Αντιμέτωπη με ισχυρές ...
επιφυλάξεις των θεσμών στο θέμα του διαδόχου σχήματος του νόμου Κατσέλη είναι η κυβέρνηση, ενώ και οι τράπεζες εντοπίζουν σημεία απόκλισης από τα συμφωνηθέντα, την ώρα που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου, από το οποίο εξαρτάται ώς ένα βαθμό η απόφαση του Eurogroup της 11ης Μαρτίου για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί έστειλαν στο τέλος της περασμένης εβδομάδας επιστολή στην κυβέρνηση (με την υπογραφή του Ντέκλαν Κοστέλο), διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις τους, ενώ τις δικές τους παρατηρήσεις υπέβαλαν χθες και οι τράπεζες.
Οι εκτιμήσεις, χθες, ανέφεραν πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει συμβιβασμό με τους θεσμούς, καθώς θέλει να αποτρέψει μια κρίση, η οποία θα κατέστρεφε το προεκλογικό κλίμα και θα έθετε σε κίνδυνο την απόπειρα νέας εξόδου στις αγορές.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να είναι έτοιμο ώς αύριο, ημέρα κατά την οποία θα δημοσιευθεί και η έκθεση των θεσμών για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση. Μια έκθεση που αναμένεται να επισημαίνει σημαντικές επιφυλάξεις και καθυστερήσεις, πέραν του νόμου Κατσέλη, παρατείνοντας την αγωνία για την απόφαση των υπουργών Οικονομικών.
Οι διαφωνίες των θεσμών ως προς τον ν. Κατσέλη, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίζονται στην πρόβλεψη για δύο παράλληλα συστήματα, του ενός για την προστασία της πρώτης κατοικίας που θα ψηφιστεί τώρα και του άλλου για την ευρύτερη αναθεώρηση του νόμου αργότερα.
Θεωρούν, επίσης, υψηλά τόσο το όριο προστασίας της α΄ κατοικίας (250.000 ευρώ) όσο και τα όρια περιουσίας (ακίνητη περιουσία ώς 200% της οφειλής και καταθέσεις ώς 50% της οφειλής), υποστηρίζοντας ότι τέτοιες ρυθμίσεις καταστρέφουν την «κουλτούρα πληρωμών». Επίσης, είναι αντίθετοι στη δυνατότητα να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Οι τράπεζες προτάσσουν το γεγονός ότι η συναίνεσή τους στα υψηλά ποσά προστασίας που πρότεινε η κυβέρνηση, αλλά και στην ένταξη των επαγγελματικών χρεών που έχουν υποθήκη την πρώτη κατοικία, είχε ως προϋπόθεση να μην υπάρχουν στον νόμο παράθυρα, που θα επιτρέψουν νέες καταχρηστικές συμπεριφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον μακρύ κατάλογο των παρατηρήσεων που απέστειλαν οι τράπεζες προς την κυβέρνηση, τα πιο κρίσιμα θέματα είναι τα εξής:
• Ο αποκλεισμός του οφειλέτη από την περαιτέρω διεκδίκηση της προστασίας της πρώτης του κατοικίας μέσω της δικαστικής οδού ακόμα και αν προηγουμένως έχει κριθεί μη επιλέξιμος από την πλατφόρμα. Οι τράπεζες ζητούν εάν κάποιος κάνει αίτηση στην πλατφόρμα και απορριφθεί καθώς δεν πληροί τα κριτήρια, να μην μπορεί στη συνέχεια να καταφύγει στο δικαστήριο, θεωρώντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μια νέα γενιά στρατηγικών κακοπληρωτών.
• Η συνολική αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, δηλαδή εντός τριμήνου με σαφή πρόβλεψη, που θα συμπεριληφθεί στον νόμο.
Οι τράπεζες θεωρούν ότι δεν μπορεί να υπάρχουν δύο παράλληλα καθεστώτα για την πτώχευση των φυσικών προσώπων, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε αντικείμενο κατάχρησης από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συζήτηση που αναπτύσσεται έχει διατυπωθεί και η άποψη να «παγώσει» τώρα το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας και να ανοίξει η συζήτηση για τη συνολική αναθεώρηση του νόμου.
• Ο σαφής καθορισμός του τρόπου και του ύψους της επιδότησης από την πλευρά του κράτους, θέμα που έχει παραπεμφθεί στο μέλλον και η έκδοση σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης.
Τσακαλώτος - Στουρνάρας
Τσακαλώτος - Στουρνάρας
Τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα επισκέφθηκε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα συνδυαστούν οι δύο προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της ΤτΕ.
Ο κ. Τσακαλώτος διεμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στον κεντρικό τραπεζίτη ότι οι δύο προτάσεις είναι συμπληρωματικές και θα βοηθήσουν και οι δύο στον περιορισμό του προβλήματος.
Ο κ. Τσακαλώτος έχει στείλει ήδη την πρόταση του ΤΧΣ στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και θα κάνει το ίδιο και για την πρόταση της ΤτΕ, το προσεχές διάστημα, όταν θα είναι ώριμη, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.