Σαββατοκύριακο κορύφωσης των ...
διεργασιών αναμένεται να είναι το τρέχον στη γειτονική ΠΓΔΜ, καθώς τη Δευτέρα ξεκινούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η ερχόμενη Τρίτη αποτελεί την πρώτη ημέρα κατά την οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις τρεις ψηφοφορίες που απαιτούνται ώστε να περάσει από τη Βουλή η συνταγματική αναθεώρηση με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων, εν ολίγοις με τις ψήφους 80, από τους 120, βουλευτών.
Όλες τις τελευταίες ημέρες έχει επικρατήσει ένα όργιο πληροφοριών οι οποίες δημοσιεύονται σε ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, καθώς και άλλων χωρών της ευρύτερης περιοχής, όπου ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται σε κάποια να έχει βρει τους 80, ενώ σε άλλα να απέχει παρασάγγας από τον στόχο.
Αυτή τη στιγμή, πάντως, είναι απολύτως σαφές ότι κανένας βουλευτής δεν επιθυμεί να εκτεθεί δημοσίως. Προς το παρόν υπάρχουν καταγγελίες από εκπροσώπους μικρότερων κομμάτων που συνεργάζονται με το VMRO (η Βουλή της ΠΓΔΜ έχει 22 κόμματα), για προσπάθεια προσέγγισης και επηρεασμού βουλευτών τους. Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι προσπάθειες αυτές καταδικάζονται.
Τονίζεται ότι στην ΠΓΔΜ λειτουργεί αναλογικό σύστημα, ως εκ τούτου στις εκλογές κατέρχονται συνασπισμοί που πολλές φορές μπορεί να περιλαμβάνουν και κόμματα που τελικά αναδεικνύουν μόνο έναν βουλευτή.
Στη χθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας για συνταγματικά ζητήματα κοινοβουλευτικής επιτροπής στα Σκόπια, ο κ. Ζάεφ επανέλαβε την πρόσκλησή του προς το VMRO για στήριξη των αλλαγών που η κυβέρνησή του δρομολογεί. «Ολα έχουν ειπωθεί, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορούμε να φθάσουμε σε μια συναίνεση για την πρόσκληση της Μακεδονίας σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ», είπε ο κ. Ζάεφ. Και πρόσθεσε: «Το ζήτημα είναι τι θα κάνουμε με τις φιλοδοξίες μας για την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία».
Παράλληλα, σε μια εμφανή προσπάθεια να επιταχυνθούν και ορισμένες διαδικασίες οι οποίες υποδηλώνουν ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι μια πραγματικότητα και όχι μια απόμακρη προοπτική, οι επιτελείς της Συμμαχίας και αντιπροσωπεία υπηρεσιακών παραγόντων από τα Σκόπια θα συναντηθούν την άλλη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να ξεκινήσουν ορισμένες συζητήσεις τεχνικών ζητημάτων για τη συμμετοχή της ΠΓΔΜ στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο.
Τετραμερής
Στις αρχές Νοεμβρίου, όταν θα έχει πέραν πάσης αμφιβολίας προκύψει αν η κυβέρνηση Ζάεφ έχει κατορθώσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος, θα πραγματοποιηθεί και η επόμενη τετραμερής διασυνοριακή σύνοδος της Θεσσαλονίκης, με τη συμμετοχή Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Βουλγαρίας και Αλβανίας.