Με διαφορετικές «ταχύτητες» ...
αναμένεται να κινηθεί και κατά το 2019 η αγορά κατοικίας, καθώς όπου ανθεί το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, ενώ σε άλλες περιοχές, η ζήτηση και συνεπώς και οι συναλλαγές παραμένουν «υπό το μηδέν».
Παράλληλα, σε άλλες κατηγορίες ακινήτων, όπως τα σύγχρονα κτίρια γραφείων, τα ξενοδοχεία και οι εξοχικές κατοικίες σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς, τα κέντρα αποθηκών και διανομής (logistics), όπως επίσης και τα καταστήματα, οι προοπτικές μοιάζουν θετικότερες σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Σύμφωνα με τον κ. Μπάμπη Χαραλαμπόπουλο, τέως πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και επιστημονικό σύμβουλο της SOLUM Property Solutions, η αγορά κατοικίας το 2019 θα συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από τρεις επιμέρους ταχύτητες.
Στην πρώτη βρίσκονται τα διαμερίσματα που παρουσιάζουν επενδυτικό και μισθωτικό ενδιαφέρον για τους ξένους και βρίσκονται σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, το παραλιακό μέτωπο, προβεβλημένα νησιά, η Θεσσαλονίκη, τα Χανιά, η Καβάλα, η Χαλκιδική, η Ρόδος και η Κέρκυρα.
Στις περιοχές αυτές, η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις και το αγοραστικό ενδιαφέρον από το πρόγραμμα της «χρυσής βίζα» λειτουργούν ευεργετικά για τις αξίες και τις αγοραπωλησίες.
Στη δεύτερη ταχύτητα της αγοράς κατοικίας βρίσκονται ακίνητα σε περιοχές σχετικού ενδιαφέροντος, όπου οι τιμές διατηρούνται σταθερές, όπως π.χ. στα βόρεια προάστια της Αττικής.
Στην τρίτη και τελευταία ταχύτητα συσσωρεύεται η μεγάλη πλειονότητα των κατοικιών της χώρας, δηλαδή τα διαμερίσματα, των οποίων η απορρόφηση επαφίεται αποκλειστικά στην εγχώρια ζήτηση, η οποία εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτη.
Στην κατηγορία αυτή, οι τιμές συνεχίζουν να υποχωρούν, αν και με ηπιότερο ρυθμό σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν.
Στην αγορά γραφείων, τα πολύ υψηλών προδιαγραφών γραφεία αποτελούν πλέον μήλον της Εριδος για τις ξένες εταιρείες και τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, λόγω της έλλειψης νέων αναπτύξεων. Ετσι, οι τιμές πώλησης και τα ενοίκια κινούνται πλέον ανοδικά, τάση η οποία θα συνεχιστεί και το 2019.
Στα εμπορικά καταστήματα, «σε πλεονεκτική θέση θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται τα καταστήματα που στεγάζονται σε «σωστά» εμπορικά κέντρα, αλλά και σε άξονες διαχρονικής εμπορικότητας», σημειώνει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.
Αξίζει όμως να σημειωθεί η μεγάλη κινητικότητα που παρατηρείται στις ενοικιάσεις καταστημάτων, όπου σε δρόμους με μεγάλη στο παρελθόν εμπορικότητα τοποθετούνται σήμερα άλλα καταστήματα, όπως φούρνοι, καφετέριες, σουβλατζίδικα κ.λπ. με αποτέλεσμα να λειτουργεί η αγορά των ενοικίων μέσω και της αναδιάταξης του εμπορίου γενικότερα.
Σημαντικές προοπτικές καταγράφονται και στον κλάδο των logistics, όπου η αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης και η στροφή όλο και περισσότερων καταναλωτών στις διαδικτυακές αγορές, ενισχύουν σημαντικά τη ζήτηση για σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους.
Όσον αφορά τα ξενοδοχειακά ακίνητα, παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα και υψηλή ζήτηση σε περιοχές όπου αναμένονται υψηλές πληρότητες, ενώ «βλέπουμε ότι και στην Αθήνα ανοίγουν διαρκώς ξενοδοχεία που στο παρελθόν είχαν κλείσει, όπως επίσης και μετατρέπονται σε ξενοδοχεία κτίρια που είχαν άλλη χρήση μέχρι πρόσφατα», τονίζει ο κ. Χαραλαμπόπουλος.
Αντίστοιχα, η αγορά των εξοχικών κατοικιών κινείται και αυτή ανοδικά, μόνο όμως σε περιοχές με τουρισμό υψηλού προφίλ, που επηρεάζεται ελάχιστα από την κρίση και ενδιαφέρεται για την απόκτηση πολυτελών ακινήτων.
Σε κάθε περίπτωση, το 2018 καταγράφηκε η πρώτη αύξηση των τιμών πώλησης, έστω σε ορισμένα σημεία υψηλής ζήτησης, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και κατά το 2019.