Ο Αλεξ Στουμπ, πρώην ...
πρωθυπουργός της Φινλανδίας και αθλητής του τριάθλου Ironman, ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι θα είναι υποψήφιος για την κούρσα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πρώτα πρέπει να εξασφαλίσει το χρίσμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τον Νοέμβριο, έχοντας αντίπαλο μέχρι στιγμής τον επικεφαλής του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο Μάνφρεντ Βέμπερ.
Συνηθισμένος στο να προετοιμάζεται για αγώνες, η σκληρή προπόνηση και το αυστηρό πρόγραμμα είναι η δεύτερη φύση του. Για αυτό και όταν τον συναντάμε σε λόμπι ξενοδοχείου στις Βρυξέλλες καταλαβαίνουμε ότι αυτή την πρώτη καμπάνια για το χρίσμα την αντιμετωπίζει σαν μια δυνατή προπόνηση.
Ο Mr Ironman
Είναι αργά το μεσημέρι και είναι ακόμα ατσαλάκωτος και χαμογελαστός καθώς αποχαιρετά τον συνάδελφό μου από το Politico, που μόλις του έχει πάρει συνέντευξη. Παρόλο που έχουν προηγηθεί και πολλοί άλλοι πριν από μένα, με υποδέχεται θερμά σαν να είμαι η πρώτη δημοσιογράφος που συναντά αυτή τη μέρα.
«Θα έκανα το Ironman και φέτος τον φθινόπωρο, αλλά θα ήταν πολύ στρεσογόνο, καθώς το σώμα δεν διαχωρίζει ανάμεσα στο σωματικό και στο ψυχολογικό στρες», λέει αναφερόμενος σε έναν από τους δυσκολότερους αγώνες παγκοσμίως, στον οποίο έχει συμμετάσχει επανειλημμένα στο παρελθόν (ο αγώνας περιλαμβάνει 4 χλμ. κολύμπι, 180 χλμ. ποδήλατο και Μαραθώνιο).
«Αγαπώ τη ζωή και το ελληνικό κρασί», λέει και τονίζει ότι το μήνυμα που θέλει να περάσει στην καμπάνια του είναι η τήρηση των ευρωπαϊκών αξιών. «Στους Ελληνες δεν χρειάζεται να αναφερθώ στις αξίες, έχω διαβάσει Αριστοτέλη και Σωκράτη, και όλες οι αξίες που έχουμε σήμερα ξεκίνησαν από εκείνη την εποχή».
Η Ελλάδα, πέρα από τα κρασιά και τη φιλοσοφία της, έχει παίξει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην καριέρα του Φινλανδού πολιτικού. Το 2015 έζησε, με τις εξελίξεις στη χώρα μας και τη διαπραγμάτευση Τσίπρα - Βαρουφάκη, «μια από τις δυσκολότερες στιγμές της καριέρας μου», όπως μας περιγράφει.
Τον Μάιο του 2015 έχει χάσει την πρωθυπουργία και το κόμμα του έχει σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το ακροδεξιό κόμμα των Αληθινών Φινλανδών, που βασικό σημείο της καμπάνιας τους ήταν η απόρριψη οποιασδήποτε οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ενώ ο ίδιος βρίσκεται πλέον στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Τον Ιούλιο του 2015, και την κρίσιμη εβδομάδα πριν αποφασιστεί το τρίτο πρόγραμμα, ο Φινλανδός υπουργός βρισκόταν στη Σικελία για διακοπές. «Επρεπε να πετάξω δύο φορές στις Βρυξέλλες εκείνη την εβδομάδα», θυμάται, αλλά τη δεύτερη φορά, όταν ερχόταν στη βελγική πρωτεύουσα για το τελευταίο Eurogroup πριν από τη συμφωνία και πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, οι Αληθινοί Φινλανδοί δεν δέχονται τη στάση που ήθελε να κρατήσει και του δίνουν άλλες οδηγίες που είναι αδύνατον να ακολουθήσει.
«Δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς ήταν αυτές, αλλά ήταν τόσο σκληρές, που ήταν αδύνατον ως Eυρωπαίος να τις υποστηρίξω», μας λέει. Πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, δίνει και αυτός τις θέσεις που θα μπορούσε να στηρίξει στο Eurogroup, μη γνωρίζοντας αν οι Αληθινοί Φινλανδοί θα τις δέχονταν. «Μέχρι να προσγειωθώ, δεν ήξερα αν θα είχαμε κυβέρνηση ή όχι», είπε, και πρόσθεσε ότι αυτή η πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί. Ενώ εκείνο το Eurοgroup ολοκληρώνεται χωρίς απόφαση, αυτός και άλλοι συνάδελφοί του κρατούν ιδιαίτερα σκληρή στάση, τη στιγμή που στο τραπέζι βρίσκεται η προσωρινή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.
Δύο συμβουλές
Ο ίδιος, έχοντας διατελέσει υπουργός Οικονομικών αλλά και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΙΒ) –από την οποία έχει πάρει άδεια άνευ αποδοχών για το διάστημα της καμπάνιας του–, δίνει δύο βασικές συμβουλές για το πώς θα βγει η Ελλάδα από τον φαύλο κύκλο της χαμηλής ανάπτυξης.
«Νούμερο ένα είναι να γίνει η Ελλάδα πάλι φιλική στις επενδύσεις», λέει, και μας υπενθυμίζει ότι μόνο η ΕΙΒ στη μέση της κρίσης «διέθεσε λεφτά στη χώρα και θα συνεχίσει να το κάνει». Νούμερο δύο είναι η φορολογική πολιτική να είναι έξυπνη. «Ακούω τις προτάσεις του Κυρ. Μητσοτάκη και νομίζω ότι αυτές θα ενισχύσουν την ελληνική οικονομία», αναφέρει. «Πολλές φορές οι αγορές και οι επενδυτές ψάχνουν για σταθερότητα σε μια χώρα και κάποιον που να ξέρει να τρέξει την οικονομία, και προσωπικά νιώθω πολύ άνετος με αυτά που βλέπω από την αντιπολίτευση».
Τον ρωτάμε για τις συντάξεις και κατά πόσον αυτός θα ήταν υπέρ στο να μην εφαρμοστούν οι συμφωνημένες περικοπές. «Είμαι πολύ προσεκτικός στο να δίνω συμβουλές όταν δεν είμαι στην εξουσία», λέει, αλλά προσθέτει πως «από την ταπεινή μου εμπειρία, η συμβουλή μου θα ήταν να μείνετε πιστοί στα συμφωνηθέντα. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη, ηρεμεί τις αγορές και στο τέλος φέρνει καλά αποτελέσματα».
Μία από τις βασικότερες μάχες που θα κληθεί να δώσει αν εκλεγεί πρόεδρος της Επιτροπής είναι ενάντια στον λαϊκισμό και στον ευρωσκεπτικισμό. «Λαϊκισμός δεν είναι μόνο δεξιός, αλλά και αριστερός. Τον είδαμε στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Τσίπρα», λέει.
Ο ίδιος τονίζει ότι όταν ήταν πρωθυπουργός της Φινλανδίας το 2014, «η Ελλάδα ήταν έτοιμη να σταθεί στα πόδια της και να βγει από τα μνημόνια. Αυτό με τον Γ. Βαρουφάκη και τον Αλ. Τσίπρα δεν έγινε δυνατό, έτσι χάσατε τέσσερα χρόνια».
Στο Τwitter
Ο 50χρονος πολύγλωσσος γνωρίζει ότι αυτή η μάχη μπορεί να δοθεί και μέσα από τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης, στα οποία είναι πολύ δραστήριος. Οι 366.000 ακόλουθοί του στο Τwitter ενημερώνονται από την ίωση που περνάει μέχρι το ότι δεν καθάρισε την καφετιέρα του πριν φύγει για διακοπές, ενώ οι ακόλουθοί του στο Ιnstagram βλέπουν φωτογραφίες του με λίκρα αμφιέσεις από τους αγώνες Ιronman.
Γι’ αυτό, μετά το τέλος της συνέντευξης και πριν περάσει ο επόμενος συνάδελφος, αυτή τη φορά από τη Γαλλία, αφού βγάλαμε μία σέλφι, ζήτησε τον λογαριασμό του Τwitτer μου και αναμένει να διαβάσει τη συνέντευξή μας εκεί.
Η επίθεση που δέχεται η Ε.Ε.
Για τον Φινλανδό πολιτικό η Ε.Ε. βρίσκεται υπό επίθεση και από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και από το εσωτερικό της, από την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, ενώ ακόμα και μέσα στο κόμμα που ανήκει, στο ΕΛΚ, «έχουμε τον Ορμπαν, που μερικές φορές περιορίζει την ελευθερία του λόγου, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και την ακαδημαϊκή ελευθερία, και είμαι πολύ χαρούμενος που και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρισκόταν στο προσκήνιο πολεμώντας αυτές τις πρακτικές», τονίζει, εννοώντας την πρόσφατη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που η πλειοψηφία του ΕΛΚ ψήφισε υπέρ της ενεργοποίησης του άρθρου 7 και της επιβολής κυρώσεων.
Ο ίδιος δεν φοβάται να αναφέρει και τον αποκλεισμό του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Β. Ορμπαν (Φιντέζ) που ανήκει στην πολιτική οικογένεια του ΕΛΚ, αν συνεχίσει να μην τηρεί τις αρχές του κόμματος. «Θα ήμουν υπέρ μιας διαδικασίας, γιατί για μένα οι αρχές δεν είναι διαπραγματεύσιμες – είναι άσπρο, μαύρο», λέει ο ίδιος. «Δεν θέλω το 2016 να σηματοδοτήσει την κατάρρευση της φιλελεύθερης παγκόσμιας τάξης μας, με την εκλογή του Ντ. Τραμπ και το Brexit, και γι’ αυτό πιστεύω ότι είναι καιρός να σταθούμε στα οδοφράγματα της φιλελεύθερης δημοκρατίας και να αμυνθούμε δυνατά».