Σφοδρές συγκρούσεις στη Βουλή με φόντο τις Πρέσπες


Ακραία πολιτικά φαινόμενα ...

ξέσπασαν διαδοχικά την Τρίτη τόσο στο προσκήνιο της Βουλής όσο και -ιδιαιτέρως- στα κομματικά παρασκήνια, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα, και υπό το βάρος της επικείμενης κατάθεσης προς έγκριση από την εθνική αντιπροσωπεία της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τις ομιλίες τους κατέδειξαν ότι βρίσκονται σε τροχιά σφοδρής σύγκρουσης, βουλευτές ή αλλάζουν κομματική στέγη ή συνδιαμορφώνουν μια πρωτόγνωρη για τα κοινοβουλευτικά χρονικά κυβερνώσα πλειοψηφία, Επιτροπές της Βουλής τελούν υπό διαδικασία ανασύνθεσης ώστε μετά τις τελευταίες εξελίξεις να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα, ενώ την ίδια στιγμή πυρετώδεις είναι οι συνεννοήσεις με στόχο την διαμόρφωση σίγουρης πλειοψηφίας ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την επικύρωση της προαναφερθείσας Συμφωνίας.
Στο Περιστύλιο άπαντες αναγνωρίζουν ότι αυτές τις ώρες βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, χωρίς κάποιος να μπορεί να πει μετά βεβαιότητας ποιά θα είναι η τελική μορφή του κομματικού χάρτη, ειδικά ενόψει των εθνικών εκλογών.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι ότι σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στις τοποθετήσεις τους αφιέρωσαν σημαντικό μέρος της ομιλίας τους ακριβώς στο ζήτημα της κινητικότητας των βουλευτών. 
Ο κ. Αλ. Τσίπρας εμφανώς ενοχλημένος από την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση στην επιλογή του να προσεγγίσει βουλευτές άλλων πολιτικών χώρων ώστε μετά την αποχώρηση Καμμένου να διατηρήσει την κυβερνητική εξουσία, είπε μεταξύ άλλων: «Εσείς μιλάτε για μεταγραφές; Εσείς; Έχετε το θράσος και το θάρρος εσείς, το δικαίωμα να κουνάτε το δάκτυλο επί της ηθικής, της πολιτικής ηθικής στην Αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία παράταξη που όλα τα προηγούμενα χρόνια κινήθηκε με μοναδικό γνώμονα τη συνείδηση, το εθνικό πατριωτικό συμφέρον, το συμφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, σε μία παράταξη που με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε κόστος τοποθετεί τη δημοκρατία και τις αξίες της πάνω από οποιαδήποτε άλλη υλική αξία στην πολιτική της διαδρομή»;
Για «κυβέρνηση-κουρελού» έκανε λόγο ο κ. κυρ.Μητσοτάκης και μίλησε για «πρόθυμους βουλευτές που κάνουν τους γυρολόγους στη Βουλή».
«Η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού και όχι από παζάρια μεταγραφής», τόνισε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ Φωτεινή Γεννηματά.
Για «μεταγραφές Βουλευτών από το ένα κόμμα στο άλλο, αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, που είναι σε εξέλιξη», για «τυχοδιωκτισμό ορισμένων» και για «παχάρια που δεν τελειώσαν» έκανε λόγο ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας.
«Η κατάντια να συγκροτούνται πλειοψηφίες από Βουλευτές που δεν έχουν πάρει την έγκριση του λαού βαραίνει δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού Κοινοβουλίου» τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης.
«Μου είχε πει εμένα ο κ. Τσίπρας κατ’ ιδίαν στου Μαξίμου όταν έφυγε ο βουλευτής Καρράς, που έτυχε αμέσως μετά να συναντηθούμε: «Σου παίρνουν τους Βουλευτές, ρε Λεβέντη, και δεν είναι ωραίο» Αυτό μου είχε πει ο κ. Τσίπρας. Πάνω σε αυτό το μη ωραίο, κύριε Τσίπρα, βασίζεις την εμπιστοσύνη σήμερα», ανέφερε ο πρόεδρος της Ε.Κεντρώων Βας. Λεβέντης.
Σημειολογικά, στα αρνητικά που καταγράφηκαν κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας είναι η επιλογή του κ. Τσίπρα να αποχωρήσει από την αίθουσα μετά το τέλος της μονομαχίας του με τον πρόεδρο της ΝΔ –κι έτσι να μην είναι παρών στις ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών, και η επιλογή του προέδρου των ΑΝΕΛ Π. Καμμένου να μην κάνει πρωτολογία (αναμένεται να μιλήσει λίγο πριν από την ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης).
«Παράπλευρο πρόβλημα»
Στη σκιά της διαγραφής του κ. Δανέλλη από το Ποτάμι, ένα «μικρό» θεσμικό πρόβλημα όσον αφορά τις εύθραυστες πλέον ισορροπίες πλειοψηφίας-μειοψηφίας, καταγράφηκε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, στην οποία θα πρέπει κατ’ αρχήν εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, πριν τεθεί προς τελική κύρωση από την Ολομέλεια. Στην 55μελή Επιτροπή ως χθες ο κ. Δανέλλης ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος του Ποταμιού. 
Ο συσχετισμός δυνάμεων για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ ήταν 28 υπέρ (ΣΥΡΙΖΑ-Δανέλλης) και 27 (οι της αντιπολίτευσης) «κατά». Από σήμερα που ο κ. Δανέλλης είναι ανεξάρτητος ο προαναφερθείς συσχετισμός παραμένει, αλλά δεν μπορεί να είναι θεσμικά αποδεκτός, αφού το Ποτάμι δεν εκπροσωπείται. 
Για να «αποκατασταθεί» η ομαλότητα, σύμφωνα με πληροφορίες και κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που του δίνει ο Κανονισμός, ο Πρόεδρος της Βουλής θα προχωρήσει σε «μίνι-ανασύνθεση» της Επιτροπής, προσθέτοντας αφενός ένα μέλος -βουλευτή του Ποταμιού, αλλά και τουλάχιστον ακόμα έναν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί η «δεδηλωμένη πλειοψηφία».
Πηγές της αντιπολίτευσης, ωστόσο, επισημαίνουν ότι πέραν του συγκυριακού αυτού προβλήματος ανάλογο θεσμικό ζήτημα θα προκύψει αναμφίβολα για το σύνολο των Επιτροπών: Εως προχθές την «δεδηλωμένη πλειοψηφία» διασφάλιζαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. 
Από την  ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ωστόσο, η ετερόκλητη πλειοψηφία (βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και άλλοι ανεξάρτητοι) θα πρέπει να αποτυπωθεί στο σύνολο των κοινοβουλευτικών Επιτροπών με ανάλογες κινήσεις – πρωτόγνωρες για την κοινοβουλευτική ιστορία.
Θα γίνουν αυτομάτως από τις υπηρεσίες και με την υπογραφή του Προέδρου της Βουλής όλες οι προβλεπόμενες αλλαγές, προκειμένου να διασφαλίζεται η δεδηλωμένη που θα εκφραστεί από την ονομαστική ψηφοφορία επί της προτάσεως για επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης της Βουλής προς την κυβέρνηση, ανέφερε κατά την διάρκεια συζήτησης με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες το βράδυ της Τρίτης ο κ. Ν. Βούτσης.
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε προβλέπει και με ποιές διαδικασίες θα «περάσει» η Συμφωνία των Σκοπίων, εκτίμησε ότι θα υπάρξει μία μακρά συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής και πιθανόν δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας, ενώ παράλληλα απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως κατά τη γνώμη του αν και δεν «χρειάζεται» βάσει των προβλεπομένων να υπάρξει απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των βουλευτών, θα είναι καλό πολιτικά και εθνικά να καταγραφεί μια τέτοια πλειοψηφία (τουλάχιστον 151 θετικών ψήφων).
Τέλος, αναφερόμενος στις άκρως επιθετικές προς το πρόσωπό του αναφορές του κ. Π. Καμμένου στην τελευταία τηλεοπτική συνέντευξη του Προέδρου των ΑΝΕΛ, ο κ. Βούτσης δήλωσε μονολεκτικά ότι αισθάνεται «θλίψη».