Την αντίδραση του ...
Υπουργείου Εργασίας προκάλεσε η γνωστοποίηση απόφασης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους να μην ασκήσει έφεση σε απόφαση δικαστηρίου, με την οποία σε δύο συνταξιούχους της ΔΕΗ επιδικάστηκε ποσό σχεδόν 3.400 ευρώ, το οποίο είχε περικοπεί με βάση τους νόμους του 2012.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Σκάι, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών δικαίωσε τους δύο συνταξιούχους αναγνωρίζοντας την υποχρέωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (νυν ΕΦΚΑ) να τους καταβάλει το ποσό των 3.386 ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το πόσο όχι μόνο επιδικάστηκε, αλλά εξοφλήθηκε από τον ΕΦΚΑ και τα χρήματα πιστώθηκαν ήδη στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δυο συνταξιούχων, την Δευτέρα 29 Οκτωβρίου.
Το σημαντικό όμως είναι ότι για την εν λόγω αγωγή είχε συνεδριάσει στις 7 Μαΐου, Τριμελής Επιτροπή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, αποφασίζοντας να μην ασκήσει έφεση, με το σκεπτικό ότι η απόφαση συνάδει με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Παρά τον εκ του καταστατικού του γνωμοδοτικό και μη δεσμευτικό χαρακτήρα των τοποθετήσεων του του, η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους θεωρείται σημαντική για την κατάληξη των εν λόγω υποθέσεων. Σε σχετικές δηλώσεις του (Σκάι) ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνει: «Η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού θεωρεί πως δεν είναι σκόπιμες οι εφέσεις σε πρωτόδικες αποφάσεις όταν αυτές είναι εναρμονισμένες με την απόφαση του ΣτΕ (....) πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την καταβολή των αναδρομικών μετά την πρώτη Ιουνίου του 2015»
«Σε ό,τι αφορά το ποσό που υποχρεώθηκε να καταβάλλει ο ΕΦΚΑ, μπορούσε να προσβληθεί με έφεση, πλην όμως δεν ασκήθηκε κανένα ένδικο μέσο, καθώς αποφασίστηκε η μη άσκησης εφέσεως λόγω μη συνδρομής παραδεκτού και βάσιμου λόγου» προσθέτει από την πλευρά του ο δικηγόρος των συνταξιούχων Βαγγέλης Τσικαρδώνης.
Ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Συνταξιούχων Κώστας Πράπας επισημαίνει ότι «τα δυο μέλη του Συλλόγου, δικαιώθηκαν πρωτόδικα και πήραν τα χρήματα τους εντόκως, χωρίς να ασκηθεί καμία έφεση. Και μάλιστα», προσθέτει «αυτές τις μέρες πήραν τα χρήματα για 6 μήνες... από τον Ιούνιο 2015 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.
Αντιδρώντας, το υπουργείο Εργασίας, σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σημειώνει ότι «οι δικαστικές αποφάσεις για επιστροφή αναδρομικών σε συνταξιούχους δεν αλλάζουν τα δεδομένα.
Αναφέρει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την απόφαση-πιλότο του 2015, έκρινε αντισυνταγματικούς τους νόμους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που επέβαλαν εκ νέου οριζόντιες περικοπές στις συντάξεις το 2011 και το 2012 και προσθέτει:
«Η παρούσα κυβέρνηση, εναρμονιζόμενη απολύτως με την κρίση του ΣτΕ και συμμορφούμενη με το Σύνταγμα, προχώρησε στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση το 2016. Έθεσε ενιαίους κανόνες για όλους τους ασφαλισμένους και όλους τους συνταξιούχους, χωρίς διακρίσεις, προστατεύοντας τα καταβαλλόμενα ποσά των συντάξεων» διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, σημειώνοντας ότι οι γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο έχει την εποπτεία των νομικών υπηρεσιών του Δημοσίου, καθώς και η άσκηση εφέσεων από το Δημόσιο, στο πλαίσιο της υποχρέωσής του να εξαντλεί τα ένδικα μέσα, κινούμενο με βάση τις κατευθύνσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, είναι διαδικασίες στις οποίες δεν υπάρχει καμία πολιτική παρέμβαση.
«Είναι προφανές ότι, όταν πρόκειται για δικαστικές αποφάσεις που εναρμονίζονται με την απόφαση-πιλότο του ΣτΕ, η άσκηση έφεσης μπορεί και να μην κρίνεται σκόπιμη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους» αναφέρει το υπουργείο Εργασίας.