραν πηγές του Οργανισμού στο τουρκικό παράρτημα του ρωσικού Πρακτορείου Sputnik, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Ερντογάν περί μετατροπής του ιστορικού ναού σε τζαμί, μετά τις τουρκικές εκλογές.
«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή της UNESCO», τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Όπως διευκρινίζουν, ο Οργανισμός «προετοιμάζει τις εργασίες της εν λόγω Επιτροπής, αλλά δεν μπορεί να προβλέψει οποιαδήποτε τελική απόφαση».
O Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο ζήτημα σε προεκλογική ομιλία του το βράδυ της Τρίτης στην Τραπεζούντα.
«Μπορούμε να κάνουμε την είσοδο στην Αγιά Σοφία δωρεάν. Και τί σημαίνει αυτό; Όχι μόνο να την κάνουμε δωρεάν, αλλά μετά τις εκλογές θα καταργήσουμε τον όρο "μουσείο" και θα κάνουμε την Αγιά Σοφία τζαμί», επισήμανε.
Μάλιστα, έκανε αναφορά και στο όνομα της Κωνσταντινούπολης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν πρόκειται να ξαναϋπάρξει. Το όνομα αυτής της περιοχής είναι "Ισλάμ μπολ" (σ.σ άφθονο Ισλάμ) και το ξέρετε αυτό».
Οι εξαγγελίες Ερντογάν έχουν βρεθεί στο στόχαστρο αρκετών, που τον κατηγορούν οτι προβαίνει σε εθνικιστές κορώνες, προκειμένου να «αλιεύσει» ψήφους στις επερχόμενες εκλογές.
Η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung αφιέρωσε πρόσφατα εκτενές άρθρο της στο θέμα, το οποίο, μάλιστα, συνοδευόταν από σχόλιο υπό τον τίτλο «Τροφή για ισλαμιστές».
«Μέχρι σήμερα το κόμμα του Ερντογάν υποσχόταν στους ψηφοφόρους επίγεια αγαθά, όπως ένα νέο μεγάλο αεροδρόμιο ή έναν αυτοκινητόδρομο. Τώρα όμως τους υπόσχεται τον παράδεισο, αν ψηφίσουν την ερχόμενη Κυριακή στις αυτοδιοικητικές εκλογές το ΑΚP. Υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές δήλωσε μάλιστα σε συντηρητική συνοικία της Κωνσταντινούπολης ότι "έχουμε το κλειδί του παραδείσου στην τσέπη μας". Σε καμία εκλογική αναμέτρηση, από την εντυπωσιακή πρώτη νίκη πριν από 17 χρόνια μέχρι σήμερα, το ΑΚΡ δεν απευθύνθηκε τόσο άμεσα στα θρησκευτικά συναισθήματα των ψηφοφόρων», τονιζόταν σε αυτό.
«Τώρα ο πρόεδρος Ερντογάν προτίθεται προς άγραν ψήφων να παρέμβει σε ένα σύμβολο του τουρκικού κοσμικού κράτους. Προσπαθώντας να κερδίσει την εύνοια υπερεθνικιστών και ισλαμιστών αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος και δείχνει με τον τρόπο αυτό πόσο νευρικό είναι το κόμμα του λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Ο τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϊλί είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η Τουρκία πρέπει να είναι περήφανη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, διότι έτσι δείχνει σεβασμό προς ένα ξένο πολιτισμό. Αυτή ακριβώς την ένδειξη σεβασμού παίζει τώρα κορώνα-γράμματα για μερικές ψήφους ο πρόεδρος Ερντογάν. Το πιθανότερο είναι ότι μετά τις εκλογές δεν θα τολμήσει να αγγίξει αυτό το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τους υπαινιγμούς του ωστόσο αναβάθμισε ακραίους και ισλαμιστές, από τους οποίους δεν θα γλιτώσει τόσο εύκολα», αναφερόταν ακόμη.