Ν. Βούτσης: Δεν είναι εύκολο να καταλάβω τι πρότεινε ο κ. Καμμένος


«Έκπληξη» και «απορία»...

εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης για τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικού εταίρου αναφορικά με το εναλλακτικό σχέδιο της συμφωνία των Πρεσπών. Παράλληλα τόνισε ότι η πρόσκληση του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ για στρατιωτικές βάσεις σε άλλα σημεία της Ελλάδας, πέραν της Σούδας, «δεν είναι εύκολο να κατανοηθεί».
«Δεν γνωρίζω πού κατατείνει. Οσα είπε ο κ. Καμμένος είναι πολύ πέρα από τη διατυπωμένη θέση των ΑΝΕΛ για τη διαφωνία τους. Δεν είναι εύκολο να καταλάβω ακριβώς τι πρότεινε ο - καθ' όλα συνεπής επί τρία χρόνια στη συνεργασία του με μας - Πάνος Καμμένος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης μιλώντας στο Kontra Channel και συνέχισε:
«Εμείς έχουμε ανοικτή πολιτική στα Βαλκάνια, ενώ ο κ. Καμμένος έβαλε θέμα βάσεων και διαμόρφωσης μετώπων και αξόνων στα Βαλκάνια. Η δική μας πολιτική είναι αντίθετη με τη διαμόρφωση αξόνων για την αποτροπή των εθνικιστικών δογμάτων και στερεοτύπων που εκφράζονται είτε από εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, είτε της Τουρκίας».
«Εργαζόμαστε να μην διαμορφώνονται τέτοια τόξα (όπως το μουσουλμανικό) και άξονες. Αρα δεν αντιλαμβάνομαι τι θα εξυπηρετούσε η διαμόρφωση αντιαξόνων σε σχέση με άλλες χώρες όπως αυτές που είπε ο Π. Καμμένος» συμπλήρωσε.
«Δεν είναι εύκολο να κατανοηθούν σε βάθος τα όσα είπε. Αναμένω και στις δύο βάσεις των θεμάτων που έθεσε να δώσει ερμηνείες. Με βάση αυτό που έχω κατανοήσει, είναι λάθος σε κάθε κατεύθυνση» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα περάσει από τη Βουλή το πρώτο τρίμηνο της νέας χρονιάς.
«Δεν είναι δυνατόν καθημερινά να ασχολούμαστε, και ούτε πρέπει, με τις ενστάσεις και τις ρητορικές γύρω από τη συνεργασία των Πρεσπών. Πρέπει να συνεργαστούμε. Δεν θα υπάρξουν 151 ψήφοι για την πρόταση μομφής. Και δεν έχει σχέση με τους ΑΝΕΛ. Η πρόταση δυσπιστίας της ΝΔ πήρε 126 θετικές ψήφους. Ενδεχομένως να μπορεί να πάρει και λίγες περισσότερες» είπε χαρακτηριστικά.
«Αποτελεί πρόβλημα η τριβή «περί διαγραμμάτων» την ώρα που υπάρχουν μεγάλα ζητήματα, όπως αυτό τη ς οικονομίας. Δεν είναι δυνατόν να ασχολούμαστε καθημερινά με τις ιδιαίτερες πτυχές, απόψεις και ενστάσεις σε σχέση με τη συμφωνία των Πρεσπών» κατέληξε ο Νίκος Βούτσης.