Προσήλθαν με σειρά από ...
ερωτήματα και αβεβαιότητες για την ελληνική οικονομία οι επενδυτές στο συνέδριο Invest in Greece του Capital Link και αποχώρησαν χωρίς να έχουν γίνει σοφότεροι, όπως μεταφέρουν πηγές που συμμετείχαν στην αφιερωμένη στην Ελλάδα ημέρα στη Νέα Υόρκη, την περασμένη Δευτέρα.
Το μείζον ερώτημα και πηγή ανησυχίας των περισσοτέρων ήταν οι ελληνικές τράπεζες και ειδικότερα το πρόβλημα των κόκκινων δανείων τους, αλλά και της κερδοφορίας τους. Σ’ αυτό, η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου ήταν φειδωλή σε πληροφορίες.
Είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα σχήμα προστασίας ενεργητικού (APS), ότι έχουν υποβληθεί διάφορες ιδέες και ότι τα κριτήρια θα είναι η ταχύτητα εφαρμογής του, η υφιστάμενη εμπειρία –στο σημείο αυτό παρέπεμψε στην Ιταλία– και η εξασφάλιση γρήγορης έγκρισης από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.
Έτσι, έδειξε προς το ιταλικό μοντέλο, χωρίς όμως άλλες λεπτομέρειες και κυρίως χωρίς να δεσμευθεί χρονικά, λέγοντας ότι η απόφαση θα ληφθεί σύντομα.
Όπως επεσήμανε πηγή που συμμετείχε στο συνέδριο, ακόμη και το γεγονός ότι η κυβέρνηση εξετάζει πολλές προτάσεις αντιμετωπίσθηκε από τους συνέδρους με επιφύλαξη, καθώς δείχνει ότι δεν υπάρχει άξονας για την κατεύθυνση όπου θέλει να πάει.
Σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου, πάντως, στις αρχές του επόμενου έτους θα είναι έτοιμος ο βασικός σκελετός του APS, ο οποίος θα βασίζεται πράγματι στο ιταλικό μοντέλο, καθώς πρόκειται για ένα δοκιμασμένο σχέδιο, που θεωρείται ότι θα εξασφαλίσει γρηγορότερα την έγκριση της Κομισιόν και θα μπορέσει γρήγορα να εφαρμοστεί.
Από κει και πέρα, η ίδια πηγή διευκρινίζει ότι μπορούν να ενσωματωθούν και κάποιες ιδέες της πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς το ένα σχέδιο δεν αποκλείει, αλλά μπορεί να είναι συμπληρωματικό του άλλου.
Η ανακοίνωση του σχεδίου –αν όχι η τελική έγκριση από την Κομισιόν– είναι σημαντική, σύμφωνα με επενδυτική πηγή, και για την επόμενη έξοδο της χώρας στις αγορές. «Θα ήταν ευκταίο η επόμενη έξοδος στις αγορές να γίνει όταν θα υπάρξει κάποια αποφόρτιση του προβλήματος των τραπεζών», σημειώνει.
Καθώς αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών δεν αναμένεται, η μοναδική θετική είδηση μπορεί να προέλθει από την ανακοίνωση του σχήματος προστασίας ενεργητικού. Η ίδια πηγή τοποθετεί, κατόπιν αυτού, την επόμενη έξοδο Φεβρουάριο με Μάρτιο.
Θα είναι, πάντως, σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, μια μικρή έκδοση, της τάξης ίσως των 2 δισ. ευρώ, για έναν τίτλο 5ετούς ή 6ετούς διάρκειας. Βασικός στόχος είναι να ξεκινήσει η προεξόφληση των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που είναι ακριβά. Στόχος είναι να εξοφληθούν 5 δισ. ευρώ από τα 10 δισ. συνολικά του δανείου. Τα 2 δισ. ευρώ εξ αυτών λήγουν το 2019.
Τον Φεβρουάριο, εξάλλου, εφόσον υπάρξει θετική αξιολόγηση της Κομισιόν για την υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας έως τα τέλη του 2018, αναμένεται να ανακοινωθεί και η πρώτη δόση επιστροφής των κερδών των ομολόγων SMPs και ANFAs, ύψους 644 εκατ. ευρώ.
Όσο για τις υπόλοιπες επενδύσεις, στην πραγματική οικονομία, το κλίμα που υπήρχε στη Νέα Υόρκη ήταν ότι δεν τις συζητεί κανείς, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές.
Έτσι, η Ελλάδα φαίνεται ότι βγήκε από το μνημόνιο μόνο και μόνο για να βρει κλειστές τις αγορές, ή με ελάχιστη διάθεση για να τοποθετηθούν στα ελληνικά ομόλογα και με υψηλό κόστος (το επιτόκιο του δεκαετούς είναι κολλημένο στο 4,2%-4,8%), να μην μπορεί να επωφεληθεί ούτε από το πρόγραμμα επαναγοράς του QE (αφού τα ομόλογά της παραμένουν χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα) και να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από τους επενδυτές, καθώς η κληρονομία της κρίσης, κυρίως στις τράπεζες και στην ανάπτυξη, εξακολουθεί να τη βαραίνει.
Στο διεθνές πεδίο τα πράγματα δεν προβλέπεται να γίνουν καλύτερα τους επόμενους μήνες, στη σκιά του Brexit, του εμπορικού πολέμου, των ιταλικών προβλημάτων και της ανόδου των φαινομένων λαϊκισμού στην Ευρώπη.