Σε τροχιά γενικευμένης ...
σύγκρουσης και κλίμα βαθύτατου διχασμού έχει εισέλθει το πολιτικό σύστημα, όπως κατέδειξε και η σημερινή συνεδρίαση στην Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, αντικείμενο της οποίας ήταν η προώθηση αλλαγών στον Κανονισμό της Βουλής: οι αλλαγές αυτές ήταν από καιρό προγραμματισμένες και δεν είχαν σχέση με εκείνες που προετοιμάζονταν τα τελευταία 24ωρα στα κυβερνητικά γραφεία για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του πρώην εταίρου Π. Καμμένου και των ΑΝΕΛ.
Ωστόσο όσα έγιναν σχετικώς, στην δημόσια σφαίρα το τελευταίο διάστημα και κυρίως η επιστολή του πρωθυπουργού προς τον κ. Ν. Βούτση, ή και οι επιστολές των «έξι» βουλευτών, μέσω των οποίων δηλώνεται η εν λευκώ και εκ των προτέρων στήριξη όλων των προσεχώς νομοσχεδίων, ανέβασαν κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο στον Ναό της Δημοκρατίας.
Ευθύς εξαρχής ο εισηγητής της ΝΔ Ι. Τραγάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση «δημιούργησε ένα νοσηρό φαινόμενο πολιτικού διχασμού» και μίλησε για «πρόβλημα στη λειτουργία της δημοκρατίας». Από την πλευρά της ΔΗΣΥ ο κ. Θ. Παπαθεοδώρου υπογράμμισε ότι η Βουλή «δεν είναι παράρτημα του μεγάρου Μαξίμου» και καταλόγισε στην κυβέρνηση «συμπεριφορές που θυμίζουν άλλα καθεστώτα».
«Ο κόσμος σιχαίνεται αυτά που βλέπει, και με διαδικασίες και με προσωπικές συμπεριφορές» σχολίασε εκ μέρους του ΚΚΕ ο κ. Αθ. Παφίλης. Για περαιτέρω απαξίωση του Κοινοβουλίου και των βουλευτών, μίλησε ο κ. Μ. Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων). Επικριτικός ήταν και ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής.
«Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες, με το πρόσχημα της διατήρησης της κυβέρνησης στην εξουσία, ενώ δεν έχει πλειοψηφία, παρατηρούμε συστηματική και θρασεία προσπάθεια αλλοίωσης όλων των αρχών της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, της δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση δεν έχει τεκμήριο δεδηλωμένης και για να καλυφθεί αυτό, έχουμε σειρά προσβολών της δημοκρατίας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ευ. Βενιζέλος, για να προσθέσει: «Το τελευταίο εξάμηνο της κυβέρνησης θα είναι χειρότερο εκείνου του πρώτου εξαμήνου του 2015».
Σε υψηλότατους τόνους κινήθηκαν στις παρεμβάσεις τους και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και της ΔΗΣΥ Ι.Κεφαλογιάννης και Α. Λοβέρδος.
Από την πλευρά τους όσοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έλαβαν το λόγο, απέρριψαν την κρκτική, δήλωσαν πως θεωρούν εντός κανονικότητας και θεσμικής τάξης τα όσα συμβαίνουν, ενώ αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του κ. Ν. Παρασκευόπουλου, καθώς ο πρώην υπουργός απαντώντας στην κριτική περί εξωθεσμικής παρέμβασης του πρωθυπουργού, ως εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας, σε εσωτερικά θέματα της νομοθετικής (και συνεπώς για παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, υποστήριξε ότι δεν είναι αυστηρή αυτή η διάκριση: «Δεν υπάρχει πρόβλεψη «κάθετης» διάκρισης των εξουσιών. Το Σύνταγμα προβλέπει διασταύρωση εξουσιών» είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, υπεραμυνόμενος της στάσης του, ο κ. Ν. Βούτσης δήλωσε με τη σειρά του ότι όλα, ακόμα και η επιστολή του πρωθυπουργού είναι απολύτως σύμφωνη με τη θεσμική λειτουργία, στράφηκε κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ δήλωσε εκ νέου έτοιμος για μια γενικευμένη συζήτηση αναφορικά με τη λειτουργία της Βουλής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι έχει πολλά να πει για το πώς λειτουργούσε το Κοινοβούλιο έως το 2015 που έγινε εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ.