«Τους βλέπουμε συχνά ...
όταν διαδηλώνουν μπροστά από τη Βουλή». «Τους διακρίνουμε πίσω από το κλειστό τζάμι του υπηρεσιακού μας αυτοκίνητου ή πίσω από τις κλούβες των ΜΑΤ».
«Εχουμε Twitter και κάνουμε αναρτήσεις».
Είναι ορισμένα από τα μοντέλα πιθανών απαντήσεων που θα μπορούσαν να δώσουν μέλη της εθνικής μας αντιπροσωπείας, όταν συνάδελφοί τους από άλλα κράτη της Ε.Ε. τους ρωτούν για την ποιότητα της επικοινωνίας βουλευτών - πολιτών στην Ελλάδα. Η σχετική «πρόκληση» υπήρξε πρόσφατα και ευτυχώς τέτοιες απαντήσεις δεν δόθηκαν.
«Κι εσείς, αγαπητοί συνάδελφοι; Πώς εσείς στην Ελλάδα έρχεστε σε επαφή με τους πολίτες σας; Έχετε ιδιαίτερα μέσα για να προωθήσετε τις ιδέες σας στους ψηφοφόρους σας;», ήταν η άμεση, ευθεία ερώτηση που έκανε στους Ελληνες βουλευτές η πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ως επικεφαλής αντιπροσωπείας που συναντήθηκε με μέλη της αντίστοιχης επιτροπής της ελληνικής Βουλής στην αίθουσα της Γερουσίας, στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούμε κοινοβουλευτική διπλωματία. Άλλη εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ερώτηση από βουλευτή (κατά την ορολογία του ΣΥΡΙΖΑ) του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος;
«Το θέμα της βελτίωσης της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στους πολίτες είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η Ε.Ε. παρακολουθεί την κατάσταση στην Ελλάδα; Ποιες είναι οι ενδείξεις γενικά; Γιατί πολλοί Ελληνες ισχυρίζονται ότι οι φόροι είναι μεγαλύτεροι, αλλά η βελτίωση στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας δεν υπάρχει.
Ποιο μήνυμα λοιπόν μπορούμε να μεταφέρουμε στην Ε.Ε. από το Κοινοβούλιο; Επίσης, υπάρχει μια αλλαγή της δημογραφικής εικόνας στην Ελλάδα. Ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία; Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα που κατά τη γνώμη μας είναι ουσιαστικό για το μέλλον της χώρας;».
Πιο «πιπεράτη», αλλά ενδεικτική του ενδιαφέροντος που υπάρχει για τα ελληνικά πράγματα εκτός των συνόρων, η ερώτηση άλλου μέλους της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης: «Θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η θεώρησή σας με την προοπτική των βουλευτικών εκλογών που θα λάβουν χώρα το φθινόπωρο, σχετικά με τις πιθανότητες επιτυχίας της επανεκλογής του σημερινού πρωθυπουργού.
Διαβάζουμε στον Τύπο ότι η λιτότητα δεν θα έχει καλό αντίκτυπο, διότι ίσως να υπάρξει μια αλλαγή πλειοψηφίας.
Και θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι η γνώμη σας για το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων ούτως ώστε η Βόρεια Μακεδονία να προσχωρήσει αργότερα στην Ευρώπη».
Απαντήσεις που δόθηκαν σε αυτά τα συγκεκριμένα ερωτήματα; Αναφορές στη Γαλλική Επανάσταση και τα μηνύματά της, στα «Κίτρινα Γιλέκα», επαναδιατύπωση θέσεων υπέρ ή κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, ισχυρισμοί περί επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη, περί «πιλοτικών προγραμμάτων» για να σταματήσει το brain drain, ενώ παράλληλα έγινε μνεία και στην υποψηφιότητα Τσίπρα για Νομπέλ Ειρήνης.
Χαμένη ευκαιρία
Ακόμα μία ευκαιρία, είτε εμείς να γίνουμε σοφότεροι είτε το μήνυμα για τις πραγματικές ανάγκες της χώρας να σταλεί στο εξωτερικό, μοιάζει να πέρασε χαμένη.
Όπως και πολλές άλλες ευκαιρίες. Σχεδόν κάθε εβδομάδα, ο πίνακας των ανακοινώσεων σχετικά με τις περιπτώσεις «εκπροσώπησης της Βουλής των Ελλήνων σε διεθνείς κοινοβουλευτικές εργασίες» είναι γεμάτος.
Βουλευτές από όλα τα κόμματα συμμετέχουν σε διακοινοβουλευτικές εργασίες για όλα τα μεγάλα ζητήματα, υποτίθεται αφενός για να εκφράσουν τις θέσεις της εθνικής αντιπροσωπείας στα διεθνή fora και αφετέρου για να μεταφέρουν τον προβληματισμό και τις ιδέες που επικρατούν στην Ευρώπη και διεθνώς για συζήτηση και ανάλυση εντός της χώρας.
Ουδεμία πληροφορία αναφορικά με την προετοιμασία τέτοιων δραστηριοτήτων υπάρχει, αλλά ούτε και συνεδριάσεις επεξεργασίας των όσων «ακούγονται» στο εξωτερικό πραγματοποιούνται, δημιουργώντας έτσι εύλογες υποψίες περί μετατροπής του αναμφισβήτητης χρησιμότητας εργαλείου της κοινοβουλευτικής διπλωματίας σε απλό «όχημα» πραγματοποίησης ταξιδιών σχεδόν τουριστικού περιεχομένου.