Ασφαλείς περιηγήσεις στον Όλυμπο.


Τα ατυχήματα και οι ...


δραστηριότητες στο βουνό είναι έννοιες άμεσα συνυφασμένες. 

Εκείνο όμως που πρέπει να δούμε είναι πως τα ατυχήματα προκαλούνται, κάτω από ποιες προϋποθέσεις δηλαδή προκαλούνται
αλλά και με ποιo τρόπο αντιμετωπίζονται αφού αυτά εμφανιστούν.

Για την πρόκληση των ατυχημάτων εκείνο που παρατηρείται είναι ότι συνήθως υπάρχει έλλειψη γνώσης, πείρας αλλά και οργάνωσης της όλης διαδικασίας.

Τις περισσότερες φορές οι ορειβάτες αλλά και αναρριχητές δεν γνωρίζουν τις διαδρομές, τις ιδιαιτερότητες αλλά και τους κινδύνους που ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν στην πορεία τους στο βουνό. Επίσης δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα εκείνα μέτρα αλλά και προετοιμασία για την περιήγηση τους.

Συνέπεια αυτής της έλλειψης προετοιμασίας είναι όταν ένα ατύχημα προκληθεί να υπάρξει πανικός και λάθος διαχείριση του συμβάντος, και αυτό γίνεται διότι δεν γνωρίζουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την διαχείριση, δεν έχουν βασικές γνώσεις πρώτων βοηθειών και ο πανικός επικρατεί έναντι της λογικής και της συστηματικής αντιμετώπισης του συμβάντος.

Όλα αυτά όμως γίνονται επειδή οι περισσότεροι παίρνουν την απόφαση να απολαύσουν τις ομορφιές και τη φύση χωρίς την απαραίτητη γνώση αλλά και την επιβεβλημένη, τις περισσότερες φορές, εμπειρία του συνοδού.

Η εμπλοκή ατόμων που δεν έχουν την απαραίτητη υποδομή και γνώση πρέπει να συνοδεύεται πάντα από την παρουσία ενός ατόμου που έχει την πείρα αλλά και την τριβή με το αντικείμενο.

Από την εμπειρία αλλά την ενασχόληση όλα αυτά τα χρόνια με τον Όλυμπο είδα ότι τις περισσότερες φορές τα ατυχήματα να τα προκαλεί η σιγουριά και «τα ξέρω όλα». Στον Όλυμπο, αλλά και γενικότερα στο βουνό, επιβάλλεται να είμαστε συγκρατημένοι αλλά και προσεκτικοί.

Όπως και επίσης ποτέ στα τόσα χρόνια που ανεβαίνω στο βουνό αλλά κάνω extreme sports δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα ακόμα και όταν έχω μαζί μου μόνο μικρά παιδιά.