Μια απόφαση υψηλού ...
ρίσκου και από τις πλέον κρίσιμες της τετραετούς θητείας του καλείται να λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας: Εάν θα προχωρήσει σε τετραπλές εκλογές τον Μάιο, ή εάν, όπως δημόσια διακηρύσσει εσχάτως, θα εξαντλήσει την τετραετία, με τις εθνικές εκλογές να διεξάγονται τον Οκτώβριο.
Το τελευταίο διάστημα, πέραν του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα, και τα κορυφαία στελέχη, ακόμη και όσα έχουν αμφιβολίες για την ορθότητα της επιλογής, μεταδίδουν πως η απόφαση για τον Οκτώβριο έχει «κλειδώσει».
Ο προσανατολισμός στην εξάντληση της τετραετίας εδράζεται σε μία «ανάγνωση» του αποτελέσματος των ευρωεκλογών που θα δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ ελπίδες για τη μεγάλη ανατροπή στις εθνικές εκλογές που θα ακολουθήσουν. Όπως λέγεται, ο τριπλός στόχος του Μεγάρου Μαξίμου στις ευρωεκλογές θα είναι: Πρώτον, η διαφορά μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ να είναι μικρότερη των πέντε ποσοστιαίων μονάδων.
Δεύτερον, το ποσοστό της Ν.Δ. να κινηθεί κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 30%, ώστε η προοπτική της αυτοδυναμίας να εμφανίζεται απομακρυσμένη για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Τρίτον, να αποκτήσει «υπόσταση» κάποιο κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ., όπου ήδη η Ελληνική Λύση του κ. Κυρ. Βελόπουλου εμφανίζεται να προσεγγίζει το 3%.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη εάν οι τρεις αυτές προϋποθέσεις εκπληρωθούν, ο κ. Τσίπρας θα έχει υπερβεί τον σκόπελο των ευρωεκλογών και θα μπορεί έστω από μειονεκτική θέση να επιχειρήσει μια τελική αντεπίθεση ενόψει των εθνικών εκλογών.
Εξάλλου, προστίθεται, η προκήρυξη εθνικών εκλογών τον Μάιο, θα συνιστά επί της ουσίας παράδοση εξουσίας, καθώς ουδείς εκτιμά ότι στο δίμηνο που μεσολαβεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε θέση να ανατρέψει το διψήφιο δημοσκοπικό προβάδισμα της Ν.Δ.
Στον αντίποδα, πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί πως οι ανωτέρω παραδοχές ενέχουν για τον πρωθυπουργό και πολλαπλούς κινδύνους. Στις ευρωεκλογές λόγω της χαλαρότητας της ψήφου, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόφοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ πιο εύκολο να κινηθούν προς μικρότερα κόμματα, απ’ ό,τι σε μια αναμέτρηση εθνικών εκλογών, με ισχυρά διλημματικό χαρακτήρα.
Ετσι, τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει ο κίνδυνος να υποχωρήσουν σημαντικά και η διαφορά από τη Ν.Δ., που καταγράφει ισχυρότατη συσπείρωση, να εκτοξευθεί. Επίσης, η ευρωκάλπη μπορεί να προσδώσει νέα δυναμική στο ΚΙΝΑΛ, που δοκιμάστηκε τους τελευταίους μήνες.
Τέλος, εάν οι ευρωεκλογές και οι εθνικές εκλογές δεν διεξαχθούν ταυτόχρονα, μπορεί οντότητα να αποκτήσει όχι μόνον ένα κόμμα στα δεξιά της Ν.Δ., αλλά και κάποιο από όσα κινούνται αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, όπως για παράδειγμα το σχήμα υπό τον κ. Γ. Βαρουφάκη, που προστίθεται στην Πλεύση Ελευθερίας της κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου και στη ΛΑΕ του κ. Π. Λαφαζάνη.
Σε ένα τέτοιο σκηνικό ορισμένοι εκτιμούν ότι το κυβερνών κόμμα θα απειληθεί με κατάρρευση στην αναμέτρηση του Οκτωβρίου και θα απολέσει ένα βασικό «κεκτημένο» του κ. Τσίπρα, να αποτελέσει τον έτερο κυρίαρχο πυλώνα του νέου δικομματισμού.
Το σενάριο του Ιουνίου
Θα πρέπει να επισημανθεί πως τα ενδεχόμενα τόσο της μικρής όσο και της μεγάλης διαφοράς στην ευρωκάλπη του Μαΐου έχουν πυροδοτήσει σενάρια σύμφωνα με τα οποία οι εθνικές εκλογές μπορεί τελικά να μη διεξαχθούν τον Οκτώβριο, αλλά τον... Ιούνιο.
Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα σενάρια, εάν η ψαλίδα μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι μικρή, ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει τη δυναμική που θα έχει αναπτύξει επισπεύδοντας την εκλογική αναμέτρηση.
Επίσης, εάν είναι μεγάλη, θα αποπειραθεί «διαχείριση ζημιών» και δεν θα περιμένει τον Οκτώβριο, που συνεπάγεται και μεγαλύτερη έκθεση στον παράγοντα ενός τυχαίου γεγονότος με αρνητικές επιπτώσεις για την κυβέρνηση.
Πάντως, παρά τη ρητορική του κ. Τσίπρα και τα επιχειρήματα περί εξάντλησης της τετραετίας, οι κινήσεις του Μεγάρου Μαξίμου «φωτογραφίζουν» την ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών τον Μάιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει σκληρή γραμμή στον νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους θεσμούς για το ζήτημα της πρώτης κατοικίας και δεν θα δεχθεί ρυθμίσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια που εμπεριέχουν πολιτικό κόστος, ενώ θα προωθήσει και τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.
Επίσης, μέχρι το Πάσχα θα προωθηθούν μία σειρά από νομοσχέδια που απευθύνονται σε διαφορετικά εκλογικά ακροατήρια. Συγκεκριμένα, τον δρόμο προς τη Βουλή θα πάρουν το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ, εκείνο για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και ο νέος Ποινικός Κώδικας, αμφιλεγόμενες διατάξεις του οποίου μονοπώλησαν, σχεδόν, την περασμένη εβδομάδα την επικαιρότητα.
Επίσης, κατά πολλούς, προεκλογικό άρωμα είχε η επιλογή του πρωθυπουργού να κινηθεί «θεσμικά» και να υπερψηφίσει το άρθρο 32 του Συντάγματος, παρότι ανοίγει τον δρόμο στη Ν.Δ. για να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ακόμη και με 151 ψήφους.
Θα πρέπει να επισημανθεί, δε, ότι παρότι η Πειραιώς δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της, προσανατολισμός του κ. Μητσοτάκη είναι να ολοκληρώσει τη συνταγματική αναθεώρηση που δρομολογήθηκε και όχι να εκκινήσει νέα.
Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιλογή δεν σχετίζεται με την ανάδειξη Προέδρου, καθώς είναι προφανές ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα επιχειρήσει να προκαλέσει νέες εκλογές σε λιγότερο από έναν χρόνο από τώρα.