Μία τροπολογία του ...
υπουργείου Εσωτερικών, που ενσωματώνεται στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια, δημιουργεί «ερωτήματα» και αφήνει «παράθυρα» ακόμα και για ταυτόχρονη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών στις 26 Μαΐου.
Συγκεκριμένα, όπως αποφασίστηκε, τα τμήματα στα οποία θα διεξαχθούν οι τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου «σπάζουν» σε δύο ξεχωριστά τμήματα. Έτσι οι εκλογείς θα ψηφίζουν σε άλλο τμήμα για τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές από τη μια και σε άλλο για τις δημοτικές και κοινοτικές.
Το σκεπτικό του υπουργείου, όπως ενημερώθηκαν χθες και εκπρόσωποι των κομμάτων, εδράζεται στην πεποίθηση πως έτσι δεν θα παρατηρηθούν φαινόμενα μεγάλων καθυστερήσεων λόγω των πολλαπλών διαδικασιών, καθώς το σπάσιμο θα αποσυμφορίσει τη διαδικασία.
Σύμφωνα δε με πληροφορίες, η απόφαση αυτή ελήφθη λαμβάνοντας υπ’ όψιν το αίτημα, μεταξύ άλλων, και των δικαστικών που είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας.
Κατά πληροφορίες, στις προσομοιώσεις που έκανε το υπουργείο, ο χρόνος που ήθελε κάθε εκλογέας για να ψηφίσει και στις 4 κάλπες ήταν 12 λεπτά, κρίνοντας απαραίτητη την αποσυμφόρηση.
Με έτερη τροπολογία, προβλέπεται ότι εφόσον (σ.σ.: θεωρείται βέβαιο) χρησιμοποιηθούν δημόσιοι υπάλληλοι για την κάλυψη των αναγκών σε δικαστικούς αντιπροσώπους, τότε θα δίνεται προτεραιότητα στους υπαλλήλους που έχουν πτυχίο νομικής σε σχέση με πτυχιούχους άλλων σχολών.
Σημειωτέον ότι από το 2010 υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για τον διορισμό δημοσίων υπαλλήλων με πτυχίο πανεπιστημίου ως δικαστικών αντιπροσώπων σε περίπτωση ανεπάρκειας δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστών κ.λπ.
Τέλος, όσον αφορά τους εκλογείς που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, επισημαίνεται ότι έχει ανοίξει από την προηγούμενη εβδομάδα σχετική πλατφόρμα του υπουργείου Εσωτερικών για τη δήλωση-εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και βάσει των νέων διατάξεων δίνεται παράταση μέχρι τις 10 Απριλίου για την ολοκλήρωση των εγγραφών.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση προχωρεί, όπως αναμενόταν, στην κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή, έναν νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά. «Οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος», θα αναφέρει η απόφαση, που κρίθηκε απαραίτητη ώστε να μπορέσουν να κατέλθουν υποψήφιοι στις ευρωεκλογές η κ. Κουντουρά και ο κ. Δανέλλης ή ο ένας από τους δύο, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η παραίτησή τους θα σήμαινε ταυτόχρονη απώλεια της δεδηλωμένης, αφού οι πρώτοι επιλαχόντες και των δύο παραμένουν σε ΑΝΕΛ και Ποτάμι αντίστοιχα.
Σε όλα τα παραπάνω υπάρχει και μια «κρυφή» ανάγνωση: σύμφωνα με αυτήν, η κυβέρνηση προχώρησε στην κατάτμηση των εκλογικών τμημάτων καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα πότε θα διεξαχθούν οι εθνικές εκλογές και θέλει να έχει πάνω στο τραπέζι όλες τις επιλογές.
Ως εκ τούτου αν επιλέξει τελικά τον Μάιο και την ταυτόχρονη διεξαγωγή 5 εκλογικών διαδικασιών, θα μπορούν να προστεθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών σε ένα από τα δύο εκλογικά τμήματα, χωρίς να υπάρξει κίνδυνος να «κρασάρει» η εκλογική διαδικασία.